Night_Trapper 1,649 Report post Posted October 6, 2014 (edited) North American Mustang Mk.1a Mustang, tento letoun,vůbec neměl být v amerických leteckých silách, původně byl vyvinut pro RAF .. Britové,se na firmu North American Aviation ( NAA ) obrátili s dotazem,zda by v licenci postavila stíhačky Curtiss P-40 … NAA přišli s návrhem,že do 120 dnů zkonstruují a postaví prototyp svého letounu .. Prototyp tohoto letounu, NA-73X, poprvé vzlétl v říjnu 1940,178 dní po objednávce … Tento první letoun,měl motor Alison V-1710-F3R , tedy velmi podobný typ motoru jaký se už točil v Curtiss P-40 .. Konstrukce draku letounu se ukázala jako vynikající,se zcela novým profilem křídla.. Už tehdy RAF měla u NAA zadanou objednávku na 320 seriových strojů, z nichž první byl dokončen v květnu 1941 a do Británie dodán v listopadu 1940 . Na vývoji tohoto letounu se neustále pracovalo a RAF zadala druhou objednávku na dalších 300 ks,které byly odlišné a měli označení NA-83 .. ( 4ks kulometu 12,7 mm + 4 ks kulometů 7,7 mm ) Třetinu strojů z této,druhé objednávky už bylo značeno Mustang Mk.1a a krom výše zmíněných kladů se rychle prokázalo,že stávající motor Alison je ve výškách nad 5000 metrů nedostačující … A tak se používaly v RAF pro průzkum a útoky na pozemní cíle v malých výškách .. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- *) Tento letoun je ve hře v Britském technickém stromu a jako taková bude Britská verze i obsahem tohoto článku,je sice faktem, že je to přímý předchůdce verze Mustangu P-51 D, ale ten je ve své podstatě již jiný letadlem … Brity i Američany,ale i přes výkonnostní problémy tento letoun zaujal a obě země s ním začali experimentovat … Američané,převzali 57 ks verze Mk.1a,přeznačili je na P-51, pak všechny tyto letouny vybavili kamerami a vznikla tak verze F-6A .. Později zadali objednávku na 310 ks ,P-51A ( průzkumná verze F-6B ) se 4 ks kulomety 12,7 mm a dvěma závěsníky po 227 kg bombě .. ( britské značení Mk.2 ). Později byly vytvořena také verze NA A-36 A Apache,zde bylo 6ks velkorážních kulometů,dvě pumy po 227 kg a nový motor Alison V-1710-87 s výkonem 974 kW,brzdící štíty. Tento model několikrát změnil označení, nejdříve to byl Apache, pak Invader a nakonec Mustang.. Britové, přes počáteční zklamání z tohoto letounu,taky přemýšleli jak ho vylepšit a s nápadem přišel konstruktér fy Rolls Royce R. Harker, který RAF doporučil ,aby do Mk.1 ( ser.num. AL 975/G), zabudovala britský motor Rolls Royce Merlin 65/1254 kW,se čtyř-listou vrtulí a výkony letounu výrazně vzrostly, Američané kontrovali přestavbou licenčního motoru Packard V-1650-3 Merlin ( což byl Britský Merlin 65 ) a povedlo se jim to lépe.. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://cs.wikipedia.org/wiki/North_American_P-51_Mustang http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/58015 http://airwar.valka.cz/usa/p51/index.php Čeští piloti na Mustangu MK.1a ( a pro info něco o Polácích na Mustangu,jakožto našich nejbližších sousedech ) Na Mustangu Mk.1a nelétalo moc českých pilotů,v podstatě jeden a to pouze při jednom doloženém letu,který skončil dost smutně .. Tento pilot se jmenoval Václav Cukr a byl zařazen v RAF v hodnosti „ sergeant „… ( krátký válečný životopis ) Po útěku z republiky v červnu 1939 do Polska,v podstatě po rychlé cestě přes Polsko odplouvá do Francie,zde prodělává přeškolovací výcvik na Morane-Saulnier MS 406 a je zařazen k GC II/3 a s ní jde do boje .. Zde dosáhl 4 sestřelů,nalétal 45 operačních hodin a také si zalétal a jeden z těchto sestřelů měl na Dewoitine D.520 .. Bohužel,Francouzi dopadli neslavně a po jejich kapitulaci se přesunuje do Anglie,přes Gibraltal,kde je přidělen k 310, čs. stíhaci peruti.. Je přeškolen na Hurricana,bojuje v letecké bitvě Britanii a ke konci záři je sestřelen a při seskoku na padáku se potloukl tak něšt’astně,že se začalo nepříjemně ozývat zranění po sestřelu za bojů ve Francii… V důsledku toho je nucen zanechat aktivní bojové služby,jenže co má bývalý bojový pilot v cizí zemi dělat za války.. Podaří se mu dostat se aspon‘ do výcvikových jednotek ( OTU ), kde cvičí nováčky a pak je převelen k zalétávací a servisní jednotce ( MU ), kde slouží jako zalétávací pilot … Kritický dnem jeho letecké služby se stane 4.červenec 1943, toho dne startuje v Mustangu Mk.1 ( AG 489 ) k testu flightu z letiště Aston Down.. Nedaleko Brinniscombe do jeho letounu vrazí jiný testovací pilot na Spitu Mk. 2 ( P 7918 ) a oba letouny se zřítí,podaří se mu vyskočit z letounu,ale bohužel je dost nízko a padák se mu otevře jen zčásti, proletí sice korunou stromu,která ho trochu zbrzdí, ale i tak je dopad velmi tvrdý a utrpí těžká zranění o nichž lékaři tvrdí,že moc šanci na přežití není .. Podaří se mu i z toho dostat, ale v nemocnici je až do roku 1946 a i tak je z něj invalida a s létáním je konec… http://www.topsid.com/index.php?war=ceskoslovensko&unit=vaclavcukr obrázek pro ilustraci ... Z národů v blízkosti naší země,používali letouny Mustang,ale verze Mk.III, Poláci a to u polské 315 peruti „ Deblin“ … Jak už jsem psal ve článku o Spitfire Mk. 5 , čeští piloti vytvořili v RAF, tři stíhací perutě a jednu bombardovací a ke konci války už našim začali docházet piloti, Poláci, kterých je všude hodně … jich měli mnohem víc a právě 315. perut‘ používala letouny Mustang Mk.III a to od dubna 1944 do prosince 1946 … Hlavní náplní práce této perutě v době kdy měla ve výzbroji Mustangy, byl doprovod bombardérů a boj se střelami V1. Celkem zničili 53 střel V1 a dne 18.8.1944 se jim povedl rekord , v rámci jedné perutě RAF při jednom operačním dnu,za cenu ztráty jednoho letounu zničili nebo sestřelili 15 letounů nepřítele, tento rekord nebyl dosud a zřejmě již nebude v RAF nikým překonán… http://en.wikipedia.org/wiki/No._315_Polish_Fighter_Squadron Mustang Mk.1a ve hře War Thunder Tento letoun,je premiový a je v barvách Britské,dvoubarevné tropické kamufláže ze Sicilie roku 1943 .. Je zde možnost koupit si,nebo vylétat,dalších 7 typů kamufláže,z nichž jedna je také z výše uvedené 315.polské perutě .. Je to jeden nejvíc těžce vyzbrojených jednomístných stíhaček ve hře,jeho 4x20 mm Hispano kanony jsou při přesné střelbě naprosto zničující... Tím,že je premiov,tak s ním lze vydělat značné množství SL, jeho " nevýhodou" , ale to nechám na případnou diskuzi je Tier 3 a BR 4,7,které mu za part'áky ve hře určuje P-51D , Bearcaty,Spity 22 a další ... Oproti těmto typům má znatelnou nevýhodu při stoupání a rychlosti ... Také v oficial WT wiki je naznačeno,že je značně účinný pro boj proti nízko letícím bombardérům, pozemním cílům a za dobrých podmínek, z převýšení k útokům na jakékoliv letadlo manevrujicí u země .. Ale pouze pro taktiku BaZ,při manevrovém souboji se stává poměrně lehkým terčem ... Samozřejmě,také záleží na pilotovi jak dokáže využít jeho předností a minimalizovat jeho slabiny .. http://warthunder.wikia.com/wiki/Mustang_Mk._IA Takticko technická data http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/49047 Edited October 6, 2014 by StormFireCZ5 6 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterLuk 731 Report post Posted January 12, 2015 Pred nedávnom si ho kúpil. V arkáde je s ním sranda, všetko na pár rán. Ale v RB: nepriateľ snáď ani nemusí vystreliť a už padám k zemi.. Viem že by som sa mal vyhýbať stíhačkám a útočiť na bombardéry, ale vždy stačí pár výstrelov a,padám k zemi... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Pegoud 1,645 Report post Posted January 12, 2015 V RB je to letadlo na to co potkává šrot, bohužel , mám stejný problém , vzhledem k jeho BR jsi v uloze dá se říci Moskyta.... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Night_Trapper 1,649 Report post Posted January 12, 2015 Už jsem Mustanga dlouho nehrál v RB,ale náhodou ted' hraji v RB to první Mosquito... A jak píše waltare jsou si dost podobné... U Mustangu je to jednoznačné, - bud' musíš nahoru,bokem a rozhodně nejít do mlýnku,kde je hodně letadel a mele se to,ale vybírat si samotné letadla,nebo ty které míří na bázi, taky mi párkrát vyšlo,že jsem se potichu dotáhl k enemy letišti a tam jsem je likvidoval při přistávání ... (historicky se to tak dělalo,náš Karel Kuttelwascher na tom nadělal ve Francii u letišt' Luftwaffe medaile a kariéru , Angláni tomu říkali Operation Rhubard-Rebarbora) - anebo hned od začátku jít lovit pozemáky.. Pokud ,ale chytneš,stává se mi to jednou za čas,hodně vysoký BR enemy letadel a bez bombardérů nebo aspon' bitevníků,tak ámen s tebou,pokud to jde,tak nastřílet co nejvíc AAA a GF,na základnu se stejně nevrátíš... Tohle letadlo hodně trpělo a ještě trpí na vysoký BR,ze začátku ty 4 Hispana byly lasery,ale ted' mám dojem,že je nějak nerfli,ale BR zůstal stejný ... --------------------------------- Mosquito sem nepatří,ale ted' ho hraji ( snad se dokopu i ke článku co bych chtěl vytvořit ) ale má,zatím co jsem zjistil,jednu výhodu a to je airstart nad Ardenami ... Takhle jsem se ocitl ve 3 km a kolem mě 3x B-17 , tak jsem zůstal s nimi a stoupal,v 5 km se objevila 190 A8... nedal jsem mu pokoj a nevydržel a šel se mnou na head-on... no,naplnil se jeho osud ... pak se,ale objevila 109 G10 a to už jsem pak potkal osud já .. Jinak pro Mosquito s pozemním startem,platí někam rychle doletět,vybít na zemi co se dá,dokud si tě nikdo nevšiml a pak se vracet a čekat,že ti někdo neopatrný připluje před Hispana ... , anebo v dive si vybrat cíl a proletět mlýnkem, a snažit se trefit,ale pak zase nastoupat,jen ne žádný dogfight !!! Jenom ne jít se točit do mlýnku nad zemí,dost šílenců jsem takhle viděl ,bohužel i na takhle vysokém tieru .... 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterLuk 731 Report post Posted January 12, 2015 (edited) Aha, díky. Skúsim to. Ono je to dobré lietadlo, tie Hispána narobia peknú paseku. Problém je, že nič nevydrží... Ale je to krásne lietadlo s peknými kamuflážami a kokpitom. Edited January 12, 2015 by PeterLuk Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Night_Trapper 1,649 Report post Posted January 12, 2015 Aha, díky. Skúsim to. Ono je to dobré lietadlo, tie Hispána narobia peknú paseku. Problém je, že nič nevydrží... Ale je to krásne lietadlo s peknými kamuflážami a kokpitom. Je,je parádní,někde jsem už četl,že je to asi nejpodařenější letadlo ve hře,co se týká provedení modelu a grafického zpracování ... 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Peacemaker712 161 Report post Posted April 27, 2016 (edited) Letadlo jsem nedávno koupil a je to fešák, ale.... Zatímco americká verze je u mě zabiják, tak tohle zdaleka tak dobře nelétá. Ačkoliv dle popisu má maximální rychlost a stoupavost stejnou jako americká verze, tak realita je taková, že americká verze má letové vlastnosti lepší (zejména stoupavost). Máte podobný názor i ostatní nebo je to nějaká moje paranoa? :)s Edit: létám AB Edited April 27, 2016 by Peacemaker712 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gavinny 6,250 Report post Posted April 27, 2016 Rozhodně to tak není. Není mezi nimi jediný rozdíl. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Tomibar 2,069 Report post Posted April 28, 2016 Stáhli mu BR v RB - je to bezva brko - 4x 20mm kanon je doslova sekačka na všechno - taktika je OPATRNOST - nejlépe si bokem počkat poblíž místa kde je šance že se setká skupina spojenců a oponentů - je nutné počkat až se do sebe " zakousnou " a začne se manévrovat , následně pak dělat průlet za vysoké rychlosti a postřelit co se dá - nikdy netočit !! Ale poodlétnout a mírně stoupat aby rychlost byla co největší pro případ , že by se někdo " utrhl " a šel po Vás . Je to velmi dobrý letoun na čelní souboje , výborný na BnZ proti Japoncům ale i na Němce se to dá použít , Mustang Mk.IA vs Sověti - BnZ s tím , že je opět nutné počkat na vhodný okamžik - nikdy ale opravdu nikdy neútočte jako první - stane se z Vás návnada a to nechcete - opravdu si počkejte až bude " chumel " letadel a vyberte si cíl . Pokud na tento letoun dostanete slevu - neváhejte a kupujte . Je to krásný letoun a má k dispozici dost hezké kamufláže . Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Peacemaker712 161 Report post Posted April 28, 2016 (edited) Stáhli mu BR v RB - je to bezva brko - 4x 20mm kanon je doslova sekačka na všechno - taktika je OPATRNOST - nejlépe si bokem počkat poblíž místa kde je šance že se setká skupina spojenců a oponentů - je nutné počkat až se do sebe " zakousnou " a začne se manévrovat , následně pak dělat průlet za vysoké rychlosti a postřelit co se dá - nikdy netočit !! Ale poodlétnout a mírně stoupat aby rychlost byla co největší pro případ , že by se někdo " utrhl " a šel po Vás . Je to velmi dobrý letoun na čelní souboje , výborný na BnZ proti Japoncům ale i na Němce se to dá použít , Mustang Mk.IA vs Sověti - BnZ s tím , že je opět nutné počkat na vhodný okamžik - nikdy ale opravdu nikdy neútočte jako první - stane se z Vás návnada a to nechcete - opravdu si počkejte až bude " chumel " letadel a vyberte si cíl . Pokud na tento letoun dostanete slevu - neváhejte a kupujte . Je to krásný letoun a má k dispozici dost hezké kamufláže . Díky za tipy, ačkoliv přesně podle Vašich rad již delší dobu létám (jen a pouze AB)......a v podstatě nejenom s tímto Mustangem :lol: Není to nijak ke chlubení, ale nic jiného než BnZ neumím (a i to BnZ blbě :secret: ), takže takto létám v podstatě každý stíhač....u Japonců se tedy snažím o něco více točit než s jinými národy, ale zpravidla to končí tak, že začnu za jedním točit a další mě sundá při jeho BnZ :facepalm: Čelní souboje nevyhledávám s žádným letadlem, protože jsem na ně neskutečná lama a zpravidla pro mě končí špatně :crazy: Souhlas s tím, že je to fešák :good: Jen mi prostě přijde křehčí a méně stoupající než jeho americký bratříček....ale tak to se mi asi jenom zdá, mám s tímto Britem za sebou jen asi 3 hry. EDIT: Díky za úžasná videa na youtube!!! Vždy, když slyším Vaše klení nad nooby z týmu, tak si vzpomenu na mé ojedinělé pokusy v RB a říkám si, že obdobně asi mluvili všichni mí spoluhráči :lol: Edited April 28, 2016 by Peacemaker712 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
EjdouuRotacak 405 Report post Posted May 4, 2016 To letadlo je ultimátní zabiják! Dostal jsem ho před cca 2 lety jako odměnu za něco (nevim co). Párkrát jsem s ním tehdy letěl a moc mě to s nim nebavilo. Hlavní důvod byl, že jsem ještě neměl vyzkoumanej kompletně celý RAF strom a těšil jsem se na Tempesty Mk.II, Meteory, Canberry atd. Teď asi před 2 měsíci jsem ho konečně vytáhl a začal s ním lítat více - mám s ním tak odhadem 300 vzletů. S žádnym jiným letadlem se mi nestává v RB tak často, že mám 5 killů na misi. U jiných letadel se mi to povede jednou za měsíc. U Mustanga snad každou desátou hru. Samozřejmě pak přijdou třeba 4 mapy za sebou kdy mě sestřelí dřív, než sebou stihnu vzít do pekla alespoň jednoho, dva oponenty.....ale poměrově si s ním na svůj hobby skill (WT mám jako těžkou odreagovávačku - seru na taktiku. Prostě to naprasim doprostřed mapy a buď mám smůlu a hned chcípnu, nebo jich sestřelim 5 dřív, než se stihnou rozkoukat) Tak mám Kill/Dead ratio asi 270/170 - což beru vzhledem ke svý neopatrný taktice jako úspěch. S BR 4.0 uletíš úplně všemu - zatím se mi nestalo, aby mě z těch cca 300 her někdo dohnal u země - pokud jsem o oponentovi věděl a měl čas reagovat a nabrat rychlost. 580/590km/h u země moc letadel nelítá - s BR okolo 4.0 asi žádný. Klady: nerfnutý klapky - to letadlo umí točit i s "Landing Flaps" v rychlosti okolo 450-500km!!! Jiný krámy trhaji "Combat flaps" už při 350-400km. Už jednou jsem zmiňoval a lidi mi to vyvraceli - větší pravděpodobnost, že se samo uhasí. Sorry, ale už mám nahráno dost tisíc bitev, abych si mohl udělat obrázek, co hoří a co zhasíná .....a Mustang se mi prostě sám uhasí mnohem častěji než Spitfiry, Tempesty, Meteory, Huntery, Venomy atd. rychlost u země je fenomenální zrychlování také Zápory: špatně stoupá není to na "turn fight" - i když ty nerfnuté klapky dost pomůžou! Všichni oponenti totiž myslí, že mě automaticky utočí a ono hovno, hovno slavný soude :) místo "Combat flaps" nastavim "Landing Flaps" a v tu chvíli (při dostatečné rychlosti) může Mustang zatopit....pochopitelně je to ale nouzovka a ve WT je spoustu jiných letadel ,které prostě točí na uplně jiné úrovni 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
wasa850 1,019 Report post Posted May 4, 2016 4,0 Jakovlev Drei... Jinak je to můj nejoblíbenější američan, protože má pořádnou výzbroj a rychlost Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...