Jump to content

MM - mity i fakty

BeZi
 Share

Od jakiegoś czasu pojawiają się pogłoski, jakoby MM starał się uprzykrzyć życie lepszym graczom i podciągać tych gorszych. Dlatego też proponuję przeprowadzenie małego badania. Każdy, kto chciałby się włączyć proszony jest o pobranie arkusza excela z linku:

https://drive.google...iew?usp=sharing

a następnie odbycie jak największej ilości walk tą samą maszyną/tym samym zestawem maszyn w tym samym trybie i zapisywanie na bieżąco ich wyników.
Poszczególne kolumny:
Godzina - godzina odbycia walki. Nie musi być podane szczegółowo, nie musi nawet być minut.
Maksymalny rozrzut BR - największa odległość BR pomiędzy naszą maszyną/zestawem a występującymi w bitwie. Np. jeśli jadąc Panterą G spotka się SU-100 a będzie miało się w teamie Tygrysa H1, należy napisać +0,7. W przypadku pojawienia się sytuacji, w której będą pojazdy odległe o -0,3 i +0,3 jednocześnie należy wpisać 0.
Ilość fragów - ilość fragów bez botów.
Wynik - wygrana lub przegrana. Przy wygranej należy wpisać 1, przy przegranej -1.
Miejsce w tabeli - miejsce w tabeli wyników swojej drużyny. W przypadku wyjścia przed końcem bitwy może być to aktualne (zatem nie ostateczne) miejsce.

Do tego przy zamieszczaniu (lub wysyłaniu do xrzff na maila, adres: [email protected] ) prosiłbym o umieszczenie w poście/mailu informacji o trybie gry oraz pojeździe/zestawie pojazdów, którymi się jeździło.
Żeby wyniki były wiarygodne BR używanego sprzętu powinien być w zakresie 2.0-6.7. Poniżej tego zakresu MM nie będzie miał do dyspozycji pełnego rozrzutu, natomiast powyżej tak w czołgach jak i w samolotach występują patologie.
Eventy odpadają ze względu na ograniczony wybór sprzętu.
Im więcej walk, tym bardziej wiarygodny będzie wynik. Zmiana maszyny/zestawu maszyn może fałszować wynik.

Na jeden wypełniony arkusz powinien przypadać jeden gracz. Bitwy muszą być wpisywane w kolejności chronologicznej.

Po zebraniu wszystkich danych xrzff porówna tendencje poszczególnych graczy, jeśli będą podobne (np. ciągi porażek, po których spotykałoby się tylko przeciwników o niższym BR) można będzie uznać, że MM nie jest losowy i rzeczywiście próbuje równać graczy.

Oczywiście jakiekolwiek sugestie zmian są mile widziane.

Przykładowy arkusz by BeZi: 

[spoiler]

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1igbmYg_PEVJGtcNqNrtpUn9C0FIQ76Uqna40SHC7vaU/

[/spoiler]

Edited by BeZi
  • Like 1
  • Upvote 9
medal medal medal medal

Sprawdzanie rozrzutu BR bedzie męczące...

Niemniej można pomyśleć o liczbie osób w "świadomych" składach

Statystyka to trudna dziedzina łatwo przy jej pomocy nieobytym ludziom wszystko "udowodnić"

Troszkę mi to Bezi wygląda na nieprzemyślany, ale dobry pomysł. Niemniej warto go poprowadzić, ze zmianami które, żeby były sensowne, na pewno nie powinny być przeze mnie wymyślone o 23:00 bo ja już śpię.

PS: ma ktoś statystykę na studiach?

Edited by Fictorque
medal medal medal medal medal medal

Dwa lata temu miałem przez pół roku, może uda mi się na Wielkanoc odgrzebać podręcznik, ale muszę przyznać rację, że jest to bardzo trudna dziedzina.

medal medal medal

Ogólnie sam się na to piszę bo ja czuję się jako jeden z tych którzy najbardziej krzyczą o fakcie "pomagania" graczom. Ba, ja mam pewność, że to jest i działa. Nie chciało mi się nigdy tego udowadniać bo i poco mam się męczyć i tracić czas na taką pierdołę. Wspólnie jednak możemy pokazać, że to istnieje jeżeli zbierzemy duuuużo danych.     Ja proponuję także zapisywać / opisywać sytuację gdy coś nie wchodzi kiedy MUSI wejść lub gdy Cię przebijają chociaż jest to nie możliwe.  To jest bardzo ważne w tej sprawie.  Fakty pokroju strzelania pociskiem o penie 170mm w pancerz 100 mm z 10 metrów pod "czystymi" kątami są tu bardzo ważne. Takie sytuacje będą się pojawiały i trzeba je notować, a potem zgrać z resztą danych i na tacy wyjdzie jakie cuda się dzieją w grze.

EDIT: co się stało, że Xrzfff się za to bierze?  Jest on jednym z największych przeciwników tej " faktycznej teorii" . Zawsze był na nie w tej sprawie.  Rozumiem, że chcesz się przekonać jak to naprawdę jest ?

Edited by MarTum
medal

Ogólnie sam się na to piszę bo ja czuję się jako jeden z tych którzy najbardziej krzyczą o fakcie "pomagania" graczom. Ba, ja mam pewność, że to jest i działa. Nie chciało mi się nigdy tego udowadniać bo i poco mam się męczyć i tracić czas na taką pierdołę. Wspólnie jednak możemy pokazać, że to istnieje jeżeli zbierzemy duuuużo danych.     Ja proponuję także zapisywać / opisywać sytuację gdy coś nie wchodzi kiedy MUSI wejść lub gdy Cię przebijają chociaż jest to nie możliwe.  To jest bardzo ważne w tej sprawie.  Fakty pokroju strzelania pociskiem o penie 170mm w pancerz 100 mm z 10 metrów pod "czystymi" kątami są tu bardzo ważne. Takie sytuacje będą się pojawiały i trzeba je notować, a potem zgrać z resztą danych i na tacy wyjdzie jakie cuda się dzieją w grze.

EDIT: co się stało, że Xrzfff się za to bierze?  Jest on jednym z największych przeciwników tej " faktycznej teorii" . Zawsze był na nie w tej sprawie.  Rozumiem, że chcesz się przekonać jak to naprawdę jest ?

Widzisz, w miarę możliwości staram się weryfikować. Możliwe, że rzeczywiście dzieją się jakieś cuda, tylko ja jestem na nie ślepy.

Badanie cudownych rykoszetów musiałoby odbywać się komisyjnie, żeby było wiarygodne. 3 ludzi oglądających powtórki i uzgadniających, czy powinno wejść, czy nie. W innym przypadku będziemy mieli wynik zafałszowany przez emocjonalne podejście.

Dodam jeszcze, że w tej kwestii "dużo danych" oznacza jak najdłuższy ciąg bitw tym samym pojazdem. Ja planuję zrobić dwa ciągi po 50.

Statystyka to trudna dziedzina łatwo przy jej pomocy nieobytym ludziom wszystko "udowodnić"

Troszkę mi to Bezi wygląda na nieprzemyślany, ale dobry pomysł. Niemniej warto go poprowadzić, ze zmianami które, żeby były sensowne, na pewno nie powinny być przeze mnie wymyślone o 23:00 bo ja już śpię.

Chyba każdy inżynier ma obligatoryjnie. A co do tego... Hm. "nieprzemyślenia". Chodzi mi o to, żeby zbadać, czy możliwe jest, żeby rozrzut BR zależał od zajmowanego miejsca w drużynie i/lub WR i/lub ilości fragów. To są 3 czynniki, które osobiście brałbym pod uwagę, gdybym miał robić ustawiony MM. Do tego miejsce w drużynie jest potrzebne do weryfikacji często pojawiającego się twierdzenia: "ja jestem dobry, tylko dorzucają mi nubów do teamu, żebym przegrał". Asysty i zajmowanie punktów się nie liczy, bo od tego zależy miejsce w tabeli.

Fałszowanie statystyki (czy też "udowadnianie" dowolnie bzdurnych hipotez) zazwyczaj odbywa się na etapie doboru danych. Coś jak: średnia pensja w roku 2014 wyniosła ponad 3700 zł brutto! Wśród osób zatrudnionych w firmach powyżej 10 osób na umowę o pracę. Taki dobór odrzuca nam:
1)samozatrudnionych,
2)pracujących na umowie zlecenia,
3)małe firemki typu "warsztat pana Janusza w Koziej Wólce",
4)administrację publiczną, której pensje nie rosną tak dynamicznie.
Za to jak najbardziej wlicza wszystkich prezesów biorących np. po 5 milionów na rok.
W efekcie uzyskujemy jakąś pokręconą wartość, z której tak naprawdę niewiele w praktyce wynika. Sama średnia jest już policzona poprawnie, ba! Można sobie liczyć z tego medianę, kwartyle, patrzeć np. na zależność wzrostu średniej pensji od wzrostu PKB. Ale sama średnia pensja jest zafałszowana, bo nie bierze pod uwagę całkiem sporej grupy pracowników. Innymi przykładami wartości łatwej do zafałszowania przez dobór próby jest np. inflacja. Za duża? Wyrzucamy to, co drożeje z koszyka. Za mała? Dorzucamy coś, czego ceny ostatnio poszły w górę. Efekt osiągnięty bez jakiejkolwiek zmiany zasad liczenia.

Edited by xrzfff
  • Upvote 3
medal

Co do BR, to przynajmniej w samolotach dałbym przedział. Np. 3.0-4.0, potem nasz średni BR/nasz BR oraz nacja (na pewno ma wpływ na losowanie na RB, choćby ze względu na kolejki oczekujących). Dużo łatwiej taką statystykę czytać, bo teraz to szczerze nie wiem o co chodzi z tym - i + .

Godzina nie jest tak istotna. raczej skupiłbym się na liczbie graczy na serwerze. Mapa również raczej mało istotna, bo mapy po prostu idą dla wszystkich tak samo, tzn. jak  szybko wyjdziemy z bitwy i zagramy na tym samym BR, to dostaniemy tą samą mapę. Przed Crew Lockiem dostawało się taką mapę kilka razy pod rząd. Wniosek jest taki, ze mapy nie są losowane. 

Tryb gry też w sumie mało istotny, bo zależy od mapy, więc patrz wyżej. Do tego rozchodzi się o losowanie drużyny i losowanie BRów, a nie o to na jakiej mapie to się odbywa.

Guest

ciekawe kiedy dodadzą to co było na dev serwie w 1.45  i po godzinie deva wyłączyli to. taka opcja była która pozwalała sprawdzić z jakimi pojazdami bd walczyć np klikając na tigera

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ffad_sLDdZw

1.40 czas

@up: Mapy i tryby bardziej dla siebie wynotowywałem... Bo jest różnica czy Tygrysem gram na Kursku czy Kubaniu...

To, że ten temat tu jest to drobne nieporozumienie... Generalnie to jest pomysł X'a i chwała mu za to, tyle że nim doszło do mnie info, że to co dostalem to do ew. korekty - nie wrzucania - już poszło. Jak wiesz mam cenzora. Więc X zapostował, a po pół h mu temat gal zamknął, wrzucając ten... 

Co do samego BR... X opisał to w pogmatwany sposób... Ale sprawdzanie BR to nie problem bo po kilku bitwach już ogarniasz co ma jaki BR ;)

medal medal medal medal

A czy sami developerzy nie powiedzieli że coś takiego istnieje?

Prosto z WT wiki.

''Also if in a number of battles you don't do very good, the game will remove .7 BR for a few matches until you get back to normal.
However your normal BR will
never go up if you do good.''

Czyli- jeżeli gram przyzwoicie, to mój BR nie poleci w górę, ale będę dostawał do bitwy tych, co grają na wyższym BR i lamią, co skutkuje obniżeniem ich BR do poziomu mojego- co oznacza bitwę w lepszym czołgu z wyższym BR, przeciwko mojemu z tym niższym, a to stawia mnie w znacząco gorszej sytuacji.

Teraz pytanie. Co oznacza to 'if you don't do very good'? Porażki z rzędu? Brak/mało fragów? Olewanie cappointów?

Patrząc na typowy mecz arcade GF, niewielu ludzi POTRAFI grać, jeżdżą na pałę, olewają capy.. Wychodziłoby na to, że przez to zjawisko 'rzucania niżej' wcale nie jest rzadkie.

Kto na tym cierpi? Ano ktoś kto stara się trzymać poziom. Ja się staram. Nie zawsze wychodzi, ale zazwyczaj jestem w stanie zrobić co się da i skończyć w górnej połowie tabeli. Jednak gdy mi totalnie nie idzie- z bitew 5.7 robi się bitwa z BR POMIĘDZY 4.7 a 5.7, i żadnego czołgu powyżej- a jak wiemy, Tygrysem H1 dosyć często gra się ramię w ramię z KTH, przeciwko Is2'44.

Coś w tym jest, o ile dobrze rozumiem.
  • Upvote 2
medal medal medal medal

Guest

Prosto z WT wiki.

''Also if in a number of battles you don't do very good, the game will remove .7 BR for a few matches until you get back to normal.

Czyli- jeżeli gram przyzwoicie, to mój BR nie poleci w górę, ale będę dostawał do bitwy tych, co grają na wyższym BR i lamią, co skutkuje obniżeniem ich BR do poziomu mojego- co oznacza bitwę w lepszym czołgu z wyższym BR, przeciwko mojemu z tym niższym, a to stawia mnie w znacząco gorszej sytuacji.

Teraz pytanie. Co oznacza to 'if you don't do very good'? Porażki z rzędu? Brak/mało fragów? Olewanie cappointów?

Patrząc na typowy mecz arcade GF, niewielu ludzi POTRAFI grać, jeżdżą na pałę, olewają capy.. Wychodziłoby na to, że przez to zjawisko 'rzucania niżej' wcale nie jest rzadkie.

Kto na tym cierpi? Ano ktoś kto stara się trzymać poziom. Ja się staram. Nie zawsze wychodzi, ale zazwyczaj jestem w stanie zrobić co się da i skończyć w górnej połowie tabeli. Jednak gdy mi totalnie nie idzie- z bitew 5.7 robi się bitwa z BR POMIĘDZY 4.7 a 5.7, i żadnego czołgu powyżej- a jak wiemy, Tygrysem H1 dosyć często gra się ramię w ramię z KTH, przeciwko Is2'44.

Coś w tym jest, o ile dobrze rozumiem.

zapomniałeś o is 3 bo tez tigerem na niego wywala

Co do BR, to przynajmniej w samolotach dałbym przedział. Np. 3.0-4.0, potem nasz średni BR/nasz BR oraz nacja (na pewno ma wpływ na losowanie na RB, choćby ze względu na kolejki oczekujących). Dużo łatwiej taką statystykę czytać, bo teraz to szczerze nie wiem o co chodzi z tym - i + .

Godzina nie jest tak istotna. raczej skupiłbym się na liczbie graczy na serwerze. Mapa również raczej mało istotna, bo mapy po prostu idą dla wszystkich tak samo, tzn. jak  szybko wyjdziemy z bitwy i zagramy na tym samym BR, to dostaniemy tą samą mapę. Przed Crew Lockiem dostawało się taką mapę kilka razy pod rząd. Wniosek jest taki, ze mapy nie są losowane. 

Tryb gry też w sumie mało istotny, bo zależy od mapy, więc patrz wyżej. Do tego rozchodzi się o losowanie drużyny i losowanie BRów, a nie o to na jakiej mapie to się odbywa.

1)Jest zaznaczone,  żeby podawać tryb i pojazd, którym testujesz gdzieś w widocznym miejscu.
2)Liczy się największa odległość od Twojego BR. Jeśli jedziesz 4.7 i wrzuci Cię na 5.7 (czyli masz +1), to można uznać to za objaw ściągania statystyk w dół. Jeśli masz 4.7 i spotykasz 4.0 i 5.0, to masz -0,7 -> łatwiej będzie Ci coś ugrać.

Mapa i tryb bitwy (w sensie: przełamanie i takie tam) nie występują w oryginalnym formularzu.

A tak ogólnie. Hipoteza brzmi: MM po dobrych bitwach losuje silnych przeciwników, a po słabych - słabszych. Do jej zweryfikowania potrzebujemy czynników oceniających bitwę (zostało przyjęte: wygrana/przegrana, ilość zniszczonych graczy, ogólny wynik na tle innych osób z drużyny) oraz kolejnych losowań, tj. czy wrzuca nas na przeciwników w lepszym sprzęcie od naszego czy gorszym. Jeśli np. wraz z kolejno wystepującymi porażkami (czyli wartością -1 przez dłuższy czas) maksymalna odległość BR od naszego będzie przechodzić w wartości ujemne to uzyskamy tutaj jakąś korelację -> będzie można uznać, że rzeczywiście MM działa na podstawie WR. I tak samo dla wszystkich innych. Jeśli nawet zapisywalibyśmy widełki tak, jak to proponujesz, to do obliczeń musiałyby być przekształcone do tej formy +/- maksymalna odległość od naszego BR.
W takim modelu nacja, godzina, dzień, ilość ludzi na serwerze nie będą miały żadnego znaczenia. A raczej: jeśli miałyby znaczenie, mogłoby to oznaczać, że MM po prostu wrzuca nas z tym, co ma pod ręką, a nie ustawia magicznie bitwy, żebyś miał WR 50%.

Prosto z WT wiki.

Ja bym to raczej interpretował to jako: jeśli grasz kiepsko, to na jakiś czas przestaje rzucać Cię wysoko. Ale to jest dosyć odległe od: "MM wrzucił mnie w moim biednym M4A3E8 na KT, bo grałem za dobrze i gnoiłem Tygrysy 1".

medal

Guest

shader czyli mam rozumieć, że jak ja gram dobrze to mnie wywala do noob teamu  z zaniżonym br ?? i dlatego moim tygryskiem wywala  na isy 3 i is 2 mody ?? aha rozumiem czyli musze jechać na pałe parę razy i mnie zacznie  wywalać na moje BRy

@xrzfff

Zauważ, że sama informacja z wiki wyklucza 'wrzuca mnie wyżej'. Zamiast tego jest 'wrzuciło ich do mnie', czyli to oni lamią.

Ale wtedy masz rozrzut BR +1, tak? Jedziesz PZ IV i dorzuci Ci do teamu Tygrysy -> rzuciło Cię wyżej.

medal

Ale wtedy masz rozrzut BR +1, tak? Jedziesz PZ IV i dorzuci Ci do teamu Tygrysy -> rzuciło Cię wyżej.

W sumie wychodzi na jedno..

Wracając

1)Jest zaznaczone,  żeby podawać tryb i pojazd, którym testujesz gdzieś w widocznym miejscu.
2)Liczy się największa odległość od Twojego BR. Jeśli jedziesz 4.7 i wrzuci Cię na 5.7 (czyli masz +1), to można uznać to za objaw ściągania statystyk w dół. Jeśli masz 4.7 i spotykasz 4.0 i 5.0, to masz -0,7 -> łatwiej będzie Ci coś ugrać.
Mapa i tryb bitwy (w sensie: przełamanie i takie tam) nie występują w oryginalnym formularzu.
A tak ogólnie. Hipoteza brzmi: MM po dobrych bitwach losuje silnych przeciwników, a po słabych - słabszych. Do jej zweryfikowania potrzebujemy czynników oceniających bitwę (zostało przyjęte: wygrana/przegrana, ilość zniszczonych graczy, ogólny wynik na tle innych osób z drużyny) oraz kolejnych losowań, tj. czy wrzuca nas na przeciwników w lepszym sprzęcie od naszego czy gorszym. Jeśli np. wraz z kolejno wystepującymi porażkami (czyli wartością -1 przez dłuższy czas) maksymalna odległość BR od naszego będzie przechodzić w wartości ujemne to uzyskamy tutaj jakąś korelację -> będzie można uznać, że rzeczywiście MM działa na podstawie WR. I tak samo dla wszystkich innych. Jeśli nawet zapisywalibyśmy widełki tak, jak to proponujesz, to do obliczeń musiałyby być przekształcone do tej formy +/- maksymalna odległość od naszego BR.
W takim modelu nacja, godzina, dzień, ilość ludzi na serwerze nie będą miały żadnego znaczenia. A raczej: jeśli miałyby znaczenie, mogłoby to oznaczać, że MM po prostu wrzuca nas z tym, co ma pod ręką, a nie ustawia magicznie bitwy, żebyś miał WR 50%.

Ja bym to raczej interpretował to jako: jeśli grasz kiepsko, to na jakiś czas przestaje rzucać Cię wysoko. Ale to jest dosyć odległe od: "MM wrzucił mnie w moim biednym M4A3E8 na KT, bo grałem za dobrze i gnoiłem Tygrysy 1".

Nie wiem jaki BR ma M4A3E, ale jeżeli jest w zasięgu 1.0, poniżej King Tygrysa, to nie ma tu za dużej przesady.. Wystarczy że gość w KT polami (i tutaj trzeba zdefiniować CO gra rozpoznaje jako lamerstwo), to rzuci go o te 1.0 niżej, co automatycznie sprawia że M4 jest niesprawiedliwie potraktowany.
medal medal medal medal

Guest

czemu zapominacie, że max różnica BR jest 1.3 ;)  nawet pisze w patch notesach

Nie wiem jaki BR ma M4A3E, ale jeżeli jest w zasięgu 1.0, poniżej King Tygrysa, to nie ma tu za dużej przesady.. Wystarczy że gość w KT polami (i tutaj trzeba zdefiniować CO gra rozpoznaje jako lamerstwo), to rzuci go o te 1.0 niżej, co automatycznie sprawia że M4 jest niesprawiedliwie potraktowany.

Nie, nie. Raczej: Jak KT będzie lamił, to nie spotka w następnej bitwie ISa 3, T32 ani M46. Ale ISa 2 mod i M26 jak najbardziej.

czemu zapominacie, że max różnica BR jest 1.3 ;)  nawet pisze w patch notesach

Pokaż dokładnie gdzie. Bo póki co tylko raz wrzuciło mnie poza zakres +/- 1.0, a wtedy od razu pojechało +2.3.

medal

Nie, nie. Raczej: Jak KT będzie lamił, to nie spotka w następnej bitwie ISa 3, T32 ani M46. Ale ISa 2 mod i M26 jak najbardziej.

Dla sprecyzowania- mowimy o KTH, czy 10,5? Twój opis pasuje bardziej do 10,5, zwykłego Henshla nie wrzuca ZAWSZE na 7.0, jak to wynika z twojego postu.
medal medal medal medal

Guest

nie ma tego tabele są nieaktywne stare  ale max różnica wynosi 1.3 Bo jak biore np tigera  5.7 i maxymalnie mnie wywala na 7.0 więc ?? max br 1.3, sam poszukaj na forum albo na angliku się zapytaj też powiedzą 1.3

"Matchmaking may vary +/- 1 from your BR, which may result in an effective variation of maximum 1.3." na 1.3 wywala jak długo się czeka w kolejce lub jak nie ma ludzi na twoim BR

Edited by Guest

Guest

wiesz zazwyczaj nie ma spamu is 3 zazwyczaj jak już walnie na niego to są 1 na team  albo ferdki reszta is 2 albo kt

Dla sprecyzowania- mowimy o KTH, czy 10,5? Twój opis pasuje bardziej do 10,5, zwykłego Henshla nie wrzuca ZAWSZE na 7.0, jak to wynika z twojego postu.

Mówię o KT H/P. Nie trafiają zawsze na 7.0, ale jeśli będą lamić to mają gwarantowane, że tego 7.0 nie spotkają. Natomiast nie mają gwarantowanego spotkania 5.7.

nie ma tego tabele są nieaktywne stare  ale max różnica wynosi 1.3 Bo jak biore np tigera  5.7 i maxymalnie mnie wywala na 7.0 więc ?? max br 1.3, sam poszukaj na forum albo na angliku się zapytaj też powiedzą 1.3

"Matchmaking may vary +/- 1 from your BR, which may result in an effective variation of maximum 1.3." na 1.3 wywala jak długo się czeka w kolejce lub jak nie ma ludzi na twoim BR

To jest cytat z tematu na Steamie, do tego odnosi się wyłącznie do AB. Czyli mówisz, że w patch notes jest, ale jednak nie ma?

medal

Guest

jest patch notes a co do acrade  tam jest chyba inna zasada,  masz czas to szukaj ja nie mam wystarczy, że ja wiem jak to działa ty nie musisz

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...