Jump to content

MM - mity i fakty

BeZi
 Share

Traktujmy się poważnie. Jeśli wchodzisz i rzucasz, że coś z całą pewnością jest w patch notes, a potem wstawiasz cytat z jakiegoś gracza i stwierdzasz, że nie chce Ci się szukać, ale inni mają wierzyć na słowo, to nie można uznać tego ani za wiarygodne, ani za wnoszace cokolwiek do tematu.

• Upvote 2
medal

Guest

powiem tak weź tygrysa br 5.7 zagraj kilkadziesiąt bitew na sb/rb przy małej liczbie ludzi na WT  ~40 k  i się przekonasz, albo ja jak nie zapomnę  zapisać replayu

Edited by Guest

Tia... Jak wrzucisz replay to uwierzę, bo póki co nie miałem rozrzutu poza +/- 1.0 na żadnej maszynie, wliczając w to te, na których mam ponad setkę wyjazdów.

medal

Mówię o KT H/P. Nie trafiają zawsze na 7.0, ale jeśli będą lamić to mają gwarantowane, że tego 7.0 nie spotkają. Natomiast nie mają gwarantowanego spotkania 5.7.

Gwarantowanego może i nie.. Niemniej pojawiają się na 5.7 i grają.

Skoro oficjalnie powiedziane jest, że za 'lamienie' rzuca ich niżej..

To może coś takiego: sprawdźmy, w jakich liczbach grają czołgi z 1.0BR wyżej w naszej bitwie. Skoro nas nie może wrzucać wyżej, to w teorii czołgów z 6.7 powinno być mniej niż tych z 5.7.

No i jeszcze jedno. Być może ulegałem jakiejś formie 'confirmation biasu'. Zdarzało mi się twierdzić że 'za dobre granie, MM uwala mnie, wrzucając wyżej'. Gdy się jednak zastanowić:

zawsze staram się ugrać ile się tylko da. Znaczy to, że często osiągam wyniki, które można określić jako przyzwoite. Teraz tak- lamy z wyższego br, będą wrzucane niżej niezależnie od moich wyników. Z prostego faktu, że staram się ugrać jak najwięcej WRZUCANIE LAM WYDAJE SIĘ WYSTĘPOWAĆ PO PRZYZWOITYCH BITWACH. Problem w tym, że ZAZWYCZAJ takie są, stąd to złudzenie.

Może tak być?
medal medal medal medal

I teraz wchodzimy w temat, do którego właśnie zbierane są dane. Za tydzień - dwa, kiedy będzie już dość informacji to wszystko zostanie zbadane i nie będziemy musieli gdybać, czy wrzuca ich do nas, bo gramy za dobrze, czy też nas wrzuca niżej, bo gramy źle, tylko zobaczymy w pewnym przybliżeniu, jak to wszystko działa w praktyce. Liczenie czołgów z konkretnym BR (na FRB, a zapewne i HB) jest w praktyce możliwe tylko dla swojej strony. Żeby to wiarygodnie zanotować z przeciwników całą grę trzeba byłoby spędzić obserwując komunikaty o zniszczeniach.

medal

Nie mogę tutaj wstawić odpowiedzi na moje pytanie ze względu na pkt 1.1.6 regulaminu, ale można dowolnie badać działanie matchmakera.

medal

Nie mogę tutaj wstawić odpowiedzi na moje pytanie ze względu na pkt 1.1.6 regulaminu, ale można dowolnie badać działanie matchmakera.

Tak samo jak nie można pisać na forum o IIWŚ - bo to polityka i łamiesz 1.2.17 bodaj...

medal medal medal medal

Guest

"MNie też z jedną jednostką 5,7 rzuca na 7,0 . Więc dalej pozostaje +/- 1,3. Bardziej irytujące jest jednak że większość gier tak mam i jednak jestem w mniejszości. Czyżby nie przybywało nowych graczy??" cytat kolegi z forum  dzisiejszy

Tia... Jak wrzucisz replay to uwierzę, bo póki co nie miałem rozrzutu poza +/- 1.0 na żadnej maszynie, wliczając w to te, na których mam ponad setkę wyjazdów.

Miałem kiedyś takie cuda. Miałem same pojazdy o BR 3.7, w rozpisce system "wyliczył" mi BR 4.7 i spotkałem Tygrysa. Tylko, że to ze 2msc temu było. 

[attachment=131058:War.jpg]

Głupie pytanie, jak wrzucić taką "tabelkę"?. 

Edited by ProBiotyk
medal medal medal

Mnie kiedyś wrzuciło SU-76 na Tygrysy, ale nie widziałem w tym działania MM tylko buga.

Nie wstawiaj jak BeZi, po wypełnieniu albo wrzuć na jakiś wirtualny dysk albo podeślij na maila [email protected]
No chyba, że chcesz tak po prostu gdzieś wstawić. Wtedy wchodzisz do folderu z tym plikiem, klikasz prawym i "otwórz w>arkusze Google", a potem kopiujesz adres strony, która się otworzy i wstawiasz.

Edited by xrzfff
medal

Ja też jestem w stanie załatwić legalną, a akurat szukałem powodu, bo potrzebny mi do zadań domowych i za każdym razem mówię sobie "ściągnę z tej uczelnianej sieci, ściągnę" - no i ch**, dupa i kamieni kupa : D

Statistica ma też opcję data miningu, ale nie wiem czy Oracle robi to lepiej

medal medal

Prawdę mówiąc nie wiem, co jest lepsze. Po prostu w miarę lubię produkty Oracle i wierzę, że to narzędzie też jest solidnie wykonane.

medal

Fakt, ale swego czasu na przełomie grudnia/stycznia takie błędy zdarzały mi się bardzo często. Pamiętam, bo akurat rozwijałem rosyjskie drzewko. 

Podeślę Ci wieczorem na maila.

Test: M4A3E2(76)

Tryb: RB

10 kolejnych rozgrywek. 

medal medal medal

Narzędziem może być nawet kartka i ołówek, aby wiedzieć, co i jak liczyć.

Fakt, ale swego czasu na przełomie grudnia/stycznia takie błędy zdarzały mi się bardzo często. Pamiętam, bo akurat rozwijałem rosyjskie drzewko. 

Podeślę Ci wieczorem na maila.

Test: M4A3E2(76)

Tryb: RB

10 kolejnych rozgrywek. 

Im więcej, tym lepiej, ale jeśli dasz radę chociaż te 10 to będzie fajnie. Świetny wybór czołgu, bo ten tutaj jest strasznie wrażliwy na wahania MM.

Edited by xrzfff
medal

Dobra, postaram się rozegrać jeszcze parę walk. W końcu im więcej tym lepiej. 

Pojazdy w linii to:

M4A2(76) BR=5.0

M4A3(76) BR=5.7

M4A3E2(76) BR 5.7

M16MGMC BR=2.3

Wybrałem je, ponieważ są stosunkowo mocne na III erze i dość słabe na IV. 

medal medal medal

Guest

xrzfff  zrobiłem test

-lamiłem przez 10 bitew i po tych ~10 bitwach zaczęło wywalać mnie na 4.7. i po 5 dobrych bitwach znowu wywaliło na KT ferdki i is3

test tiger 5.7 sb

Edited by Guest

Fajnie, że bierzesz się za testy. Jeśli już to robisz, zawsze mógłbyś w międzyczasie wypełnić tabelkę. Nie zajmuje wiele czasu, a na pewno się przyda.

• Upvote 1
medal

Chciałbym pomóc, ale ostatnio wzięło mnie na RB. Z AB (samoloty) mam spisanych około 30 gier, tyle, że bez map i miejsc, za to z punktami, ale to ni jak się ma do wymagań.  Problem mam taki, że za cholerę nie pamiętam jakie BR ma dany samolot na RB. Ktoś ma jakiś pomysł jak to szybko sprawdzić (jakaś stronka czy coś?). W sumie mam się te 3-4 minuty na dolot wiec czasu jest sporo, a w sumie wystarczy zazwyczaj sprawdzić co mamy w teamie.

1) Mapy nie mają znaczenia i nie będą brane pod uwagę przy obliczeniach. Jedyne składniki, które de facto mają znaczenie to:
    a)rozrzut BR

b)wygrana/przegrana, ilość fragów i miejsce w drużynie.
Jeśli brakuje któregoś wyniku z grupy b, wówczas i tak można liczyć korelację rozrzutu BR z pozostałymi wartościami, więc nawet to się przyda.

Nie znalazłem nigdzie karty z aktualnymi BRami. Pozostaje tylko zapisać maszyny wyglądające na te najwyżej i najniżej sklasyfikowane a potem sprawdzić to w hangarze.

Edited by xrzfff
medal

@xrzfff

Zauważ, że sama informacja z wiki wyklucza 'wrzuca mnie wyżej'. Zamiast tego jest 'wrzuciło ich do mnie', czyli to oni lamią.

I takie losowania zapewne maja miejsce. Ogolnie nie mam nic przeciwko temu by tak działał MM, co jakiś czas w swoim pierwszym teciaku mogę zagrać bitwę z F2 i Sugiem F (roznica +1.0), rzadziej za to wole bitwy z BR niższym (np. -1.0 przez co wpadnę na Stuga B, Pz IV E, F1, Pz III F, Pz II) bo jest po prostu za łatwo. Ideałem by było gdyby zmniejszyli cały rozrzut do +/- 0.7 czyli +/- 0.35 na normalne widełki i dodatkowe 0.35 na to jak idzie w bitwach.

No dobzre a co z tym całym mitycznym ustawianiem RNG? Odpuszczmy to sobie, łacznie z dyskusjami na ten temat, czy jednak probujemy zbadać czy coś takiego moze występować? (ja do tej idei nie jestem wcale przekonany, nei zauważyłem by ktoś sterował wynikami mojego stzrelania, jak się gra paroma maszynami w bitwie na AB to w jednej, dwóch idzie kulawo ale w tzreciej moze już pójśc dobrze).

medal medal medal medal medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...