Jump to content

MM - mity i fakty

BeZi
 Share

Nie chodziło mi o wybiórcze traktowanie wyników tylko raczej po policzeniu tych korelacji zrobienie zwykłego testu 3 sigma.

Napisałem tak bo zaproponowałeś ich odrzucenie, z własnej inicjatywy bym tego nie odrzucił bo mnie ciekawi jak moje wyniki na BR 2.7 wpłynęły na BR 1.3 i z kolei jak passa na BR 1.3 wpłynie na moje przyszłe bitwy. A może MM się resetuje po każdym wyłączeniu gry i niemożność zagrania 10 bitew pod rząd z automatu wyrzuci wyniki do kosza?

medal medal medal medal medal medal medal

Jak wpłynie? Otóż mogą pojawić się zaburzenia. Dlaczego? Bo przechodzisz z grupy 1.0-2.3 do grupy 1.7-3.7. I teraz załóżmy, że istnieje duża ilość graczy grających Shermanami M4A1 i M4, a Ty grałeś Niemcami. Grając BR 1.3 de facto bijesz nubków, grając 2.7 trafiasz na Shermany z BR 3.3 i 3.7. Wtedy wyszłoby przepięknie, że po rzezi, którą urządziłeś grając 1.3 rzuca Cię na wyższe BRy, kiedy grasz 2.7. Ale nie byłoby to spowodowane sposobem losowania, tylko rozkładem przeciwników w kolejce. Do tego grając 1.3 powinieneś częściej trafiać na przeciwników o wyższym BR, bo MM ma mniejszy zakres w dół.
Możliwe. Tak samo jak możliwe, że wchodzą tam w grę jakieś bardziej skomplikowane algorytmy, które ustawiają to wszystko w nieco mniej oczywisty sposób. Ale póki co skupiamy się na tym dosyć popularnym twierdzeniu, że jeśli grasz dobrze, to celowo jesteś losowany przeciwko lepszym przeciwnikom. Nie: jeśli w tej sesji grasz dobrze. Nie: jeśli dzisiaj grasz dobrze. Nie: jeśli grasz dobrze w godzinach 12-16 w czwartek. Po prostu. Tylko tyle.

Edited by xrzfff
  • Like 1
  • Upvote 1
medal

Zastanawiam się jeszcze nad definicją dobrej bitwy. Obecnie w statystykach są uwzględnione fragi, ale czy 6 fagów to dobra bitwa czy zła. Jak będzie krótka bitwa i wynik 6:0 to bardzo dobry, a jak skończymy przed czasem (koniec bitwy z powodu braku samolotów) z wynikiem 6:5 to będzie można napisać o sukcesie? A co jeśli to będą dwa fragi. Zbombardujemy lotnisko i jeszcze ustrzelimy dwa myśliwce. Super. Lecimy na dominacji, ustrzelimy 2 wrogów i stracimy 5 samolotów (albo więcej) i to już nie brzmi dobrze? No chyba, że badamy tylko zależność od wygranych i przegranych, ale wtedy fragi są niepotrzebne do statystyk, albo badamy tylko RB/SB. Wtedy również można pominąć utratę samolotu.

Mam już trochę tych statystyk i w sumie cały czas zapominam wysłać (excela mam w pracy - w domu nie posiadam, jakoś nie był potrzebny). W sumie nie widzę zależności W/L do BR, ale to nie istotne. Zauważyłem w sumie dwie zależności, które chcę jeszcze sprawdzić.

1. MM nie lubi wcześniejszego wychodzenia z gry, ale może być to uwarunkowane czymś innym (może to wyjście z gry jest już tylko efektem gorszych losowań?).

2. Muszę rozegrać w tym samym dniu klika rozgrywek w godzinach popołudniowych i późno wieczornych (tak po 22). Jestem wręcz pewien, że losowania późną porą są gorsze niż te wcześniejsze. Stawiam na liczbę graczy, ale czemu takie losowania wychodzą? Non stop +1.0 BR, mimo gorszy bitew niż popołudniowych (sporo przegranych, sporo wyników na nastym miejscu w tabeli). statystycznie rzec ujmując liczba graczy nie powinna mieć na to wpływu, a jednak ma.

Zależy, czym grasz. Mam wrażenie, że wraz z godziną zmienia się rozkład graczy w kolejce.

medal

Dopiero teraz zauważyłem ten temat, nie wiem, czy nie widziałem go wcześniej...

Z buta powiem tak.

Nie grałem dobre pół roku. Wracam, jakoś w styczniu - druga połowa do gry. Biorę skład Tygrys 1H + Pantera D - 5.7 BR. Bitwa R i jakie me wielkie zdziwienie, kiedy widzę Shermany - teraz nie pamiętam jakie, ale u sovietów max widziałem IS-1, T-34/85 DT. I było po prostu świetnie. W Tygrysie czułem jego moc... sorry, sentymentalny jestem. Do rzeczy.

Grałem masę spotkań na składzie 5.0 M4a1 (76), M4a2 (76) i M6a1 - wszystkie ten sam BR. Każda bitwa, T1H. Każda. Nie narzekam, nie jest za łatwo, nie jest też jakoś źle. Gram non stop, bo robię z tych maszyn IV erę, M26. Myślę sobie, a wskoczę w Tygrysa z Panterą - 5.7 raptem. I jaki efekt? Od razu skład IS-2 1944, T-44, KT P/H - żadnych shermanów. Grałem tak po 2, 3 bitwy, bo mi ręce opadały. Także generalnie rzecz biorąc, nie spotkałem -1.0, czy -1.3, zawsze +1.3 na niemiaszkach. Kiedy gram? Jak teraz, między 11.00 a 14.00 a potem wskakuję po 21.00 do 1.00.

Pobrałem formularz, spróbuję się przyłożyć - z czystej ciekawości, czy moje myślenie jest pokrętne, czy też jest coś na rzeczy.

Dzisiaj nowa paczka, także póki co na tym się skupię.

:salute:

medal

Także generalnie rzecz biorąc, nie spotkałem -1.0, czy -1.3, zawsze +1.3 na niemiaszkach. Kiedy gram? Jak teraz, między 11.00 a 14.00 a potem wskakuję po 21.00 do 1.00.

- 1,0 możesz spotykać ale nie zwracać na to uwagi bo zawsze w przeciwnej drużynie będziesz miał gracza z minimum twoim BR.

Na 40 testowych bitew jeszcze ani razu nie spotkałem + 1.3, dla Tygrysa H1 +1.3 ma IS-3 czy KT 10,5, spotkałeś je?

medal medal medal medal medal medal medal

- 1,0 możesz spotykać ale nie zwracać na to uwagi bo zawsze w przeciwnej drużynie będziesz miał gracza z minimum twoim BR.

Na 40 testowych bitew jeszcze ani razu nie spotkałem + 1.3, dla Tygrysa H1 +1.3 ma IS-3 czy KT 10,5, spotkałeś je?

Nie, mea culpa - za szybko pisałem.

medal

• 2 weeks later...

Tytułem wstępu:

Ostatecznie do analizy przeszły zmienne: BR, ilość fragów oraz wygrana/przegrana. Miejsce w tabeli zostało odrzucone z powodu silnej korelacji z ilością fragów (wsp. determinacji w większości wypadków powyżej 0,5, nieco mniejszy dla czołgów, większy dla samolotów. Współczynnik determinacji >0,5 w tym przypadku oznacza, że miejsce w tabeli w ponad 50% zależy od ilości fragów). Do analizy zostało wybrane 6 tabel. Kryterium doboru była ilość rekordów.

W celu sprawdzenia, jak osiągane wyniki wpływają na dalsze losowania zostały wyznaczone średnie fragów i WR dla:

a)5 kolejnych bitew oraz rozrzut BR w 5 bitwach następujących po nich,

b)3 kolejnych bitew oraz rozrzut BR w 3 bitwach następujących po nich.
Przykład z arkusza 1: fragi: (5+7+8+0+2)/5=4,4, odpowiadający BR: (1-1-1-1+1)/5=-0,2.
Ze względu na naturalne ograniczenia średnia fragów i WR liczona jest dla elementów o indeksach od 0 do n-5, gdzie n jest ilością elementów w arkuszu, zaś średnia BR liczona jest dla elementów o indeksach od 5 do n.

Metodę pierwszą zastosowano dla arkuszy 1-3, drugą dla arkuszy 4-6.

Na potrzeby obliczeń wartość przegranej została zmieniona z -1 na 0.

Arkusz 1 po obróbce:

[spoiler]

erCpEBr.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 1:

[spoiler]

ix3vFFq.png

[/spoiler]

Arkusz 2 po obróbce:

[spoiler]

dhjjkBZ.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 2:

[spoiler]

m32O1OP.png

[/spoiler]

Arkusz 3 po obróbce:

[spoiler]

2aBTuGA.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 3:

[spoiler]

qTW98nu.png

[/spoiler]

Arkusz 4 po obróbce:

[spoiler]

83xU46y.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 4:

[spoiler]

AzwbTaW.png

[/spoiler]

Arkusz 5 po obróbce:

[spoiler]

ZK5YUia.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 5:

[spoiler]

qa3RVVd.png

[/spoiler]

Arkusz 6 po obróbce:

[spoiler]

dcGFVpB.png

[/spoiler]

Korelacja dla arkusza 6:

[spoiler]

MOHdsRk.png

[/spoiler]

Wnioski:
Istotna korelacja wystąpiła w:
Przypadku 1 – pomiędzy ilością fragów a WR
Przypadku 3 – pomiędzy ilością fragów a BR
Przypadku 4 – pomiędzy ilością fragów a BR

Korelacja z przypadku 1 nie jest interesująca ze względu na charakter badania – nie występuje w niej rozrzut BR.
Należy zwrócić uwagę, że korelacje w przypadku 3 i 4 wynoszą odpowiedni -0,44 i -0,83. Oznacza to, że gdy jedna zmienna rośnie – druga maleje. W tym konkretnym przypadku oznacza to, że po ciągu bitw z małą ilością fragów BR przeciwników rośnie, zaś po ciągu bitw z dużą ilością fragów BR przeciwników maleje.

Podsumowując:
Nie znaleziono nic, co mogłoby potwierdzać tezę o „ustawianiu MM” rozumianemu jako losowaniu przeciwników o wyższym BR graczom, który osiągają wysokie WR lub dużą ilość fragów. Przypadki 3 i 4 (tj. 1/3 przebadanych przypadków) zdają się wręcz wskazywać na odwrotną tendencję.

Na końcu pora na podziękowania, zatem dziękuję:
BeZiemu, _Hegemonowi, Probiotykowi, sessesse oraz Ziolo9712 za zmuszenie się do grania w kółko tymi samymi maszynami.

• Upvote 6
medal

Ze względu na ograniczenie ilości obrazów w jednym poście robię piętrowy cyrk i wstawiam tutaj dane przed obróbką, gdyby ktoś chciał się zapoznać.

Arkusz 1 przed obróbką:

[spoiler]

JGwPaxy.png

[/spoiler]
Arkusz 2 przed obróbką:

[spoiler]

5pkLhNF.png

[/spoiler]
Arkusz 3 przed obróbką:

[spoiler]

HFcGu5x.png

[/spoiler]
Arkusz 4 przed obróbką:

[spoiler]

zMHy9Dc.png

[/spoiler]
Arkusz 5 przed obróbką:

[spoiler]

n379L0K.png

[/spoiler]
Arkusz 6 przed obróbką:

[spoiler]

4dLXSkp.png

[/spoiler]

• Upvote 2
medal

Guest

Widzę, że do świata WT usilnie próbuje przeniknąć paranoja z WoT.

Szczęśliwie są tutaj dobrzy ludzie, którzy potrafią przeciwstawić się tej paranoi. W WoT też takich ludzi było co nieco, ale tam paranoja ma ogromne żniwo i zostali przekrzyczeni przez tłum.

P.S.: I tak wszelkie tego typu badania można o kant tyłka, bo brakuje w nich fundamentalnej wiedzy. Wiedzy jaką jest znanie BR wszystkich graczy w kolejce oraz świadomość, że w tym samym momencie brakuje całej masy innych graczy, która mogłaby być lepsza bądź gorsza od obecnych w kolejce.

To wszystko nie jest potrzebne do niczego. A raczej: mogłoby posłużyć do udowodnienia hipotezy "MM wrzuca do bitwy z tym, co ma", a nie do sprawdzania hipotezy "MM po serii dobrych bitw (jako które rozumiemy te z względnie dużą ilością fragów albo ciąg wygranych) wrzuca na przeciwników z wyższym BR", która była przedmiotem badania.

Edited by xrzfff
  • Upvote 2
medal

Guest

@xzrfff: No jak!? Jeśli w kolejce nie będzie nikogo z wyższym BR o 1 to jakim cudem ma nam kogoś takiego przydzielić jak i w drugą stronę - jak będą tylko z wyższym od naszego BR'em w kolejce to jak ma nas rzucić ze słabszymi, skoro to my nimi jesteśmy. Bez tej wiedzy to sobie można liczyć... i dawać pożywkę dla prześmiewców ;]

Edited by Guest

Ty chyba naprawdę nie rozumiesz, co? Skoro wrzuca z tym, co ma, to wrzuca z tym, co ma. Gdyby robił inaczej, to robiłby inaczej. Skoro nie czeka na coś innego, do czego mógłby wrzucić - to po prostu nie czeka. Czyli znowu - wrzuca z tym, co ma. Czyli jest losowy. I tego wnioskowania nie zmieni znajomość rozkładu dostępnych przeciwników.

Z ciekawostek spoza zakresu badania mogę powiedzieć, że w sporej części przypadków z tych, dla których to liczyłem korelacja pomiędzy godziną a rozrzutem BR była większa niż pomiędzy rozrzutem BR a WR.

Edited by xrzfff
  • Upvote 2
medal

Wykresów rozrzutu w sumie nie robiłem, ale skoro bardzo chcesz...
Wytłumaczenie dla postronnych obserwatorów: czerwona ciągła linia to regresja liniowa, tj. wykres funkcji opisującej nam oczekiwaną zależność pomiędzy zmiennymi. A te przerywane linie wskazują obszar, w którym powinno znaleźć się 95% pomiarów. Im dalej od siebie przerywane linie, tym mniej sensu ma linia ciągła.

Arkusz 1, fragi od BR:
[spoiler]

aS4omB0.png
[/spoiler]
Arkusz 1, WR od BR:

[spoiler]
tOZoKpn.png
[/spoiler]
Arkusz 2, fragi od BR:
[spoiler]

eokvHD5.png
[/spoiler]
Arkusz 2, WR od BR:
[spoiler]
BdHAl1n.png
[/spoiler]

Arkusz 3, fragi od BR:
[spoiler]

fw2uPoz.png
[/spoiler]
Arkusz 3, WR od BR:
[spoiler]
65R8r5u.png
[/spoiler]

Arkusz 4, fragi od BR:
[spoiler]

CtmW4Er.png
[/spoiler]
Arkusz 4, WR od BR:
[spoiler]
3C2vtkJ.png
[/spoiler]

Arkusz 5, fragi od BR:
[spoiler]

lcLzTyD.png
[/spoiler]
Arkusz 5, WR od BR:
[spoiler]
RnE8Oye.png
[/spoiler]

Arkusz 6, fragi od BR:
[spoiler]

MbZcAC9.png
[/spoiler]
Arkusz 6, WR od BR:
[spoiler]
Gecs0ob.png
[/spoiler]

• Upvote 1
medal

• 5 weeks later...

Jeden mecz mam dobry, wszystko leci na strzała z mojego wyexpionego Niemieckiego czołgu F2, a czasami mogę walić do I tierowego czołgu każdym pociskiem i nic mu nie zrobię przez pół meczu, tracąc wcześniej moje pozostałe 2 czołgi. Inny przykład, gram Zis-30 strzelam do wrogiego t34 i nic, nic, nic; nagle patrze, a obok niego mój t34 i mówię, nie będziesz mi fraga zabierał, wale w mojego i bum wybuchł. Wtedy zrozumiałem, że nie można wygrać 2, 3 meczy pod rząd, bo będziesz za dobry. W jednym meczu jesteś tytanowym czołgiem, a w innym można Cię rzucić papierową kuleczką i wybuchniesz.

Pozdrawiam wszystkich zapalonych czołgistów!!!

• 2 months later...

Nie no zaraz mnie krew zaleje... Rozumiem, nie zawsze jest tylu graczy ilu trzeba, ale to już przegięcie.

1 bitwa dnia team się jakoś trzyma- i współpraca w miarę i na mapę patrzą (to widać). A i na chacie jest spoko. Ale potem już tylko gorzej- po3-4h gry dostajesz do teamu 3-6 graczy z niezłym skilem i reszta to życiowe spier**liny. Tak tylko można nazwać kolesia który mimo 3 info że obok niego jest wróg spokojnie kampi. Ba tamten grzecznie go ominął po czym zaczą base rapa? kolo jeszcze dobre pół bytwy zastanawiał się strzelić czy nie. Reszta teamu lata po mapie jak lemingi i idą na hita. Tego już za wiele nawet jak dla mnie.

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...