Jump to content

Call of war - Web browser tabanlı gerçek zamanlı strateji oyunu.

erginex
 Share

Geçtiğimiz günlerde facebookta işim için verdiğim reklam istatistiklerini incelerken araya giren bu oyunun reklamı sayesinde call of war ile tanıştım.Yaklaşık 1 haftadan fazla bir süredir oynamaya devam ediyorum. Oyunun mantığı tıpkı total war gibi işliyor ancak oyunun teması  ikinci dünya savaşı yani hikaye 1930'larda geçiyor. Oyuna email adresimle kayıt olduktan sonra, oyunun kendi içindeki tanıtım yönlendirmesi sayesinde bir çok şeyi hızlıca çözüyorsunuz. Bunun haricindeki diğer detayları kurcaladıkça öğreniyorsunuz. İlk bakışta çok yüzelsel gelebilir ancak durum hiçte öyle değil. Web tabanlı gerçek zamanlı ve dünya haritasında sizin gibi ülkeleri yöneten başka gerçek oyuncularda var. Oyuna kayıt olunca hangi ülkeyi idare edeceğiniz olayı tamamen şans işi. Ama oyun size tutupta kabak gibi işe yaramaz bir ülkenin yönetimini vermiyor.

nMm5Ol.jpg

Ülke içindeki şehirlerde doğal kaynak,petrol, tarım alanı vs yerler varsa kesinlikle ve kesinlikle o şehire son kademe ulaşım ağı, sanayi gücü ve mutlaka askeri defans birimlerini inşa etmek gerekiyor.

z5l2MY.jpg

War thunderdan aşina olduğumuz askeri araçlar ve askeri birlikler bu oyundada piyon biçiminde mevcut. Askeri zırlı araçların, savaş gemilerinin ve tabiki ordunun bel kemiği olan piyadelerin araştırmalar bölümünden teknik kademesini arttırarak saldırı ve defans gücünü yükseltebiliyorsunuz.

21NY6q.jpg

Benim burada en çok sevdiğim olay gazeteden olayları anında takip edebiliyorsunuz. Hatta kendi elinizle  fotoğralı haber bile yazabilirsiniz. Gazeteden kimin ne yaptığı, hangi şehire ne inşa ettiği, kimin kime savaş açtığı, savaşan 2 taraf arasında gelişen olayları öğrenebiliyorsunuz. Gerçek anlamda siyasi ilişkiler kurmak mümkün. 1 haftadan fazla bir zaman geçmesine rağmen teknoloji ve askeri güç olarak ilk 3e girdim. 2 gün önce sadece 9 TL ödeyerek 1 aylık high command üyeliği satın aldım. Bu sayede şehirlerde hem askeri birim, hemde bina vs yapabiliyorum. High command olmadığı zaman mesela helsinki şehrinde bir ünitenin bitmesini beklemek zorunda kalıyorsunuz..

MpgP1g.jpg

Bu oyunda nükleer savaş gücüne bile erişmek mümkün. Nükleer savaş başlıklı füzeler, nükller savaş gemileri inşaa edip kullanabiliyorsunuz. Oyunda B29 ile nükller bomba atabiliyorsunuz.

o38Ydb.jpg

KIsacası benim için call of war,  war thunder haricinde oynanabilecek başka güzel bir seçenek. Başka oyun alternatifi arayan arkadaşlar deneyebilirler. Çok sıkıcı olmamakla beraber çay kahve içerken vakit geçirebilmek için güzel bir oyun.

https://www.youtube.com/watch?v=CVjMNzctIlo

https://www.youtube.com/watch?v=eb-6yRfW5-4

https://www.youtube.com/watch?v=LbrYI5M_gHM

syndrome23 (Posted )

1.1.15. Oyuncular tarafından üretilmiş War Thunder odaklı medya kanalları hariç olmak üzere hertürlü reklam mesajı.
  • Upvote 4
medal medal medal

Eline sağlık tamda böyle bir oyun arıyordum, Hoi3ün web browser haline benziyor. Az oyunculu yeni başlamış maçlar eğlenceli olur. Diğer türlü serverdaki eski oyuncular terör estiriyor. Ülkeler arası güç farkıda biraz dengelenmiş gibi hoi3te 3 büyükler ne varsa eziyor küçük ülkelerle anca yem oluyorsun, ilginç gözüküyor hemen deniyorum.

Edited by Ggoddkkiller
medal medal medal medal

Önemli değil hocam ben rica ederim. Oyunun forum ortamı çok zayıf kalmış. Anladığım kadarıyla sadece 1 yaşında bu oyun. Türkçe desteği henüz yok. Premium paketleri çok uygun fiyatlara satılıyor. Yani 9 lira gibi bir parayla 1 aylık high command satın aldım. Durumum biraz daha uygun olursa 1 ay sonra 3 aylık almayı planlıyorum. Şuan benim bulunduğum haritada benimle birlikte aktif ve askeri-ekonomik gücü yüksek 6 oyuncu var geri kalanlar yeni başlıyor yani açılan harita yeni sayılır en az 20 gün olmuş. Oyunda sevdiğim başka bir özellik ise ekonomik gücünüz cidden çok sağlamsa, yapılacak üniteleri yapım sırasına sokabiliyorsunuz. Böylece oyuna girip bakmaya zamanınız olmasa bile yeni ünitenin inşaatı gecikmiyor. Askeri ünitelerde ise siz online olmadığnız zaman saldırıya uğrarsa her hangi şehiriniz, o şehirdeki askerler otomatikman karşı defansa geçebiliyor aynı şey açık denizlerdeki savaş gemileri içinde geçerli. Savaş gemilerinde bile bu tarz fonksiyonlar eklenmiş.Ben yeni şeyler öğrendikçe bu başlık altında bilgi paylaşımı yapacağım ilgilenen arkadaşlara yardımcı olmak için.

Oyunda casuslar bile var. Gıcık olduğunuz yada savaşta olduğunuz bir ülke varsa, o oyuncunun ülkesine cassus sokup, ekonomisini çökertebiliyor, halkın moralini antipropaganda yaparak düşürebiliyor, gözetleme yapabiliyor, hatta şehirlerdeki önemli kritik binalarına bombalı saldırıyla sabotaj yapabiliyorsunuz. Aynı şekilde karşı casus saldırısını engellemek için de kendi ülkeniz içinde anti casus görevlendirip, düşman casuslarınıda engelleyebiliyorsunuz.

Edited by erginex
  • Upvote 1
medal medal medal

World conqueror 3'e çok benziyor gibi. tam bana göre bir oyun.

Teşekkürler hocam uzun zamandır böyle bir oyun arıyordum.
medal

Wk9n12.png

Şansıma ukrayna geldi, server yeni başlamış 1 gün olmamıştır belki hala bir sürü boş ülke var. Şimdi sorularım şöyle, rare materials problemim var Kırımı hemen işgal edip çözmek istiyorum 10 birim piyade 2 birim zırhlı araç ve 1 birim tankla yenerim herhalde?

Sonra ilk başta göstermek için savaştırdığı askerlerin morali ne zamana geri yükselir? Bide diplomasi sekmesinde müttefik olmak diye bir seçenek göremedim resmen anlaşamıyor muyuz?

medal medal medal medal

-Hocam rare materials için kırımı komple işgal etmek en mantıklı çözüm olacaktır. Bahsettiğiniz askeri birimlerle orayı ele geçirebilirsiniz. Bolgeyi komple ele geçirdikten sonra halkın moralini yükseltmek gerekiyor verimli saatlki üretim elde debilmek için. Rare materials ve tarım simgesi olan bölgeye baraka ile yol inşaatı yapınca bu sorun zaman içinde çözülüyor. Gözlemlerime göre. Birde şöyle bir durum var. Üretimi olan şehirin yanında eğer savaş açtığınız bir ülke varsa halkın morali %100 den yavaşça %80 lere hatta bazen %40 lara kadar düşebiliyor. Verimli üretim için halkın moralini yüksek tutmaya çalışmak lazım. Gelelim savaştan galip gelen askeri birliğie. Askeri birliklerde moral aynı zamanda gücüde temsil ediyor. Şuanda gözlemlediğim kadarı ile askeri birliğin moralini yükseltmek için oyuncular altınla ödema yapıp bunu sağlıyorlar. Kendiliğinden moral artışı bazen günler sürebiliyor. Benim oyundaki sıkıntım askeri gücüm fazla olduğu için, yiyecek sıkıntısı çekiyorum ve Kara kuvvetlerimde tanklarla deniz kuvvetlerimde gemiler olduğu için sayıca fazlalıktan ötürü petrol sıkıntısı oluşmak üzere. Gördüğüm kadarıyla bu oyunda en önemli 3 ham madde yiyecek petrol ve rare materials zor elde edilen şeyler. Bunun için  üretimi verimliklik olarak yüksek olan ülkelere ve şehirlere odaklanmaya çalışıyorum. Genelde bunları kontrol altına alabilen ülkelerin oyuncuları çok rahat gelişim sağlayabiliyorlar.

-Ben ilk başta yiyecek üretimi fazla olan 2 farklı ülkenin şehirlerine saldırıp barakaları, fabrikaları ve inşaası için yiyecek isteyen binaları 2-3  kademeye kadar çıkartmaya çalıştım. Bu süre içindede ileride sık lazım olacak ham maddeler birikmeye başlayınca 5inci gün teknoloji araştırmasından ilk olarak piyadelerin, ardından tankların ve destroyerlerin vuruş güçlerini artırarak geliştirmeye çalıştım. Zaten ilk olarak kara gücünde lazım olan piyadeler oluyor. Şuanda 2inci kademe  tek piyade birliğinin şehir içindeki defansif vuruş gücü 4.0 düzeyinde. Tabi Şehirde tuttuğunuz piyadeleri için korugan yapınca bu oran 2 misli artıyor. Koruganlarında kademesini arttırınca dahada artıyor bu güç.

-Oyunda çok ilginç bir mantık oluşturulmuş herşey birbirine zincirleme orantılı. 3 ülkeye birden savaş açtım halkın morali birden %100 den %60lara kadar düştü. Mecburen birisiyle ateşkes yapmak zorunda kaldım tekrar %70 lere çıkış başladı.

-Diplomasi olayında bende pek tecrübeli değilim ancak videolardan gördüğüm kadarıyla oyuncular birlirleriyle ticaret yapabiliyor, siyasi çıkarlara göre ambargo koyabiliyorlar.

• Upvote 1
medal medal medal

Çok sağolasın, şimdi askerler bölgeye intikal ediyor varsınlar savaş ilan edecem. Öyle aylarca uğraşmak zorunda kalmadığın serverda eskilerin tepene binmediği güzel bir oyun yapmışlar. Şimdilik gördüğüm tek eksiler müzik yok birde haritayı hareket ettirirken yanlışlıkla askerlere emir veriyorum keşke tutup bırakmayla emir verilemese.

Heyecan yapıp piyadeler yoldayken savaş ilan ettim umarım zırhlı birliklerle kazanabilirim :facepalm:

Edited by Ggoddkkiller
medal medal medal medal

Bunu ve bunun 1. Dünya Savaşı versiyonunu (Supremacy 1914) oynadım. Diğerini az sayılmayacak bir süre, bunu 1 aydır oynuyorum. Açıkçası bu biraz daha karışık. Supremacy bence daha iyi. Çok benzer oyunlar. Onu da öneririm. Forumca belki birlikte girebiliriz. Size birkaç önerim var oyunlar ilgili:

(Bu arada Ggoddkiller Kırımda toplasan 6 asker falan vardır belki. Rahat alırsın bence. Antlaşma için birisini bul diplomacy kısmından, new trade basıl iki kutuya da Right of Way veya Share Map seç, iki kutuda da aynı şey olsun. Ne işe yaradıklarını yazımda bulursun)

1- Ülkenin konumu tarihsel modda oynamıyorsanız (kenarında köşesin kocaman H harfi olur) en önemli şey. Örnek vereyim, Türkiye tarihsel modda bence en kötü ülkelerden. Fakat benim genelde tercih ettiğim modda (22 yazar) çok avantajlı. Çünkü konumuna bakarsak tarihsel modda Türkiye'nin yanında Fransız toprağı var. Ayrıca oyunda çok önemli bir malzeme olan "Rare Materials" isimli malzemenin (teknoloji kısmında birimleri açma/geliştirme, nükleer silah üretiminde kullanılıyor) üretiminde çok geri kalıyor. Fakat diğer moda bakarsak orada Türkiye çok avantajlı çünkü etrafında ona yakın ülkelerin hepsi AI yani bot. Tek tehlike Caucasus ile Greaster Romania (İng söylüyorum bulması kolay olsun).

2- Diplomasiyi küçümsemeyin. Yaptığınız her dostluk antlaşmasında (Right of Way ve Share Maps. İlki birbirinizin toprağından geçiş hakkı tanıyor, diğeri ise spot mesafenizi arttırıyor yani sen onun ülkesini o da seninkini görebiliyor) mesaj da yazın. Gerekli bir sebep bulun. Mesela "Sen Doğu sınırını güvene alırsın ben de Batı" veya "X ülkesi aramızsa kalıyor birlikte saldırabiliriz" tarzı birşey yazın İngilizce.

3- Önünüze gelene savaş açmayın. Savaş açmak ülkenin moralini düşürür. Sırf bu yöntemle büyük ülkelere toplu savaş açmak bile onlara zorluk çıkartır.

4- Casuslar önemlidir. Hemen casus almayın ama 15k fiyatın altından kalkabilecekseniz 1 tane alıp "Counter Espionage" görevi ile kendi başkentinize yerleştirin. Düşman casuslara karşı önlem. Onun dışında casuslar şu işe yarar:

İntelligence: Düşmanla ilgili bilgi. Diğer ülkelere karşı politikası, küçük bir şansla başkasına yazdığı mesajı, gönderdiğiniz şehirdeki ve çevresindeki şehirlerdeki birlikleri, kaynaklarını görebilirsiniz. Gereklidir ama ekonomiyi gözeterek 2-3 tane aralarında 1-2 şehir bırakarak gönderin.

Economic Sabotage: Düşmanın o gün ürettiği kaynağı yok edebilirisiniz veya o şehrin moralini %10 azaltabilirsiniz. Şansa bağlı. Her şehrine 1 tane göndermek bile düşmanı krize sokabilir.

Military Sabotage: Üretilen birimlerin üretim süresini uzatabilir. Başkente gönderirseniz şanslıysanız düşmanın tüm birimlerinin yerini gösterebilir (çok önemli). Binalara hasar verebilir.

5- Üretim önemli. Demir, Petrol, Rare M., Buğday, Goods (bunun önceliği sonuncu) üreten şehirlere Infrastructure (köprü şekilli bina işte) inşa edin. Tüm şehirler kaynak üretmez hepsine inşa etmeyin. Kaynak yeterliyse bunları 2. seviye yapın. 3 biraz pahalı.

6- Sınırlarınızı koruyun. Diplomasi ile halletiğiniz sınırların dışındakilere, ve özellikle düşmanın saldırma ihtimali yüksek şehirlere birkaç seviye (yeterli kaynak varsa en az 2) Fortification inşa edin. Düşman hasarını çok azaltıyor.

7- Teknolojide geri kalmayın. Kullanmayacaklarını eleyin ve kalanlara yoğunlaşın. Türkiye mi oldunuz? Uçağı son plana at, gemide çok ilerleme. Zırhlı birliklere ve askerlere yoğunlaşın. Secret kısmına da Railgunları boşverin, commandolar pahalı. Bunları başlangıçta boşverin. Öncelikleri az.

8- Yeni ele geçirilen (morali sanırım %33 den az olan, şehirden duman çıkması lazım) şehirlerde en az 1, güvene almak istiyorsanız 2 asker bırakın. Yoksa isyan çıkar ve şehri kaptırırsınız.

Örnek bir Türkiye oyunu (22 lik hariatada):

İnfantry ve Milita araştırmasıyla başlayın. Öncelikle Industrial Complex bulunan tüm şehirlerinize kışla (Barracks) inşa edin. Infantry araştırması bitince hemen asker üretimine başlayın. Ardından Armored Car araştırın |Araştırmalarda önceliği askerlere, sona armor kısmında orta ve ağır tanklarlarla artillery birimlerine verin. Sonra secretta nükleer binalar ile roketleri geliştirin|. Sonra yapabiliyorsanız (askerler üretiliyor, şehirlerde inşaat bitti) Adana, Sivas, Kastamonu, İzmit, Diyarbakır, İstanbul'a Infs. (köprü şekilli bina) inşa edin. G. Romania ile anlaşma yapın. Diplomasi işin içine burada giriyor. Diplomasiden Romanya'yı bulun. Sağdaki mesaj seçeneğinden "New Trade" ile çift taraflı "Right of Way" (yani siz de o da Right of Way olacak. Ardından mesaj kısmına İngilizce "Sen Avrupa'ya doğru genişlersin, ben de Güneye ve Kuzeye. Birbirimizin sınırlarını güvenceye alırız" tarzı birşey yazın. Çok büyük ihtimalle kabul edecek. Çünkü onun konumuna bakarsak sınırlarını güvene almak onun için çok gerekli. Neyse geriye Caucasus kalıyor. Burada yapılacak şey çok basit, uçaksavarları yerinde bırakacak şekilde tüm askerlerinizi ve zırhlı araçlarınız Rize ve Kars'a gönderin. Geldikleri zaman (büyük ihtimalle 1 gün falan sonra) Leninakan ve Batumi'ye saldırın. Caucasus hiçbir şey yapamadan hemen ele geçirmeniz lazım. Tabi asker üretimi bitmiş olmalı. İstanbul ve İzmirdeki dursun, diğerlerini tekrar şehirlere gönderin. Tekrar asker ürettirin. Sonraki gün Leninakan ve Batumi sizindir. Batumi'de 2, Leninakan'da 4 (çünkü asker bırakmazsanız isyan çıkar ve halk başka bir ülkeyi seçer, gereksiz yere toprak kaybedersiniz) asker bırakıp Tbilisi ve Ordzhonikidzeye saldırın. Leninakan saldırıya açık bu yüzden orijinal sınırların içindeki yeni üsrettiğiniz askerlerin hepsini oraya gönderin. Düşmanın başkenti düştü. Bu onun için büyük bir moral kaybı olacaktır. Sürekli yeni asker üretin ama buğdayın saatlik gerliri - (eksi) olmasın sıkıntı yaşamayın. Eğer olursa İstanbul ve İzmirdeki kışlayı "disable upgrade" ile kapatın. Saatlik buğday tüketimini azaltır rahatlarsınız. İstediğiniz zaman açarsınız. Bu şekilde Caucasus'un tamamını ele geçirin. Diğer ülkelere bakın. Diplomacy kısmında inaktif oyuncular " o " ile gösterilir. Ukrayna böyle ise ve Sevastopol hala Crimea'nın toprağı ise ele geçirin. En az 6 asker gönderin güvene alın. Sonra Crimea'nın hepsini ele geçirin zaten küçük bir ülke. Devamı size kalmış Güney'e doğru Irak'ı falan ele geçirin.

Bu oyunu da Supremacy'nin de tek bir kötü yanı var: İnaktif oyuncular. 1 haftanın sonunda oyunda aktif 4-5 oyun kalıyor. O da şanslıysanız. Supremacy'de 500 kişilik haritalar var tam bir kaos. Ama çok aktif oyuncu oluyor. Burada aynı şekilde birşey vardır herhalde yüksek rakamlı haritadan oynayabilirsiniz. Ama dediğim gibi tam bir karmaşa ortamı. 1vs12 giden devasa ülkeler falan oluyor.

Edited by VolRos
  • Upvote 1
medal

Hocam öncelikle seçtiğiniz askeri birlik, ilk başta savaşta olmadığınız ülkenin şehrine saldırana kadar, düşman olarak tanınmıyor. Bu konuda endişeniz olmasın. Saldırana kadar sorun yok askeri birlik şehre varmadan sınırı geçse bile gerektiğinde geri çekebilirsiniz.

[url=http://hizliresim.com/YkWklj]YkWklj.jpg[/url]

Görselde görüldüğü gibi burada bazı seçenekler var. Savaş halinde olduğunuz bir ülke size ateşkes teklif edebiliyor aynı şeyi sizde yapabiliyorsunuz. Tabi kabul görürse. Aslında iki ülke arasında yapılan diplomasi 2 ülkeyi kontrol eden oyuncular arasındaki diyaloğa bağlı

Diplomasi konusuna tekrar dönersek öğlen bana şöyle bir mesaj geldi almanyadan oyuncusu 32 level. Muhtemelen altın basıp bu kademeye gelmiş sadece saldırıp ele geçirdiği ülke çekoslavakya.

[url=http://hizliresim.com/v585Yr]v585Yr.jpg[/url]

Ben rus imparatorluğuna saldırırken kuzeyden, isveç 2 kez 2 destroyeri ile  3 gün içinde kara sularıma girip kıyılarıma dayanınca bende önceden araştırıp 2inci kademeye getirdiğim destroyerleri 24 saat içinde 3 farklı limandan inşaa edip, isveçin kara sularına girmeyecek şekilde konumlandırdım. 3üncü ihlali yapınca kademe 2 ye gelmiş  toplam 18 vuruş gücü olan 3 destroyerle, isveçin toplam 8 vuruş gücü olan 2 destroyerine saldırdım. 4 saat içinde 1 destroyeri battı adamın.2 gün sonra vuruş gücü 24 olan savaş gemisinin inşaasına başlayacağım  kuzeyde beklettiğim piyaede birlikleri karadan petrol yatağı olan şehrine gönderip kıyıdaki diğer askerleride sıra sıra isveçin kıyı şehirlerine yolladım.

[url=http://hizliresim.com/ljrjvl]ljrjvl.jpg[/url]

Başkentte beklettiğim başka bir tank ve piyade birliğini de destroyer lerimin korumaları ile isveçin başkentine göndereceğim bu gece.

[url=http://hizliresim.com/A767Ov]A767Ov.jpg[/url]

Bu birliğin saldırı gücü toplamda 39.0. İsveçi oynayan adamın bence pek şansı yok ama yinede ne olacağı kesin değil

medal medal medal

Finlandiyayla isveçte ne rare materials var öyle nerdeyse 7bin benden 1800 çıkıyor :/ ama dediğin gibi tahıl az hele isveçte hiç yok gibi ama isveçin rare materials yataklarını ele geçirirsen parayı kırarsın valla, alan varmı bilmiyorum ama ticarette en değerlisi o.

medal medal medal medal

Finlandiyayla isveçte ne rare materials var öyle nerdeyse 7bin benden 1800 çıkıyor :/ ama dediğin gibi tahıl az hele isveçte hiç yok gibi ama isveçin rare materials yataklarını ele geçirirsen parayı kırarsın valla, alan varmı bilmiyorum ama ticarette en değerlisi o.

Satmamak en mantıklısı. Sonradan ihtiyacın oluyor. 1 tane nükleer binası 10k rare materials. Ayrıca günlük 1k da tüketiyor. Araştırma falan derken rare materials çok değerli oluyor. İkinci sırada yiyecek var.

Edit: Bilmeyenler için Fortification (Korugan gibi bina) olan şehirlere saldırmadan önce 2-3 tane artillery ile piyade birlikte gönderin uzaktan bombalasınlar. Stratejik bomberlar da bu iş için uygun.

Edited by VolRos
medal

Satmamak en mantıklısı. Sonradan ihtiyacın oluyor. 1 tane nükleer binası 10k rare materials. Ayrıca günlük 1k da tüketiyor. Araştırma falan derken rare materials çok değerli oluyor. İkinci sırada yiyecek var.

Edit: Bilmeyenler için Fortification (Korugan gibi bina) olan şehirlere saldırmadan önce 2-3 tane artillery ile piyade birlikte gönderin uzaktan bombalasınlar. Stratejik bomberlar da bu iş için uygun.

Piyade abansak çokmu zorlar oyunun başında Fortification yapılabiliyor ama ne topçu nede stratejik bomber var.

Biraz yiyecek sattıydım artık satmayayim bari, yanımdaki eleman çok agresif büyümeye başladı light armor basayim diye biraz sattım. Komşularada buna müdahele edelim diye mesaj attım olumlu cevap gelirse yarın light tanklarla saldıracam.

medal medal medal medal

Piyade abansak çokmu zorlar oyunun başında Fortification yapılabiliyor ama ne topçu nede stratejik bomber var.

Biraz yiyecek sattıydım artık satmayayim bari, yanımdaki eleman çok agresif büyümeye başladı light armor basayim diye biraz sattım. Komşularada buna müdahele edelim diye mesaj attım olumlu cevap gelirse yarın light tanklarla saldıracam.

Fortification binası olan (beşgen gibi bir şekli vardır, haritada şehirlerde gözükür) bir şehre saldırmak bence pek akıllıca değil. Çok büyük asker avantajın olmalı. Birinci seviyesinde düşmanın %38 hasarını engeller, ikinci seviyede %55. Ayrıca ikinci seviyeden sonra (emin olmamakla birlikte) o şehirdeki askerleri düşmandan saklıyor. Yani asker sayısı yerine soru işareti gözüküyor. 

Artillery yoksa bence hemen araştır. Stratejik bomber kat kat fazla hasar verir ancak yanında avcı uçağı da göndermen lazım. Üstelik havaalanına ihtiyacı var. Hazırlık gerektiriyor.

O düşmana gelirsek korugan olmayan biryer bulursan oradan girebilirsin. Eğer kabul ederlerse birkaç kişi saldırın ama haritayı görmeden birşey pek diyemem. Saatlik buğday üretimin eksiye düşmeyecek şekilde asker basabilirsin. Piyade pahalı geliyorsa Milita bas. Militanın avantajı industerial complex binasına ihtiyaç duymaması. Yani yeni ele geçirdiğin yerlerde kışla inşa edip hemen basabilirsin. Piyadede ise rare materials ile indurserial şeysini tamir etmen gerekir (veya baştan inşa etmen). Screenshot atabilirsen iyi olur veya yönettiğin ülke ile hedef ülkeyi söyleyebilirsin.

Edited by VolRos
  • Upvote 1
medal

Fortification binası olan (beşgen gibi bir şekli vardır, haritada şehirlerde gözükür) bir şehre saldırmak bence pek akıllıca değil. Çok büyük asker avantajın olmalı. Birinci seviyesinde düşmanın %38 hasarını engeller, ikinci seviyede %55. Ayrıca ikinci seviyeden sonra (emin olmamakla birlikte) o şehirdeki askerleri düşmandan saklıyor. Yani asker sayısı yerine soru işareti gözüküyor. 

Artillery yoksa bence hemen araştır. Stratejik bomber kat kat fazla hasar verir ancak yanında avcı uçağı da göndermen lazım. Üstelik havaalanına ihtiyacı var. Hazırlık gerektiriyor.

O düşmana gelirsek korugan olmayan biryer bulursan oradan girebilirsin. Eğer kabul ederlerse birkaç kişi saldırın ama haritayı görmeden birşey pek diyemem. Saatlik buğday üretimin eksiye düşmeyecek şekilde asker basabilirsin. Piyade pahalı geliyorsa Milita bas. Militanın avantajı industerial complex binasına ihtiyaç duymaması. Yani yeni ele geçirdiğin yerlerde kışla inşa edip hemen basabilirsin. Piyadede ise rare materials ile indurserial şeysini tamir etmen gerekir (veya baştan inşa etmen). Screenshot atabilirsen iyi olur veya yönettiğin ülke ile hedef ülkeyi söyleyebilirsin.

Bende diyorum boş yere niye barracks yapmış bunlar :D Kontrol ettim 2 komşuda barracks hiç yapmamış amatör yada oynamıyorlar beraber saldırma işi yattı yani. Onlarla benim sınırım yok eleman zaten birini ele geçirmeye başladı benim etrafımsa 3 oyuncu 1 tanede barracks falan yapmayan elemanla çevrili. O 2sinide alıp sonra beni alacak herhalde tek başıma yenemeyebilirim barracks abanmış oyunun başından beri asker basıyorsa benden bir hayli fazla askeri olabilir.

6Pqd7l.png

Hacı işte eleman Causasus, Rusyayla Türkiye o dediğim komşular. Türkiyeye saldırmaya başlamış, benim tarafta ise polonya yine barracks abanmış asker basıyor demekki sovyetlerde bir kaç tane barracks var romanyada hiç yok. Bende kırımı aldıktan sonra hemen romanyayamı girsem. Ama polonya bir taraftan o diğer taraftan saldırırlarsa anında biterim, sovyetlere girsem yine aynı olacak. Onun yeri çok avantajlı valla arkasını sağlam istediği gibi büyüyüyecek.

Edited by Ggoddkkiller
medal medal medal medal

Bende dün öğlen saatlerinde, isveçin benim kara sularımı kademe 1 olan destroyerleri ile taciz etmesinden sonra, toplam 3 isveç destroyerini baltık denizinde imha edip, başkentimde beklettiğim 33.2 saldrı gücünde olan kademe 3 7 piyade, kademe 1 olan 1 hafif tank, kademe 1 olan 1 orta tankla dün akşam saatlerinde denizden isveçin başkentine yaklaşık 11 saat süren bir deniz yolculuğu ile isveçin başkenti stockholm e gönderdim. Bu 11 saatlik deniz yolculuğunun haricinde askeri birliğin kargo gemisine bindirilmesi yaklaşık 2 saat sürüyor aynı şekilde kara çıkarkende 2 saat bekliyorsunuz. Artı birde 4 saatlik bir şehir kuşatması ve saldırı süreside olunca neredeyse 1 gün sürdü ve sonucuna değidi.

[url=http://hizliresim.com/E86Z2v]E86Z2v.jpg[/url]

[url=http://hizliresim.com/NAg72Q]NAg72Q.jpg[/url]

İsveçin başkentini ele geçirdikten sonra kasama giren nakit parayı görünce şok oldum tam tamına 130bin nakit para. Tamda ihtiyacım olan miktar. Bu parayla stratejik noktalara korugan yapıp, Yiyecek sıkıntısı çektiğim için indisturiyel complex kademelerini arttırmak için inşaata başladım. Hatta rare metaryals olan bölgeyede fazladan kademe artışı için indisturiyel complex inşaatı yapıyorum.

[url=http://hizliresim.com/9oqOAr]9oqOAr.jpg[/url]

Bu arada diplomasiyide es geçmiyorum. Almanya ile diyalog kurmaya başladım. Denk geldiğimiz sürece iletişim kuruyoruz.

[url=http://hizliresim.com/NAg7ok]NAg7ok.jpg[/url]

[url=http://hizliresim.com/GR2l7y]GR2l7y.jpg[/url]

Şuanda benim bulunduğum haritada çok hızlı büyüyen fas(Morocco) libyayı komple ele geçirip, rotayı avrupaya çevirmiş durumda. İspanya gerçek oyuncu kontrolünde olmasına rağmen sanırım pasif olduğundan, büyük bir kısmı fas tarafından ele geçirilmiş durumda. Ben  fasın durmayacağını ve ardından fransaya gireceğini, akdenizde de hakimiyet kuracağını düşünerek, bu konuda özellikle sıcak diyalog kurduğum başta almanya olmak üzere, fransa ve yugloslavya ilede iletişime geçtim ancak henüz cevap gelmedi. Fransanın tek başına fas karşısında durma şansı hiç yok eğer onlara tavsiye ettiğim  birlikte müttefik olup portekiz üzerinden karşı koyma planına evet demezlerse.

[url=http://hizliresim.com/NAgmAN]NAgmAN.jpg[/url]

Fransa umursamamazlık yaparsa Almanya bunun farkında olacak büyük bir ihtimal çünkü şuan benim bulunduğum haritada en güçlü 2inci ordu benim elimde. 1 tane x2 olmak üzere toplam 3 adet rare materyals, 5 tane tarım şehri,  1 tanesi x2 olmak üzere (saatlik 8binin üzerinde üretim kapasitesi var şuan) toplam 2 adet demir madeni olan, 2 adet petrol yatağı olan şehirlerim var. Ayrıca 2 gün sonrada 1 tane Battleship / savaş gemisininde inşaatına başlayacağım ki ilk aşamada toplam bir tanesinin vuruş gücü 22 olacağından çevremdeki kuruvazör yapan veya yapacak olan ülkelerden çok daha üstün durumda olacağım. buda benmi baltık denizinde hakimiyetimi sağlayacak ve devamınıda getireceğim.

Dikkarimi çeken başka bir durumda var burası önemli. İsveçin başkentini ele geçirmeden önce, Benim kontrolümdeki finlandiyada başkentim haricinde bütün şehirlerde halkın morali %60lara düşüyorken, isveçin başkentini alınca birden %80 lere çıkış yaptığını gördüm. Demekki Çok zaman geçirmeden ard arda büyük metropolleri ele geçirince, halkın morali daha da yükseliyor ve o ülkenin sanırım sahip olduğu büyük miktardaki nakit parayıda ele geçirmiş oluyorsunu buda sizin kasanıza giriyor.

Bu arada hocam araştırmalardan piyadelerin kademelerini arttırıp rütbe almalarını sağlayın. Rütbeli piyadeler kademesi yüksek koruganların içinde durdukları zaman defans güçleri ciddi şekilde artıyor. Ayrıca başka bir birliğe saldırırkende sizin piyadelerin rütbesi düşmanın birliğindeki piyadelerden yüksekse eğer avantaj sağlamış oluyorsunuz çünkü vuruş ve defansif güçleri artıyor. Bence bunun araştırmasını ihmal etmeyin.

Edited by erginex
  • Upvote 1
medal medal medal

Bende diyorum boş yere niye barracks yapmış bunlar :D Kontrol ettim 2 komşuda barracks hiç yapmamış amatör yada oynamıyorlar beraber saldırma işi yattı yani.

...

Ben Caucasus olsaydım Türkiye'ye saldırırken arkamı sağlama almak isterdim. Bence düşman değilsen ona antlaşma teklif et. Çünkü Kuzeydeki şehirleri hala hasarlı. Oradaki askerlerinin morali de düşük olacak (askerlerin moralini durdukları şehir belirler, ne kadar uzun orada dururlarsa o kadar etkilenir moral). Yani bence Right of Way teklif et. Ben olsaydım kabul ederdim. Polonyadan emin değilim ben olsam daha çok asker basar, casuslar ile rare material ve demir şehirlerine ekonomik sabotaj yapardım. Belli bir süre sonra ona fark atar sonra saldırırdım. Fakat istersen onunla da barış yapıp birlikte Romanya'yı bölüşürsünüz. Bu arada her an tetikte olun antlaşmalar nadir de olsa savaşa dönebiliyor. Çok rahat oynamayın yani.

@erginex evet düşman başkenti ele geçirmek onun parasının %50 sini (yanlış hatırlamıyorsam) sana veriyor. Ayrıca senin tüm şehirlerine %20 moral kazandırıyor. Yani başkenti korumak çok önemli. Üstelik düşman yeni bir başkent binası inşa edene kadar sürekli moral kaybedecek belli bir yere kadar.

medal

Ben Caucasus olsaydım Türkiye'ye saldırırken arkamı sağlama almak isterdim. Bence düşman değilsen ona antlaşma teklif et. Çünkü Kuzeydeki şehirleri hala hasarlı. Oradaki askerlerinin morali de düşük olacak (askerlerin moralini durdukları şehir belirler, ne kadar uzun orada dururlarsa o kadar etkilenir moral). Yani bence Right of Way teklif et. Ben olsaydım kabul ederdim. Polonyadan emin değilim ben olsam daha çok asker basar, casuslar ile rare material ve demir şehirlerine ekonomik sabotaj yapardım. Belli bir süre sonra ona fark atar sonra saldırırdım. Fakat istersen onunla da barış yapıp birlikte Romanya'yı bölüşürsünüz. Bu arada her an tetikte olun antlaşmalar nadir de olsa savaşa dönebiliyor. Çok rahat oynamayın yani.

@erginex evet düşman başkenti ele geçirmek onun parasının %50 sini (yanlış hatırlamıyorsam) sana veriyor. Ayrıca senin tüm şehirlerine %20 moral kazandırıyor. Yani başkenti korumak çok önemli. Üstelik düşman yeni bir başkent binası inşa edene kadar sürekli moral kaybedecek belli bir yere kadar.

Hacı ama ben polonya yüzünden büyüyemezken adam 80-100 province olacak sonra başedebilirmiyimki, askerlerinin morali çok düşmüşmüdür acaba? Yarın light tanklar çıkınca yada tankları altınla alıp direk buna dalasım var :D

Edited by Ggoddkkiller
medal medal medal medal

Anladım o zaman benimde yedekte bir başkent olabilecek şehir seçip gerekli binayı yapmam gerekiyor. Ne olur ne olmaz. İsveçin işini bitirdikten sonra rotayı sovyet rusyaya çevireceğim gördüğüm kadarıyla bu ülke biraz pasif kalmış. Daha sonra Rus imparatorluğuna saldırmayı düşünüyorum planlarda değişikller olmazsa tabi. Ham madde olan şehirlerde , ham madde üretimini arttırmak için indüstüriyel komplexi kaça kadar yükseltebiliyoruz en fazla biliyormusun hocam?

Hacı ama ben polonya yüzünden büyüyemezken adam 80-100 province olacak sonra başedebilirmiyimki, askerlerinin morali çok düşmüşmüdür acaba? Yarın light tanklar çıkınca yada tankları altınla alıp direk buna dalasım var :D

Hocam bence acele etme izle takip et. Bu arada araştırmaları yapmalısın özellikle piyadelerin kademelerini olabildiğince arttırmaya çalış. Erkenden onunla savaşa girersen araştırma yapmanı  engeller yada çok ağırlaştırır. Birde benim gördüğüm kadarıyla saldırıya gönderdiğin birlik ne kadar kalabalık olursa mesela 7 piyade birden gönderirsen düşmana göre moralleri dahada yüksek oluyor buda benim geç farkettiğim bir şey.

Edited by erginex
medal medal medal

Çok zor. Benim Türkiye olarak Caucasus'un hepsini almam bile bir hafta falan sürdü hatta daha fazla. Üstelik çok kayıp verdim hergün sürekli piyade ürettim. Yani o savaştayken arkadan saldırırsan kesinlikle oyun onun için biter. Diplomacyden bak inaktif olabilir (daire işareti olmalı tik işareti yerine).

Bence erginexin dediği gibi acele etme, üretmeye devam. Caucasus ile antlaşma yapabilirsin seve seve kabul eder.

Anladım o zaman benimde yedekte bir başkent olabilecek şehir seçip gerekli binayı yapmam gerekiyor. Ne olur ne olmaz. İsveçin işini bitirdikten sonra rotayı sovyet rusyaya çevireceğim gördüğüm kadarıyla bu ülke biraz pasif kalmış. Daha sonra Rus imparatorluğuna saldırmayı düşünüyorum planlarda değişikller olmazsa tabi. Ham madde olan şehirlerde , ham madde üretimini arttırmak için indüstüriyel komplexi kaça kadar yükseltebiliyoruz en fazla biliyormusun hocam?

Binanın ve diğer şeylerin yanındaki " i " kısmına basarsan bilgilerini görürsün. Max lvl diye gösteriyor. Ind. Comp. 5 lvl olabiliyormuş. Bu arada belki araştırıp üretirsen diye söylüyorum secrettaki komandoları sadece başkentte üretebilirsin, seviye 2 kışla ile birlikte ona göre konumlandır. Ayrıca şehirlerin başkente olan uzaklığı bile moral etkiliyor.

Edited by VolRos
medal

Vaaay... 1 tane capitol inşaa etmek + %25 moral veriyormuş. O zaman ben direk kaynakların olduğu şehirlere bunlardan yapayım.

medal medal medal

Vaaay... 1 tane capitol inşaa etmek + %25 moral veriyormuş. O zaman ben direk kaynakların olduğu şehirlere bunlardan yapayım.

Hayır birden fazla kuramazsın. O binayı kuruduğun yer başkent oluyor, başka bir şehirde ondan varsa anında yıkılıyor.

Edited by VolRos
medal

Büyük şehirlerine 4 tane military görevle ajan gönderdim sonra bütün askeri hareketliliğini görebilir oldum:

218Qqj.png

Kuzeyde 14 birim askeri var güneyde Türkiyede 8 birim bide Türkiyedekilerin gelmesi bir kaç günü bulur herhalde. Bende böyle olduğunu görünce bütün altını harcayıp asker abandım şuan kuzeyde 6sı hafif tank 23 birim, kırımda 1 orta tank 2 zırhlı taşıyıcı 9 birim askerim var. Adamda şuan hiç tank yok ama üretiyor 18 saate çıkacak takviyeler gelmeden bütün ordularını yok edeyim diyorum mümkünmüdür? Misal 3 birim hafif tank 4 birim piyadeyi plainste ezer geçer değil mi?

medal medal medal medal

Büyük şehirlerine 4 tane military görevle ajan gönderdim sonra bütün askeri hareketliliğini görebilir oldum:

-resim-

Kuzeyde 14 birim askeri var güneyde Türkiyede 8 birim bide Türkiyedekilerin gelmesi bir kaç günü bulur herhalde. Bende böyle olduğunu görünce bütün altını harcayıp asker abandım şuan kuzeyde 6sı hafif tank 23 birim, kırımda 1 orta tank 2 zırhlı taşıyıcı 9 birim askerim var. Adamda şuan hiç tank yok ama üretiyor 18 saate çıkacak takviyeler gelmeden bütün ordularını yok edeyim diyorum mümkünmüdür? Misal 3 birim hafif tank 4 birim piyadeyi plainste ezer geçer değil mi?

Tüm altını harcamasaydın keşke bizdeki golden eagle gibi. Ben ABD olmuştum, oyunda aktif olan son kişi kaldım oylama ile (son 3 aktif oyuncu kalınca yapılıyor bu) bitirdim oyunu verdiği altın 160 civarındaydı. Neyse zaten benim de kullandığım yok. O medium tanklı grubu da yolla bence alırsın. Tabi denizden gidip Sevastopol kısmına saldırmazsa.

Şimdi askerlere falan şöyle bakacaksın. Araziye bak. Dediğin şehrin arazisi plains diyelim. Askerlerde de binalardaki gibi yanlarındaki " i " tuşuna basarak bilgilerini aç veya research kısmından aynısını yap bir birimi seçip. Şimdi Infantry plainste hiçbir avantaj kazanmıyor, hiçbir şey kaybetmiyor. Ayrıca plainste onun zırh sınıfı (armor class) piyade (yeşil kutu üstünde asker). Light Tank lvl 1 bakalım (askerin lvl 2 si tankla savaşta değişikliğe uğramıyor, diğer askerlerle savaşırken daha güçlü oluyor). Plainste +%50 güç kazanıyor. Plainste zırh sınıfı tank. Infantry'nin sınıfı piyadeydi. Oradaki "Strength against other..." diye devam eden kısımda bakarsan light tank diğer tanklara 1.5 güçle saldırıp aynı güçle savunuyormuş. Fakat bizim aradığımız piyade. Ona da 2.5 ile saldırıp aynı güçle savunuyormuş. Light Tankı gördüğümüze göre Infantry'e dönelim, onlar tanklara karşı sadece 1.0 ile saldırıp 1.5 ile savunuyormuş. Üstelik tankın plainsteki avantajı bunlarda yok. Yani plainst light tank askerleri ezer geçer. Fakat şehirde (urban) ve dağlarda (mountains) güç kaybediyor (sırayla %50 ve %25). Yani buralarda dikkatli olacaksın.

• Upvote 1
medal

@Volros hocam Moral %46 olan destroyerimi limana gönderip bekletsem, tekrar moralde artış oluyor mu acaba? Her savaştan sonra düşen morali illa ki altın harcamak mı gerekiyor? Aynı soruyu karadaki birlikler içinde sorabilirim.

Edited by erginex
medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...