Jump to content

War Thunder Deniz Savaşları: Kapalı Beta Testi - bu yıl başlıyor

syndrome23
 Share

• Forum Moderator

Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan donanma kapalı beta testinin katılımcıları "Deniz Şovalyeleri" olarak adlandırılacaklar. Torpido, top ve füze botları, sahil güvenlik araçları ve denizaltı avcılarından oluşan bu adı üstünde "küçük" donanma birimi, İkinci Dünya Savaşı döneminde bütün okyanuslarda görev yaptı.

"War Thunder'ın en önemli tasarım özelliklerinden biri yüksek gerçekçilik seviyesidir. Araçlar gerçekteki hallerine olabildiğince yakın tasarlanırlar. Savaşta bulunan klasik büyük gemilerin savaşları sonsuz bir sabır ve planlamadan oluşuyor. Savaşlar bir kaç saat ile bir kaç gün arasında değişebiliyor. War Thunder'da, bütün araçlar aynı anda savaşabiliyorlar; tanklar, uçaklar ve gemiler, ve savaşın tutarlı bir halde kalabilmesi için zamanın çok daha hzlı geçmesi gerekiyor. Ya da araçlar gerçekte olmayan özellikleri ile tasarlanmalılar. Yaptığımız ön testler bizlere büyük gemilerin tam gerçekçilikle savaşmasını durumunun sıkıcı olabileceğini gösterdi. Bu sebepten ötürü ilk aşamada oyunlarda çok üslerine düşülen hızlı taarruz araçlarına konsantre olacağız. Yani oyunun yapısına daha uygun olan gemilere. Hızlı, çevik ve tehlikeli “Deniz Şovalyeleri” hem uçaklar hem de tanklar için tehlikeli rakipler" - Kirill Yudintsev, Creative Director, Gaijin Entertainment.

Project%201124_1_220_09b46347a27d923ac22 Project%201124_2_220_d7f2133a0e901104192 PT-109_3_220_3fa1b0ceb3154a048e3f81f0952 PT-109_1_220_dcbcd92e68115d56392728a6f98

Bütün War Thunder milletleri donanmaya sahip olacak. Testler ana oyun sunucusunda belirli saatlerde gerçekleşecek. Geliştirici test ekibi, testlere katılmak amacıyla oyuncuları Başlangıç Paketinden birini almaya davet ediyor. Beta testine katılacak özel gemiler bu paketlerde bulunuyor. İlk pakettte Sovyet Project 1124 Zırhlı Nehir Botu var, bu araç efsanevi güdümsüz roketler Katyusha'ları taşıyabiliyor. İkinci paket ise ünlü Amerikan PT-109, gelecekte ABD başkanı olacak olan John F. Kennedy'nin savaş döneminde kahramanca hizmet verdiği torpido botu. Her iki gemi de diğer ülkelerin araçları ile birlikte test başladığı anda oynanabilir olacak.

Amerikan PT-109 Sovyet Project 1124 Armored River Boat
btn_buy_en.png btn_buy_en.png

War Thunder gemi savaşlarında yer alacak olan ilk kişiler Gamescom 2016 ziyaretçileri olacak. Gaijin Entartainment taarruz botları komutaları için oyun salonu Hall 6 içinde özel kapalı bir alan oluşturdu. Fuara katılamayacaklar da üzülmesin, resmi Twtich kanalımızda özel bir video yayını yapacağız ayrıca geliştiriciler oyunun son eklentisi hakkında soruları cevaplayacak. Bununla da kalmayacak! Takipçiler içinde kapalı beta testi erişim anahtarlarının da bulunuğu özel ödüller kazanacaklar.

Daha fazla detay için Pazartesi gününü bekleyin ve haberleri takip edin!

• Upvote 6

Nihayet uzun zamandır beklediğimiz bir gelişme. Haberi ilk okuduğumda, savaş gemilerinin geldiğini düşündüm ama sonrasında ilk gelecek olanların "botlar" olduğunu öğrendim. Savaş gemileri çok iyi olurdu fakat belli ki biraz daha zamana ihtiyaçları var geliştiricilerin.

Ama denize ilk adımı attık sayılır. Bundan sonrası da yavaş yavaş gelecektir. Haydi hayırlısı. :)

medal medal medal medal

Sesler ve hasar efektleri dışında bir sıkıntı yok. Gayet güzel görünüyor diyebilirim. Bu video ile World of Warships'teki 10k online sayısını koparıp onun da sonunun Warplanes gibi hazin olacağından eminim :DD  Umarım uçak ve tanklar gibi burada da denge sorunu veya saçma sapan buglar ile karşılaşmayız (İlk başta elbette buglar olacaktır. Eyvallah ama uzun sürmez tanklardaki gibi inşallah.).

medal

• Forum Moderator

ilk aşamada ufak gemile geliyor ancak ileride büyükler de gelecek. kısa zamanda sıkça sorulan soruları çevireceğim

• Upvote 2

1 minute ago, syndrome23 said:

ilk aşamada ufak gemile geliyor ancak ileride büyükler de gelecek. kısa zamanda sıkça sorulan soruları çevireceğim

H44, A-150, Montana gibi prototip gemiler en azından etkinlik ile nadir araç olarak gelebilir mi?

Tanklar gelmeden önce Tier sistemi değiştirilmişti. Böyle bir şey olacak mı?

En önemlisi denizaltılar gelecek mi? 

medal

3 hours ago, Valqyrie said:

En büyük gemi olarak ne kullanabilecez acep?

3 hours ago, Donsuz_Muhallebi said:

Bismarck Varsa Bende Varım :D

İlk aşamada şu geliyor:

Y43b66.jpg

• Upvote 4
medal

1 hour ago, syndrome23 said:

Oyun yetkilisinin açıklamasından anladığım kadarıyla "War Thunder'ın gerçekçi bir yapıya sahip olduğu için henüz büyük gemilere odaklanamayacaklarını, büyük gemilerin gerçekte 1 saat ve 1 gün gibi uzun bir sürede savaşıp anca batıralabildiği ve War Thunder'ın gerçekçi yapısı göz önünde bulundurulduğunda bunun henüz gerçekleşemiyeceği" söylenmiş. Anladığım kadarıyla uzun sürecek çalışmayla buna bir çözüm getirecekler.

Fakat bu açıklama bende biraz endişe oluşturdu. Hakikaten gerçeğe çok yakın bir oynanışı hedefleyen bir oyundan gemilerin gerçekçe bizlere sunulabileceğinden şüpheliyim. Oyunda, bir geminin 1 saat ile 1 gün arasında batırılabilmesi -hatta yarım saat bile fazla- pek mümkün değil. Fakat gerçeklikten uzak olarak, gemi savaşlarının kısa sürede bitecek şekilde yapacak olsalar, War Thunder'ın "gerçeklik" çizgisinden çıkmış mı olacaklar? Ya da böyle birşey yaparlar mı?

Açıklama sonrası ciddi bir şekilde bunu oyuna nasıl aktaracakları konusunda endişelendim. Siz bu konu hakkında ne düşünüyosunuz? Ya da ben mi çok ciddiye aldım bu açıklamayı? Eğer bunu çözmek için uğraşılıyorsa (belki de betadaki sürece göre bazı şeyleri düşünecekler) bu çok uzun bir süre mi olacak? Sonuçta artık deniz savaşları duyuruldu. Kısa sürede insanların beklentisi savaş gemileri olacaktır.

medal medal medal medal

6 hours ago, MuvahhidFurkan said:

Oyun yetkilisinin açıklamasından anladığım kadarıyla "War Thunder'ın gerçekçi bir yapıya sahip olduğu için henüz büyük gemilere odaklanamayacaklarını, büyük gemilerin gerçekte 1 saat ve 1 gün gibi uzun bir sürede savaşıp anca batıralabildiği ve War Thunder'ın gerçekçi yapısı göz önünde bulundurulduğunda bunun henüz gerçekleşemiyeceği" söylenmiş. Anladığım kadarıyla uzun sürecek çalışmayla buna bir çözüm getirecekler.

...

Bana sorarsan zaten gemilerle tankları bir araya koymak saçma bir fikir. Yamatoda 9 tane 460mm top var. USS North Carolinada 9 tane 410mm top var. Bismarckda 8 tane 380mm top var. Prinz Eugende 8 tane 203mm top var. Bu saydıklarım en büyük topları bundan başka sürüyle silahları var. Saydığım gemiler de çok büyük ama USS Omahada bile (ki bu gemi hafif kruvazör diye geçiyor) 2 tane çift 152mm top, 6 tane de tekli 152mm top var. Bu toplar tank savaş alanına ateş ederse tank falan kalmaz zaten.

Gemilere ayrı bir savaş açacaksın, içine de uçakları koyacaksın bence gayet güzel olur. Basit savaşlar için AI uçaklar, gerçekçi ve sim için havaalanından veya uçak gemisiden kalkan uçaklar. Uçak oynayan oyuncu için savaş gemi oyuncularına göre çok daha kısa olacak gibi gözüküyor ama tankta zaten bu yok mu? Onda da iki bomba atıp kaçıyorlar tekrar dolduruyorlar. Gemide de aynı olacak, AAA atışından kaçabilirlerse tekrar dolduracaklar bombayı.

Edited by VolRos
  • Upvote 1
medal

Çok mantıklı ama gemiler birbiriyle savaşırsa War Thunder Arcade bir oyun olmadığı için biraz zor olabilir. Yani bir moba oyunu gibi 30-45dk sürebilir sonuçta gemilerin zırh gibi bir sorunu olmamıştır. Su üstünde oldukları için. Ve şöyle birşey var umarım uçakların hepsi olmaz zaten uçak gemileri gelicek diye düşünüyorum. Keza dehşet torpido taşıyan uçaklar var.

11 minutes ago, Alaskar6898 said:

Çok mantıklı ama gemiler birbiriyle savaşırsa War Thunder Arcade bir oyun olmadığı için biraz zor olabilir. Yani bir moba oyunu gibi 30-45dk sürebilir sonuçta gemilerin zırh gibi bir sorunu olmamıştır. Su üstünde oldukları için. Ve şöyle birşey var umarım uçakların hepsi olmaz zaten uçak gemileri gelicek diye düşünüyorum. Keza dehşet torpido taşıyan uçaklar var.

Evet o kadar sürebilir. Fakat sürmeyedebilir, tamamen gerçekçi olması beklenemez. Gerçekte tank savaşları 10-20dk sürmüyordu ki. Oyunda bu kadar sürüyor. Hava savaşları da aynı.

Zırh gibi bir sorunu olmamıştır kısmını pek anlamadım. Uçakların hepsi olmaz herhalde. TBF gibi torpido uçakları olabilir. Avcı olarak da F4U falan, ABD için konuşuyorum.

Edited by VolRos
medal

Zırh derken gemilerin altı boşluktur yani çok büyük şeyleri taşırlar oyüzden. Zaten suyun gemileri kaldırma kuvveti olarak. Demek istediğim bu sebeple çok kalın  zırhları taşıyabilirler.

8 hours ago, MuvahhidFurkan said:

Fakat bu açıklama bende biraz endişe oluşturdu. Hakikaten gerçeğe çok yakın bir oynanışı hedefleyen bir oyundan gemilerin gerçekçe bizlere sunulabileceğinden şüpheliyim. Oyunda, bir geminin 1 saat ile 1 gün arasında batırılabilmesi -hatta yarım saat bile fazla- pek mümkün değil. Fakat gerçeklikten uzak olarak, gemi savaşlarının kısa sürede bitecek şekilde yapacak olsalar, War Thunder'ın "gerçeklik" çizgisinden çıkmış mı olacaklar? Ya da böyle birşey yaparlar mı?

Açıklama sonrası ciddi bir şekilde bunu oyuna nasıl aktaracakları konusunda endişelendim. Siz bu konu hakkında ne düşünüyosunuz? Ya da ben mi çok ciddiye aldım bu açıklamayı? Eğer bunu çözmek için uğraşılıyorsa (belki de betadaki sürece göre bazı şeyleri düşünecekler) bu çok uzun bir süre mi olacak? Sonuçta artık deniz savaşları duyuruldu. Kısa sürede insanların beklentisi savaş gemileri olacaktır.

Tank ve uçak savaşlarının gerçekte neye benzediğine dair hiç bir fikrin yok anlaşılan.Sadece gemi savaşları değil tank ve uçak savaşları da saatlerce, günlerce süren şeyler. Bir gemiyi batırmak bir gün sürmez. Elinde yeterli güç varsa 1dk içerisinde de pek ala en büyük gemileri de batırabilirsin. Hele hele WT'ın "gerçekçilik" üzerine kurulu olduğunu düşünürsen o kadarda zor değil.

2 hours ago, VolRos said:

Bana sorarsan zaten gemilerle tankları bir araya koymak saçma bir fikir. Yamatoda 9 tane 460mm top var. USS North Carolinada 9 tane 410mm top var. Bismarckda 8 tane 380mm top var. Prinz Eugende 8 tane 203mm top var. Bu saydıklarım en büyük topları bundan başka sürüyle silahları var. Saydığım gemiler de çok büyük ama USS Omahada bile (ki bu gemi hafif kruvazör diye geçiyor) 2 tane çift 152mm top, 6 tane de tekli 152mm top var. Bu toplar tank savaş alanına ateş ederse tank falan kalmaz zaten.

Gemilere ayrı bir savaş açacaksın, içine de uçakları koyacaksın bence gayet güzel olur. Basit savaşlar için AI uçaklar, gerçekçi ve sim için havaalanından veya uçak gemisiden kalkan uçaklar. Uçak oynayan oyuncu için savaş gemi oyuncularına göre çok daha kısa olacak gibi gözüküyor ama tankta zaten bu yok mu? Onda da iki bomba atıp kaçıyorlar tekrar dolduruyorlar. Gemide de aynı olacak, AAA atışından kaçabilirlerse tekrar dolduracaklar bombayı.

Gemilerin direkt tank savaşına dahil olması biraz uzak ihtimal. Dahil olsa dahi uzun mesafelerden tank gibi küçük bir hedefi tutturmak baya sıkıntılı bir iş. Hele hele battleship sınıfı gemiler zaten karaya fazla yaklaşamaz ve uzaktanda pek isabet kaydetmesi beklenemez. O light cruiser sınıfındakiler de pek ala tanklardan gelecek ateş ile hasar alabilirler gözünüzde çok büyütmeyin fazla zırhlı oldukları söylenemez.

1 hour ago, Alaskar6898 said:

Gemilerde de zırh sorun. Evet belki en kalın yerleri 300-500mm zırha sahip olabilir ancak yinede karşılaştıkları silahlarda 355-380-406-410mm'lik silahlar ve bu silahların dehşet delme değerleri var. Uygun pozisyonda her şey mümkün. Nasıl tank savaşları 15 dk'da bitiyorsa gemi savaşlarıda kuvvetle muhtemel 20-25dk'da biter bazı istisnalar hariç.

• Upvote 2
medal medal medal medal medal medal

Yani tabiki her gemi için söylemiyorum sonuçta Bismarck 500 atışa dayandığına ve Kraliyet donanmasının batmaz denilen gemisini tek atışta batırdığı için herşey olabilir :D

4 hours ago, Valqyrie said:

Tank ve uçak savaşlarının gerçekte neye benzediğine dair hiç bir fikrin yok anlaşılan.Sadece gemi savaşları değil tank ve uçak savaşları da saatlerce, günlerce süren şeyler. Bir gemiyi batırmak bir gün sürmez. Elinde yeterli güç varsa 1dk içerisinde de pek ala en büyük gemileri de batırabilirsin. Hele hele WT'ın "gerçekçilik" üzerine kurulu olduğunu düşünürsen o kadarda zor değil.

Gaijin'den gelen açıklamadan "tek sorunun 1 gün sürecek savaşlar ve bunun şuan mümkün olmaması" gibi bir çıkarımda bulunmadım. Birçok konuda endişelendirdi bu açıklama . Ben Gaijin'in bu açıklamadan önce deniz savaşlarıyla ilgili planlarının/fikirlerinin bitmiş olduğunu ve oyuna yavaş yavaş aktardıklarını/aktaracaklarını düşünüyordum. Ama adamların birçok konuda endişesi varmış gibi geldi bana. Büyük gemilerin nasıl şuanki mekaniklerle ve gerçeklik çizgilerini bozmadan oyuna aktaracaklarını planlamamışlar gibi birşey hissettim. Sanki hiçbir fikirleri yok ve beta sürecinde küçük deniz araçlarını oyunculara sunup, onlardan gelen geri dönüşlerle yavaş yavaş başlayacak gibiler. Böyle olunca beni düşündürdü bu açıklama. Bir an düşündüm : "acaba şuanki mekaniklerle hem gerçeğe yakın hem de oyun zevki olan birşeyin ortaya çıkması ne kadar mümkün?"

Gemilerin nasıl yok edilebileceğini şimdiki mekaniklerle bir düşünelim:

1. Mürettebatı Yok Etmek
Oyunda şuan bulunan bir mekanik. Uçak ve tank savaşlarında mürettebatı yok ettiğimizde araçları savaş dışı bırakmış oluyoruz. Genel olarak uçakta 1 mürettebat (pilot) ve tanklarda 4-5 mürettebat öldürüldüğünde aracı yoketmiş oluyoruz. Uçak ve tanklarda bu olay anlaması gayet basit ve kolay. Gemilerde ise 1000-2000 (bazen daha fazla) mürettebat oluyor. Bu mürettebatı yok edilerek gemiyi devre dışı bırakmaya çalışacak olsak, ortaya saçma sapan birşey çıkacaktır. Gerçekte de gemi savaşları kesinkikle 2000 mürettebatı tek tek öldürüp gemiyi devre dışı bırakmaya dayanmıyordur. Mürettebatı öldürme mekaniği gemiyi yok etmek için değil, tanklarda olduğu gibi kısa süreliğine nişancı kaybı gibi oyunun küçük bir taktiksel parçası olur. Oyunda bir tankı yok etmek için bu mekanik gayet uygun ama gemilerde bunu kullanmayacaklardır.

2. Parçaların Hasar Alması

Bu mekaniğin gerçekten üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Belki gemilerin batırılmasındaki ana mekanik bu olabilir.

Bildiğiniz gibi uçaklar da kanatlarından, gövdeden hasarlar alıyor; hasar aldığında sarıdan kırmıza dönen ve daha sonrasında da kopan/yok olan parçalar söz konusu. Bunu aracın üzerinde küçük parçalarla modellenip ayrılmış bir nevi "can barı" gibi düşünebiliriz. Gerçekçilik göz önüne alındığında, malum oyundaki gibi gemilerin tamamıyla bir can barı olamaz. Fakat oyun içinde de bulunan bu mekanikle gemi modellenirken parça parça hasar alacak şekilde tasarlanırlar. Savaşta aynı yerden yeterli kadar hasar alan geminin o parçası kopabilir veya işlevsiz kalır (uçaklarda olduğu gibi). Bu kopan veya işlevsiz kalan parçalar hayati yerlerde ise geminin su alıp batması veya bir kısmının patlayıp geminin ortadan bölünmesi söz konusu olabilir. Dediğim gibi bu gemilerin War Thunder'da yok edilmesindeki ana mekanik olabilir. 1 nisanda bir süreliğine gelen korsan gemileri de (her ne kadar basit olarak yapmış olsalar da) bu şekilde yok oluyordu. Fakat beni endişelendiren bu şekilde o "kocaman" gemileri modellemek çok zor olabilir. Bu hem büyük bir emek ve ciddi bütçe gerektiriyor gibi duruyor. Belki de kolaydır bilmiyorum...

3. Yakarak Hasar Vermek

Yukarıda anlattığım gibi gemiler parçalar halinde tasarlanmış olsa geminin bazı yerlerinde çıkan yangından dolayı bazı bölgeleri hasar alacaktır ve parçalanma/işlevsiz kalma durumu olacak. Bu mekanik de bildiğiniz gibi oyunda uçak savaşlarında var. Alev alan uçağın parçaları, bir süre sonra sarından kırmızıya dönecek bir şekilde hasar almaya devam ediyor ve daha sonrasında da parçalara ayrılıyor. Gemiler de başka gemilerden aldığı patlayıcı mermi isabetlerinde yangın hasarı alabilir ve yine kritik yerlerde parçalanma olabilir. Böylece gemi batırılabilir. Fakat bunun olabilmesi gemilerin -yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi-  parça parça modellenmiş olmasını gerektiriyor.

4. Aracın Su Alması

Gemilere torpido isabet ettiğinde, isabet aldığı kısımdan su alabilir. Aynı yerden daha fazla isabet ve su almasıyla da gemi o kısmından batmaya başlayabilir veya tamamen gemi o kısımdan yan yatabilir. Fakat bu da şuanki şartlar düşünüldüğünde yapılması kolay değil. Bazı gemiler su almaması için çok farklı tasarlanmış o dönemlerde. Tabii ki bireber aktarılamayacaktır. Ama ne kadarını aktaracaklar, neleri aktarmayacaklar. Bunlar modellenecek mi yoksa sadece kağıt üzerinde "şu gemi su almaya daha dayanıklı, şu gemi dayanıklı değil" diye mi işleyecek. Bu çok da zor olmasa gerek ama karmaşık.

5. Aracı Havaya Uçurmak

Şuan tank savaşlarında sıkça gördüğümüz bir mekanik. Yakıt tankına veya mühimmata gelen bir atışla tanklar kolay bir şekilde yok olabiliyor. Aynısı gemilerde de olacaktır. Belki de oyun mekanikleri düşünüldüğünde en olsası, kolay ve uygun yok etme şekli bu olacaktır.

Aklıma gelenler genel olarak bunlar. Fakat çok fazla emek ve bütçe gerekiyor bunlar için. Acaba gerçeğe yakın bir şekilde ve oyuncuyu sıkmayacak bir savaş görebilecek miyiz? Açıklamadan sonra direk "gemiler geliyor" diye sevinmek yerine, açıklamadan dolayı bunları düşünmeye başladım. :facepalm:

medal medal medal medal

Bismarck'ın ilk ve son savaşını, kendisine saldıran koca bir filotillayı nasıl maymuna çevirdiğini ve yine en sonunda artık kendi mürettebatınca batırıldığını göz önünde bulundurunca böylesi deplasman ve atış/vuruş gücüne sahip devasa zırhlıların oyuncu kontrolüne nasıl verilebileceğini -hani arcade modda yine bir nebze de, gerçekçi ve özellikle de simülasyon modları söz konusu olunca- tahayyül edemiyorum. benim öngöremediğim bu durumu başarılı bir şekilde mevcut oyun mekanikleri ile uyarlamayı başarabilirlerse cidden öyle az buz değil fevkalade büyük bir iş başarmış olacak Gaijin.

p.s. bir ihtimal aklıma gelen şeylerden birkaçı da bu büyüklükteki zırhlıların tek oyuncu yerine birden çok oyuncunun kontrolüne verilebilir oluşu, hatta "günler sürecek savaş" gibi mevhumlar da göz önünde bulundurulacak olursa sunucudan çıkan oyuncu/oyuncular yerine yeni giren ya da daha iyisi hali hazırda sunucuda daha küçük/farklı sınıfta araçlarla aktif olduğu halde vurulup envanterinden yeni araç seçme ekranına geri dönen oyuncuların (enduring confrontation/simülasyon modunda olduğu gibi) bu seçimi yapabilecekleri gibi şeyler.

gerçi şu üstte bahsettiklerimin hepsi desteksiz birer öngörü şu an için, muhtemelen yılbaşına kadar olan süreçte sistemin temel dinamiklerinin oturmuş halini görmemiz ve deneyimlememiz mümkün olacaktır.

her şeyden öte; artık bir noktadan sonra kara, hava ve denizde ofansif ve defansif unsurların birbirine girdiği D-Day gibi haritalar görmemizin mümkün olabileceği ihtimali bile müthiş bir heyecana sebep oluyor.

hayırlısı... :good:

medal

Gemilerde umarım tanklarda olan saçma sapan şeyler olmaz. Ve uğraşılması gereken bir konu çünkü Bismarck Yamato gibi gemiler harbi denizlerin en iyi gemilerinden biri. Merak ettiğim gemiler 1.dünya savaşından  gelme mi olacak. USS Arizona gibi. Ve en çok merak ettiğim bir diğer konu ise Tier sınıflandırması.

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...