Jump to content

BF-109 F4

Zipski
 Share

Elo moje Volks-mordeczki :D Prosiłbym o bardzo dokładnie opisaną taktykę na F-4. Chodzi mi o to jak siąść na ogonie przeciwnika i jak się go z ogona pozbyć ;D .\

Głównie mam na myśli SUPER-MEGA-HIPER Spitusie ukochane. Wziąść an wysokość - nie. Uciec po prostej? - nie. Nurkiem - o jezzzzzu... Btw. Jest wgl. jakaś taktyka jak przeciwko tym (nie chce wulgarnie) gównom (aj no musze) grać?

Edited by Kubson32
medal

109 jest szybszy i lepiej się wspina więc:

Wspinasz się.

Atakujesz z góry i na górę uciekasz.

Nie kręcisz się z nimi.

Jak siedzi na ogonie to spirala w dół (jak się zapomni to przy dużej prędkości straci skrzydełka) i do swoich.

Więcej informacji w temacie dedykowanym temu samolotowi.

To ja coś napisze. Przed sekundą dosłownie, lecę sobie za P-47. 670+ na liczniku (w nurku) i słysze silniki za mną. Patrze, NO I NIE WIERZĘ! Spitfire MK Vb (tak, ten co ma "ponoć" 520 max speed) dogania mnie jakby nigdy nic, seryjka z 600m skrzydło urwane, GG dobranoc. Jak mi nie wierzycie, mogę podlinkować wam tą bitewkę.

medal

12 minutes ago, Latam_Na_LPG said:

Tylko, że bf f4 wykręca spity :V
19s zakrętu.

Spity zależnie od wersji mają od 15 (mkV) do 17 (pierwszy mkIX).

medal medal medal

To wy nie wiecie, że statystyki kłamią? Taka Czajka na przykład ma w karcie podane kilkanaście sekund zakrętu, w bitwie trwa on może z pięć sekund :v 

Co do Beefa - side climbing i B&M, tylko nie pod zbyt dużym kątem, bo do góry już nie polecisz. Jeśli jakiś cud radzieckiej/brytyjskiej techniki jest nad tobą to uciekaj do swoich, ew. na lotnisko - druga opcja jest co prawda "trochę" nubowska, ale lepsze to niż bycie zestrzelonym przez ufolota :016:.

Zawsze też możesz latać z gunpodami i chamsko wymuszać czołówki wszystkiemu co leci w Twoim kierunki, też działa :v 

medal medal

Poprzednicy wypunktowali w zasadzie wszystkie najważniejsze kwestie odnośnie obrony na Bf 109 F4. Dlatego odniosę się do czegoś innego:

12 hours ago, Kubson32 said:

Chodzi mi o to jak siąść na ogonie przeciwnika...

Generalnie trudno utrzymać się mniej zwrotnym samolotem na ogonie samolotu znacznie bardziej zwrotnego. Jak dla mnie sposobem na to było opanowanie celowania z wyprzedzeniem na cele które są pod "szalonymi kątami" (szczególnie prostopadle do powierzchni jego skrzydeł - wtedy serie są bardziej niszczycielskie, niż "zza ogona") i przewidywanie (a nie tylko naśladowanie!) ruchów przeciwnika. Gdy taki Spit (czy inny przeciwnik) robi świecę przed lufami Bfa, to celna seryjka nawet z 1 działka potrafi go rozerwać na strzępy w ułamku sekundy.

medal medal medal

No ok, ale co powiecie na to, że nie mogę uciec najwolniejszemu Spitfire'owi nawet nurkiem, mając prędkość 2x większą niż ma on IAS'a?

medal

9 minutes ago, Kubson32 said:

No ok, ale co powiecie na to, że nie mogę uciec najwolniejszemu Spitfire'owi nawet nurkiem, mając prędkość 2x większą niż ma on IAS'a?

Trochę za mało szczegółów podałeś.
Mogło być np. tak, że w momencie gdy na Ciebie nurkował miał już większą prędkość, niż Ty, więc nim Ty nabrałeś dodatkowo prędkości, on był już "w pełnym nurku". Np. on miał 400 km/h w momencie gdy Ty zacząłeś nurkować mając powiedzmy 280 km/h. Wtedy nawet jeśli miał mniejsze przyspieszenie, to Cię dopadł.
Inną możliwością mogło być, że "ścinał" Twojego nurka. Czyli jeśli najpierw zanurkowałeś ostro w dół, a następnie nad ziemią wyrównałeś (a więc i straciłeś na prędkości), a napastnik gonił Cię pod płytszym kątem, ale za to z w miarę stałą prędkością. (Wybacz, nie mam umiejętności graficznych, więc schematu w paincie nie narysuję :D)

medal medal medal

14 hours ago, Kubson32 said:

Bo WT do tej pory nie dorobił się zbyt dobrej fizyki. Wszystkie samoloty nurkują z takim samym przyspieszeniem, tzn. Nie ma znaczenia ich masa, opór aerodynamiczny itp. W związku z powyższym, jeśli chcesz uciec przed spitem lub czymś wolniejszym, schodź pod kątem, a nie 90 st. w dół, a nie 90 st. w dół gdzie wszyscy przyspieszają tak samo. Trochę w dół, aby nabrać prędkości i wyrównaj tak do ~30 stopni. Wprawdzie ucieczka będzie wolniejsza, ale przynajmniej masz realne szanse, Dodatkowo, strzały przeciwnika dość.

Ta samo zasada dotyczy pościgu. Nie nurkujesz jak głupi za szybszym samolotem, bo jak nie trafisz (na co jest spora szansa) to ucieknie Ci nad ziemią.Dajesz mu lekko uciec a Ty nabierasz prędkości schodząc kątem. Za parę chwil będziesz miał go na widelcu, a on napisze podobny post na forum  :) 

• Upvote 3
medal medal

• 1 month later...

RB. Panowie lata ktoś F4 Trop i może potwierdzić, że zaczął się strasznie szybko przegrzewać? Czy tylko mi się wydaje, że kiedyś było inaczej?

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Od czasu zmiany termodynamiki silników samolotów 109 grzeją się mocniej niż wcześniej. Choć jak stosujesz MEC, możesz dłużej latać na WEP

• Upvote 1
medal medal medal medal medal medal

tak czesto go nie wbijalem w ziemie... teraz to sie czuje jakbym lagga lub korsarza mial w lapach.. (az strach sie bac co bedzie jak corsairem mi sie zachce latac :P - tego to zawsze w glebe wbilem)

moze i jest w porzadku, ale to juz jak dla mnie nie to samo wygodne latadlo

na wykresie w thunderskillu niby mam lekki spadek skutecznosci ale teoretycznie odrobilem do tego co mialem w grudniu, a tego nie czuje :S

medal medal medal medal medal medal medal

Guest

Przegrzewanie to pikuś, ja wczoraj F4 nurkowałem 600 kph, pociągnąłem do góry i zostałem bez skrzydełek :V

16 hours ago, Matizo said:

Od czasu zmiany termodynamiki silników samolotów 109 grzeją się mocniej niż wcześniej. Choć jak stosujesz MEC, możesz dłużej latać na WEP

Czyli właściwie od kiedy ?  Zacząłem się powoli przyzwyczajać, latam na 100% , WEP okazjonalnie. O urywaniu skrzydeł czytałem na angielskim forum odnośnie F4 , sam osobiście nie doświadczyłem.

Edited by Gabriel68
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Od wtedy jak zmienili wszystkim samolotom, czyli jakiś czas temu 

Jakoś od tego momentu nie można sobie latać na zamkniętych chłodnicach przez większość czasu. Jeżeli nie kontrolujesz ich sam, to fakt mniej możesz używać WEP'a, jednak jak obydwie otworzysz na 100% to spokojnie możesz się wspiąć na 3000-4000, (w zależności od mapy), chwilę dać na jakieś 80% i lecieć dalej. Największy problem jest pod koniec bitwy, gdzie każdy wep oznacza automatycznie czerwone temperatury 

• Upvote 2

Ummmm nie. A przynajmniej nie przypominam sobie No tylko to urywanie skrzydeł, ale to też wszystkie samoloty przez to zachowują się trochę inaczej

Edited by Matizo

• 4 weeks later...

bf109 vs spit mk I-V:

BF109 atakuje - generalny tip (cpt.obvious ahead) zaczynaj z większą energią:
Walisz z góry i uciekasz w pion. Jeśli spit skręca idziesz w pion w high yo-yo i walisz na spita bez energii.
jeśli idzie od przodu to idziesz w lekkiego nurka, markujesz czołówkę, lekko w bok i 45st w górę i lekko łukiem (żeby z kabiny widzieć co robi spit).
jeśli zawraca ostro na Ciebie to robisz 180 we wznoszeniu i rope-a-dope, jeśli idzie prosto to wypłycasz i odskakujesz, jeśli idzie pionowo w pętlę to ja bym kontynuował szeroką wznoszącą spiralę i zaczął skracać dystans jak będzie w szczycie pętli po czym albo atakujesz bezpośrednio (jeśli będzie bez energii) albo robisz rope-a-dope.

Jak widać wszystko sprowadza się do jednego - wykorzystujesz przewagę w pionie i unikasz ataku w poziomie.

Bf109 się broni - tutaj ciężko powiedzieć dokładnie jaką taktykę bo może ich być wiele tak samo jak sytuacji. O ile w ataku ty decydujesz kiedy atakujesz tak tutaj bierzesz co dają i kombinujesz.
Opiszę kilka podstawowych punktów:
-jeśli spit jest w dalszej odleglosci to masz pole do manerwu - dobrym wyjsciem jest markowanie czołówki lub spli-s, pójście pod nim po czym wywalenie do góry - i próba wypocenia go z energii

-jeśli spit jest na średniej odleglosci (może strzelać ale są spore szanse, że nie trafi) to moim zdaniem dobrym pomysłem było by pójście w stromego nurka, nabranie prędkości, wyrównanie i powolne przejście we wznoszenie (ale nie za strome). Pamietaj tylko, żeby nie iść ostro w pion bo ty wypalisz energię na ostrym wirażu a on pójdzie łagodnie, zetnie zakręt i skróci dystans.
Po przejściu we wznoszenie budujesz dystans a potem szerokim łukiem wnoszącym robisz 180 i lądujesz nad nim.

-jeśli jest blisko, pomijając fakt, że coś poszło nie tak, to teraz ważne pytanie - czy wiesz, że jest to wczesny spit? W RB tak w SB różnie. Jesli wiesz tyle to dajesz nos w dół (ster od siebie bez rollowania). Jeśli nie wiesz to jak dla mnie działa przejście w rolling-scissors w nurku. im szybciej lecisz tym bardziej spit sztywnieje w rolce.

-jeśli spit robi Ci BnZ to robisz to co w każdym innym samolocie - nie uciekasz po prostej tylko robisz unik w poziomie i zmuszasz go do przestrzelenia po czym kierujesz sie na niego zeby skrocic dystans.

Dodatkowo 109 ma przyjemne klapy bojowe i startowe co w połączeniu z mocnym silnikiem powoduje, że do pewnego stopnia może kręcić się ze spitem ale to ostatecznosc moim zdaniem. Warto jednak pamietac. Przydaja sie do zyskania kilku ostatnich stopni wyprzedzenia zeby zgarnac killa.
oczywiście nic nie gwarantuje - każda sytuacja jest inna więc trzeba czasem improwizowac :)

Edited by przybysz86
  • Upvote 3

• 2 weeks later...

109 zawsze się grzeją. Ja zawsze otwieram chłodnicę na 100% bo jak miałem mniej to wydawało mi się że szybciej muszę chłodzić silnik.

No chyba że pytasz się jak używać mec. Wtedy to ło:

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...