Jump to content

Merkava Mk.1

kheynom_
 Share

Merkava Mk.1 je prvním hlavním bitevním tankem postaveným v Izraeli pro použití v tamních ozbrojených silách. Tento dlouho očekávaný a známý MBT v americkém tech. stromě je jednou z hlavních cen nadcházejícího eventu ”Bojový inženýr”!

Ve zkratce: Dobře chráněný a mobilní izraelský bitevní tank, vyzbrojený silným 105mm dělem M68.

V polovině 60. let si začali Izraelci vážně hrát s myšlenkou na vývoj a výrobu vlastního tanku. Přibližně ve stejné době Izrael po neúspěšných jednáních s Velkou Británií nedokázal získat licenci na výrobu bitevního tanku Chieftain. Koncem 60. let tak oficiálně začal vývoj čistě izraelského tanku.

Při jeho návrhu brali Izraelci v potaz zejména zkušenosti získané v Jomkippurské válce, což znamenalo velký důraz na přežití osádky. V roce 1974 byly vytvořeny první prototypy nového tanku “Merkava” a následně testovány. Po téměř deseti letech vývoje byly v prosinci 1979 zařazeny do výzbroje IDF první tanky Merkava Mk.1 a jeho modernizované verze slouží Izraelcům dodnes.

image

image

Tank Merkava Mk.1 svými poměrně unikátními vlastnostmi vyčnívá z řady tehdejších bitevních tanků - byl u něj kladen velký důraz na přežití osádky a palebnou sílu za cenu nižší mobility.

merkava_mk1_06_1280h720_2e09b909d2ca0d05
Stáhnout tapetu:

Tank Merkava Mk.I je vyzbrojen 105mm dělem střílejícím klasickou munici NATO, která pohodlně prorazí většinu protivníků, se kterými se na bojišti potká. Kvůli přežití osádky má Merkava Mk.1 specifické rozvržení pancíře, prostorný interiér a speciálně umístěné zásobníky munice. Hmotnost tanku ale dosahuje úctyhodných 60 tun a pohání ho motor o výkonu 963 koní, což má za následek průměrnou mobilitu ve formě max. rychlost 46 km/h vpřed a 8 km/h vzad.

merkava_mk1_05_1280h720_26836d12314f8707merkava_mk1_07_1280h720_0a95f11ebe827abcmerkava_mk1_08_1280h720_d976321b2fdd98aemerkava_mk1_04_1280h720_70f4ff5167fd0c8dmerkava_mk1_01_1280h720_35a9dd2b0819fab0

Merkava Mk.1 na 6. úrovni představuje nejen zajímavé vozidlo, ale také velmi efektivní vozidlo, rozhodně se bude jednat o cenný přídavek do kolekce každého tankisty. Nepropásněte příležitost a získejte si ho pro sebe - v eventu "Bojový inženýr"!

Tak jsem se mrknul na ten topík protože nikdy nepohrdnu novými informacemi pokud se jedná o Merkavy. Hm, Armored Warfare ,není to snad náhodou derivát WoT ,tedy zde tak opovrhované hry ? Ale budiž,proč ne. Co mi na tom článečku trošku vadí že není nikde (aspoň já ho nenašel ) zdroj z kterého autor čerpal. Co mi vadí o něco více je fakt že některá v něm uvedená tvrzení jsou v rozporu s jinými zdroji a to někdy i oficiálními.

Budeme se držet dvou věcí, podvozku ,,z papíru " a ochrany osádky.

Na pomyslnou misku vah kladu tvrzení kterým začíná tenhle topik  na WT :  ,, Ve zkratce: Dobře chráněný a mobilní izraelský bitevní tank, vyzbrojený silným 105mm dělem M68.  "  a   ,, Při jeho návrhu brali Izraelci v potaz zejména zkušenosti získané v Jomkippurské válce, což znamenalo velký důraz na přežití osádky. "

Tedy přesně to co popírá článek z AW. Ale mi na tu svou misku přihodíme to co říká Wiki : https://cs.wikipedia.org/wiki/Merkava 

A ta tvrdí to co já,že při vývoji Merkav hrála ochrana posádky důležitou,nebojím se říct klíčovou roli.

Ale pojďme dál ,tohle je jen takové kočkování. Nalistujme v knize Kočáry pouště od Davida Eshela stránku 183 a koukněme co nám tam píšou :

,,Těžké ztráty na tankových posádkách v prvních dnech Jomkipurské války zapůsobily na izraelské vyšší velitele traumatizujícím vlivem.Takové množství ztrát ,jež by mohlo být za jistých okolností přijatelné pro nějaký větší národ ,bylo pro tento malý národ krutou ranou a pevně se vrylo do jeho vědomí. . . . ..  Tal a jeho technici se rozhodli najít způsoby jimiž by bylo možno zdokonalit ochranu tankistů . . . . . "

Obraťme list a na straně 184 :

,,Tal postavil pravidlo nové - z hlediska ochrany je jádrem systému posádka.Izraelci majíce tato kritéria neustále na paměti ,nakonec problém vyřešili relativně jednoduchým ,nicméně skvělým způsobem : Musíme to zařídit tak ,aby každá součást tanku hrála roli v ochraně osádky ".

To samé se tvrdí v knížce (no spíše brožurce ) Osprey Military-New Vanguard- 021 , Merkava MBT 1977-1996 autoř Samuel M.Kratz

V neposlední řadě vycházím z tvrzení M.Masse na foru IDF in scale což je správce tankového muzea v Latrunu jenž na Merkavách sloužil. A napsal o nich celou řadu publikací .Ke každému typu vyšla dvoudílná kniha o zhruba 60ti stranách (tzn. 120 stran textu,perokreseb, a fotografií). Dají (daly ) se sehnat i v ČR akorát že v angličtině a bezmála 800 Kč za jeden díl (tzn. 1 600 k jednomu tanku ) je  hodně limitující.A počet kupců silně redukuje pouze z řad modelářů a opravdových nadšenců pro IDF.v sérii publikací jsou i jiné tanky IDF ,neomezil se jen na Merkavy.Takže pro fandu slušná nálož na finance :-(

No a k tomu podvozku ,potažmo korbě. Pokud slyším že něco na tanku bylo z papundeklu tak si představím že to nemělo moc velkou odolnost a vybaví se mi třeba takový Sheridan nebo M-113 vyrobený z hliníku.

To bych u Mrkve zas tak netvrdil. Když se vrátíme ke knížce Kočáry pouště a na stranu 184 tak se dočteme že v Izraeli bylo nutno vybudovat zcela novou slévárnu s komplexním strojovým vybavením.Následovalo dlouhé období zkoušek  a experimentování provázené řadou omylů a nezdarů.Odměnou za úsilí (kdy se hledala pomoc i v zahraničí ) byly finální odlitky velmi vysoké úrovně, s nimiž se mohly srovnávat výrobky jen z hrstky producentských zemi.

Následovalo období balistických střeleckých zkoušek ,při nichž byly pancéřové pláty vystaveny účinkům raket a tankových střel všech známých kalibrů  a minám.Údajně mělo jít až o tisíce kusů spotřebované munice.

Výsledkem těhle zkoušek bylo zavedení tzv. ,,koncepce rozčleněného pancéřování " .Ta předpokládala ,že každá část tanku ,ať už je to palivová nádrž,přihrádky s municí,schránky pro nářadí či jiné vybavení,bude mít svojí úlohu v celkové,ze všech stran zajištěné ochraně posádky - centra systému.

Následuje několik dalších stran kde se rozebírá jak to celé vlastně funguje,o meziprostorech které pomáhají s neutralizací chemické energie střel atd. atd.

Když se přesuneme na stranu 193 k popisu prvních nasazení v invazi do libanonu v červnu 1982 tak se dočteme že třeba v boji v zastavěných oblastech,tedy prostředí pro tanky nevýhodném ,projevily Merkavy velkou míru odolnosti vůči raketám ZRPG páleným zblízka (že by tvrzený papundekl ? :-) )

Přeskočme další text a : ,,Merkavy si v celku vedly na výbornou.Prokázalo se ,že jsou to nejbezpečnější tanky v akci.Průzkum zranění utrpěných tankisty odhalil ,že nedošlo ani k jednomu případu ,kdy by po nepřátelské akci došlo k následné explozi z důvodu zapálené munice.Ani jeden člen posádek tanků Merkava nebyl zabit."

Prosím vás ,abych nebyl špatně pochopen, nikdo se nesnaží tvrdit že Mrkev je nějaký super nezničitelný stroj ,ale zas na druhou stranu to nebyla žádná ,,sračka " (modi prominou  ) z toaletního papíru.

Aniž bych chtěl rozpoutávat nějaké vášně tak by mě zajímal názor od autora článečku na AW foru proč tedy vlastně Izraelci cpali motor dopředu za cenu jím vyjmenovaných nevýhod pokud jeiich záměrem nebylo chránit více posádku.Protože pak mě vůbec nenapadá logický důvod nastrčit nepříteli ideální bod pro zaměření teplem naváděných raket atp. jak je uvedeno v jeho textu.

Další a už jen vážně drobnost je úsměvné jeho tvrzení že do zadních prostor přístupných dvojicí do stran otvíraných dveří se ukládala munice nebo přepravovaní pěšáci. Je to hloupost, ,,kastlíky " byly na munici či jiný vezený materiál a případný výsadek (uvádí se až šest mužů ,ten se ovšem mohl v tanku spíše skrýt před pablou nebo při evakuaci z nebezpečných prostor než aby v něm přímo jel na bojiště ) nastupoval dveřmi uprostřed které se otvíraly nahoru a dolu,dělené plus mínus v polovině.

Více času už tomu věnovat nemůžu protože už jsem měl být správně někde jinde, ani není čas to po sobě přečíst a opravit překlepy. Tak to prosím případně omluvte.

Hezký den a zase někdy. .. . ;)

• Like 1
medal medal

Našel jsem akorát tenhle článek který tvrdí že pancíř nebyl ze začátku dobré kvality kvůli nedostatku zkušeností se sléváním, poté co se rozpadl Sovětský Svaz tak spousta lidí přešla se zkušenostma a plány k Izraelcům.

https://www.armadninoviny.cz/pancir-v-praxi-problemy-izraelskych-tanku-merkava-cast-1.html?stranka=5

medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Takze aky pancier mozme teda ocakavat?To co poslal Kyblyk tak tam pisu ze 380mm proti KE trup jedna sa o Mk1 alebo 2?Potom u veze zas len pise ze ma 500mm proti CE.Ktora merkava 1 alebo 2?

medal medal medal medal medal medal medal medal

• Jerson changed the title to Merkava Mk.1
  • 4 months later...

Ahoj.

Má už někdo zkušenosti s novou Merkavou 2b?

Dělo a munice je asi stejná s Mk.1.

Zajímá mě spíš mobilita. Jednička má dobrou akceleraci, ale nízkou maximálku. Je na tom 2 lépe? Může někdo popsat své dojmy? Co lepší pancéřování - je to ve hře poznat?

Mám 1, tak zjišťuji, zda má pořízení 2 smysl.

Díky.

Edited by Havran27CZ
medal medal medal medal medal medal

On ‎08‎/‎01‎/‎2020 at 12:38, rottwi said:

Nevím jak moc ti to bude prospěšné ale zkus mrknout na tohle, třeba si nějaký obrázek uděláš

Díky docela jsem si udělal obrázek. Rozhodně je to posun vůči jedničce.

• 2 weeks later...

Zdravím. 

Ve hře jsem viděl, že hráči mají na Merkavě 2b flekatou kamufláž jak na na Merkavu 1 co se dá koupit na tržišti. Nikde jsem ji však pro 2b neviděl. Může někdo poradit kde ji sehnat?

Díky.

Jako dát do základu Merkavě kouřáky místo třeba noktovize, kterou využiji více kvůli častým nočním bitvám, to chce hodně vekej um. Ale tak kouřáky jsou třeba důležitější než opravy a hasičák, bez toho se prostě na bojišti obejde každej :facepalm:

Tak to potom smola. Pre tých, čo smútia, tak môžem povedať, že vzhľadom na moje strety proti nej, nie je príliš za čím banovať. Veľký cieľ, často pri priestrele instakil a prestrelil som jej vežu, vaňu a boky pod značným uhlom väčšinu času a to aj obyčajnou, základnou APDS muníciou pre L7 kanóny.

medal medal medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...