Jump to content

Uzbrojenie

Fury_K7
 Share

Jestem nowy w dziedzinie pocisków kierowanych dlatego chciałbym zapytać czym się różnią pociski AGM-22 od TOW-71 i AGM-114? Chodzi mi o aspekt praktyczny, pomińmy tu penetracje, prędkość itd.

AGM-22 i TOW-71 są bardzo podobne, jedyna różnica to prędkość, domyślam się że wiesz jak są kierowane, ale jeśli nie to działa to tak że celujesz w coś i pocisk tam mniej więcej leci, często trzeba dawać wyprzedzenie żeby coś trafić np. helikopter, albo gdy lecisz z dużą prędkością i próbujesz trafić stacjonarny obiekt.

AGM-114 działa kompletnie inaczej, gdyż jest to pocisk kierowany laserowo (w grze masz opcję włączenia i wyłączenia oznaczania celu laserem, oczywiście żeby używać te pociski musisz mieć to włączone), czyli celujesz w to co chcesz trafić i czekasz aż pocisk doleci do celu, nie trzeba martwić się wyprzedzeniem bo pocisk z teorii sam to koryguje, oczywiście obecnie nie da się ich używać przeciw helikopterom ani samolotom bo po wystrzeleniu pocisk leci do góry i nie widać go przez większość lotu (pod koniec lotu dość stromo spada na cel by zniwelować nachylenie pancerza w np. takim T-80).

Ogólnie pocisk ciekawie wygląda na papierze, gorzej sprawdza się w bitwie bo Gaijin ma dość duże problemy z poprawnym wymodelowaniem tego pocisku, czyli jak testujesz je w locie testowym to wszystko jest w porządku, ale po wbiciu do bitwy w np. takim SB zauważysz że nie działają tak wspaniale i bardzo często nie trafiają celu.

Kolejną różnicą między TOW a AGM-114 jest fakt że możesz wystrzelić kilka AGM-114 jednocześnie i wszystkie będą lecieć w oznaczony cel (czyli możesz np. w połowie lotu pierwszego pocisku wystrzelić kolejny by skrócić odstęp między trafieniami i nadal być w stanie coś trafić), w przypadku TOW gdy wystrzelisz dwa pociski to tylko ten drugi będziesz mógł kontrolować.

AGM-114 ma też fajny dodatek który pokazuje czas do uderzenia celu obok ilości pocisków:

Spoiler

p39ZBIS.jpg

I jeszcze coś o czym musisz wiedzieć, płomień za ATGM znika po przekroczeniu 4km od twojego helikoptera, to jest pewno jakiś bug związany z ich wyświetlaniem, czyli nawet jak pocisk ma zasięg 6km to raczej będziesz mógł celować tylko w cele oddalone o 4km, a odległość można sprawdzić dalmierzem w które są wyposażone helikoptery z wieżyczką, czyli np. AH-1F/S/Z, Mi-24A/V i inne, ale np. UH-1 i Mi-24P już go nie mają i to jest raczej kolejny bug (nie można nawet w nich używać customowych celowników), chociaż w rzeczywistości tylko Mi-35M i AH-1Z/F miały go pokazanego w celowniku.

Edited by RideR2
  • Thanks 2
medal medal medal medal

• 1 month later...

AGM-114 nieomal nie rożni się w kwestii zasięgu od iTOW-71.
Na papierze owszem, 8km zasięgu a 3,75km - jest różnica.

Ale w rzeczywistości WT helikopter zasadniczo rzadko kiedy zauważy coś na ziemi powyżej 4km,..
Stojący czołg (w pustym polu!!!) około 3km. Jadący przez las/puste pole 4km. Strzelający do 5,5 km ale po chwili znika nawet jeśli jedzie.

W efekcie wyżej wspomnianej ułomności z zasięgu AGM-114 nie ma korzyści.

Za to Hellfire'y mają jedną wadę. Zasadniczo nie trafisz z niego do celu bliższego niż 1500-1700m. Szczególnie jeśli się porusza.

Pocisk jest wystrzeliwany, leci do góry a potem pikuje w dół. najczęściej trafia do kilkunastu metrów za celem. Ma po prostu za dużą prędkość by wymanewrować na tak małej odległości.

YT:

• Thanks 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...