Jump to content

Whirlwind P.9 a H-34

kheynom_
 Share

whirlwind_p9_01_1280s720_b1fbad5cf48b96a
Stáhnout tapetu:

Whirlwind P.9 - experimentální předvýrobní letoun a přímý potomek britské těžké stíhačky Whirlwind Mk.I. Vývoj letounu začal v roce 1937 a letadla této série si tak rozhodně na svou bojovou vytíženost nemohla stěžovat, když je Britové nasazovali v hojném počtu během bitvy o Británii. Tento dvoumotorový letoun má v nose baterii čtyř 20mm kanónů Hispano, což z něj dělá efektivní nástroj na ničení nejen vzdušných, ale i pozemní a menších námořních cílů.

image
image

Na svou velikost je Whirlwind překvapivě obratný a srovnatelně dobře se i ovládá. V naší hře bude Whirlwind P.9 prémiový letoun III. úrovně britského stromu letectva.

news_h_34_com_e52b9324a6da560ec42f13f179
Download Wallpaper:

H-34 Choctaw již hráči War Thunderu dobře znají - jedná se o první vrtulník ve francouzském stromě. Během našeho eventu se Choctaw vrátí do své "historické domoviny", a proto tedy představujeme americkou verzi tohoto vrtulníku, který bude mít ve srovnání s tou francouzskou jinou výzbroj. Tento stroj vstoupil do služby v americkém námořnictvu v roce 1955 a o rok později dorazil i k americké armádě.

image
image

Americká verze se od té licenční francouzské liší výzbrojí - americký vrtulník je vyzbrojen střelou Bullpup, kterou doplňuje 20mm kanón, případně kulometem a raketami "Mighty Mouse", nebo několika kulomety, 20mm kanónem a raketami HVAR.

Popsané stroje budou součástí Operace "Loděnice", o které se rozepíšeme o něco později.

tým War Thunderu

• Upvote 1

Se mi už začíná motat ču*ák kolem pasu, jak vidím Operace "Něco."

Se zase budou sbírat nějake kotvy, nebo lodní šrouby, kormidla apod. ideálně tak, aby si člověk co to chce vzal nemocenskou nebo dovolenou. :D 

• Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal

29 minutes ago, Kelnar11 said:

Na můj vkus taky dělají tyhle eventy o vehikly moc často - snad pomalu co 2 měsíce. Vždyť před chvílí skončil letní event. 

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

17 hours ago, KGRP said:

Na můj vkus taky dělají tyhle eventy o vehikly moc často - snad pomalu co 2 měsíce. Vždyť před chvílí skončil letní event. 

No co, prašulky se (nejen) na tržišti vždycky tak pěkně roztočí, tak co by neopakovali... :)

Edited by ManOfHarlech
medal medal medal medal

20 hours ago, Kelnar11 said:

Se zase budou sbírat nějake kotvy, nebo lodní šrouby, kormidla apod. ideálně tak, aby si člověk co to chce vzal nemocenskou nebo dovolenou. :D 

to je, panečku, hláška.!. :lol:

hoď se do klidu, není všechno zlato, co se konzumentům nabízí...

KingKongBalls.jpg.04c263da45baf1e87eddfb

já jsem za event ráda, je to před vánočními slevami dobrá příležitost vydělat si na marketu GJN na pár letadel; ten Whirlwind, bohužel, na dovádivé létání moc nebude...

medal medal medal medal medal

11 minutes ago, Kaizy said:

Jak na event Loděnice

Tak, jako na většinu ostatních eventů. :DD

Spoiler

creditcardrewards.jpg?fit=875,400&ssl=1

I když tady mě žádné vozidlo nezaujalo, snad trochu jen ten dvojhlavňový přespeedovaný stíhač..

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

• 2 weeks later...

Můžete mi prosím vysvětlit, proč si nemohu doskládat 2 poslední součástky lodi, i když mám na ně všechny předměty? Jasně, event včera skončil, ale proč mi teď bude trčet všechno co jsem nespotřeboval v loděnici další týden? Aniž bych s tím mohl cokoliv udělat?  Chtěl jsem si poskládat alespoň jednu blbou loď...  

shot 2019.10.15 09.37.07.jpg

medal medal

3 minutes ago, wlastik_cz said:

Můžete mi prosím vysvětlit, proč si nemohu doskládat 2 poslední součástky lodi, i když mám na ně všechny předměty? Jasně, event včera skončil, ale proč mi teď bude trčet všechno co jsem nespotřeboval v loděnici další týden? Aniž bych s tím mohl cokoliv udělat?  Chtěl jsem si poskládat alespoň jednu blbou loď...  

shot 2019.10.15 09.37.07.jpg

Z téhle fotky se to bude vysvětlovat těžko. Suroviny máš, mělo by jít kliknout na "Finish" (pokud nejde, zkus restartovat hru) a pak postavit poslední díl, následně loď.

medal medal medal medal medal medal

Protože moc nepíšu a když už píšu tak jen píšuju chtěl bych jednou taky něco pochválit - celá operace, způsob skládání,zapojení maketplace i způsob, jakým šlo naložit pak s nevyužitými součástkami se mi velmi líbil. Celá akce mi připadala velmi povedená a chtěl bych Gaijin pochválit.

BTW - jo ten problém, co popisuješ výše jsem měl taky, občas taky nešlo kliknout na finiš a musel jsem restartovat hru.

medal medal medal

• Jerson changed the title to Whirlwind P.9 a H-34
  • 1 year later...

moc nechápu proč je topik věnovaný dvěma absolutně odlišným strojům, ale holt ...

Nespolehlivé motory jako nepřekonatelná překážka. Letoun Westland Whirlwind vysoká očekávání nenaplnil

Britský letoun Westland Whirlwind měl představovat těžký stíhač s velmi dobrou výzbrojí a vynikat svou rychlostí. Nakonec se však dostavilo zklamání.

Nový stíhač vznikl v důsledku poptávky britského ministerstva letectví, které chtělo do výzbroje zařadit těžký stíhací letoun, jenž měl mohutnou palebnou sílu, a který by rozvracel svazy nepřátelských bombardérů. Současně měl stroj vynikat vysokou manévrovatelností, obratností a rychlostí.

Na novém stíhači se začalo pracovat v roce 1936, jeho hlavním konstruktérem se stal W.E.W. Peter, vývojem letounu byla pověřena společnost Westland, Prototyp byl na světě v roce 1938 a byl zalétán zkušebním pilotem společnosti Westland Haraldem Penrosem. Maximální rychlost letounu činila 580 km/h ve výšce 4 572, dolet 1 014 km, dostup 9 235 m. Celkem se vyrobilo 114 Whirlwindů včetně dvou prototypů.

Whirlwind však měl jednu podstatnou slabinu, a tou byly bezpochyby motory Rolls – Royce Peregrine, které byly umístěny v dlouhých aerodynamických gondolách. Nejenže se záhy ukázaly být motory nespolehlivé a poruchové, ale nebyly ani k dispozici v potřebném množství, a to se již blížila druhá světová válka. Proto také nemohl být důsledně naplňován britský plán, který počítal s tím, že Whirlwindy budou na nepřátelské bombardéry útočit daleko od britských břehů, přičemž měly být naváděny pomocí pozemních radiolokačních stanic.

Na druhou stranu představoval na konci 30. let Whirlwind stroj, který byl jedním z nejlépe vyzbrojených letounů. Výzbroj tvořily 4 pevné kanony Hispano MK I. ráže 20 mm, které byly umístěny v přídi letounu. Ty byly na letoun namontovány až později, protože prototyp měl k dispozici ,,pouze" provizorní výzbroj, jež představovaly kulomety ráže 7,7 mm. Později mohl letoun nést i pumy, v roce 1942 byla pod křídla namontovány pumové závěsníky pro dvě pumy, takže stroj mohl plnit roli stíhacího bombardéru, kde se poměrně dobře uplatnil, na druhou stranu to ovlivnilo jeho výkonnost.

Whirlwindy byly přiřazeny k 263. peruti RAF v roce 1940 a tato jednotka byla první, která byla vyzbrojena novými stíhačkami. Dále pak operovaly stíhače u 137. perutě. Dodávky strojů ovšem vázly a několik letounů bylo vráceno, aby mohly být odstraněny technické závady či nedodělky. Stroj byl tak připraven k boji až na přelomu let 1940/1941, přičemž mezitím plnily stíhací úkoly letouny Spitfire a Hurricane. Whirlwindy bojově zasáhly proti cílům v severní Francii či Nizozemí. Poslední větší akce Whirlwindů se uskutečnily v roce 1943.

Nakonec však Whirlwind nesplnil nemalá britská očekávání. Sériová výroba skončila v roce 1942 a další objednávky se již nerealizovaly. Jedním z hlavních důvodů ukončení výroby byl problémový motor Rolls – Royce Peregrine. V roce 1943 pak u obou perutí nahradily Whirlwindy výkonnější stroje Typhoon.

Služba:

3. června 1940 byly první dva stroje dodány 25. peruti nočních stíhačů v North Wealdu, která v té době používala letouny Bristol Blenheim Mk.IF. Po zkouškách u této jednotky Ministerstvo letectví rozhodlo, že pro noční akce bude 25. peruť přezbrojena na stroje Bristol Beaufighter a Whirlwindy bude vyzbrojena 263. peruť pro denní akce.

263. stíhací peruť byla prakticky budována znovu po ztrátě většiny mužstva při potopení HMS Glorious 8. června 1940. Loď evakuovala rovněž letce této jednotky, která operovala s letouny Gloster Gladiator při obraně Norska.

První Whirlwind získala 263. squadrona 6. července, další dva 19. července 1940, ale ještě v říjnu měla, díky zpožďující se výrobě, pouze 8 strojů. První stroj ztratila již 7. srpna při vzletu P/O McDermotta, kterému při vzletu praskla pneumatika. Od 7. prosince 1940 byla squadrona bojově nasazena z nové základny v Exeteru, odkud do konce roku provedla 30 bojových vzletů. Stav letištní plochy však Whirlwindům nevyhovoval a proto se peruť přemístila do St. Eval. 12. ledna 1941, kdy 263. peruť z nového působiště zahájila operační činnost, zahájily osádky Whirlwindů listinu sestřelů poškozením německého bombardéru Ju 88. Prvním sestřelem byla likvidace německého plovákového letounu Arado Ar 196 (6W+ON) Oblt. Adolfa Bergera 8. února 1941, kterou provedl P/O Graham (P6969, HE-V) za asistence F/O Hughese jižně od mysu Dodman. Od června 1941 se letouny věnovaly především ochraně spojeneckých konvojů a podnikaly i řadu bitevních náletů na cíle v okupované Evropě. Piloti Whirlwindů si v této době připsali na konto tři sestřelené a jeden poškozený Messerschmitt Bf 109. Poslední kusy Whirlwindu přestala 263. squadrona používat v prosinci 1943, kdy na své tehdejší základně ve Warmwellu přezbrojila na letouny Hawker Typhoon.

Jako druhá dostala v říjnu 1941 Whirlwindy 137. peruť, zformovaná v září 1941 v Charmy Down. V červnu 1943 byla v Southendu přezbrojena na stroje Hawker Hurricane Mk.IV a zbylé stroje předala 263. peruti. "Whirlibombery" této jednotky dokázaly během šesti měsíců zničit, nebo vážně poškodit 37 nákladních vlaků.

Všech dokončených 114 strojů prošlo operačním nasazením. Službou u 263. squadrony prošlo 56 letadel, dalších 26 u 137. squadrony a zbylých 32 jednotlivě hostovalo u jiných jednotek.

Poslední dochovaný Whirlwind byl v létech 1946 a 1947 provozován výrobním závodem s civilní poznávací značkou G-AGOI.

kamufláže: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/580/9/0

Zdroj:securitymagazin.cz
Zdroj: warhistoryonline.com
Zdroj: wikipedia

Edited by ElidorCZ
medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...