Jump to content

Polska szachownica - jak umieszczać.

Renamed15521
 Share

EDIT kilka godzin później na zielono

Od dzisiaj dodano nowe zdobienie - polską szachownicę. Mam takie 3 uwagi sugestie dla osób szczegónie wrażliwych na symbolikę oraz na wszelki wypadek dbających o nieurażanie czyichkolwiek przekonań  w związku z tym:

- ze względu na szacunek dla lotników, którzy walczyli i ginęli z tym znaczkiem nie umieszczac jej w sposób głupkowaty, niekompletny itp.  "dla jaj" 

- z podobnych jak wyżej względów uszanujmy oryginalne malowania samolotów i nie zaklejajmy ich szachownicą niezależnie czy to znaczek RAF, czy czerwona gwiazda

- o ile się da to maksymalnie zgodnie z tymi wytycznymi umieszczać Link do wiki 

Poniżej podaje propozycje dla I-15, przy wykorzystaniu standardowego konta (dwa sloty malownia). Na stateczniku czesc ruchoma obustronnie (T), Z dwupłatami jest problem z malowaniem dwustronnym na skrzydle bo wchodzi na oba skrzydła, a one maja przesuniecie wzgledem siebie w rzucie. W tym przypadku wymyslilem, ze jak sie wpasuje w ten kwadracik to na obu widac całe z obu stron i nie właża na bomby i stężenia miedzy skrzydlami oraz nie sa czesciowo na cz. ruchomych a czesciowo na stalych.

xwdd.jpg

Ewentualna dyskusja mile widziana, może ktoś ma lepsze pomysły.

medal medal

Ja dodaje szachownicę tam, gdzie były dodawane. W Spitach są za śmigłem, Hurricane tuż za końcem owiewki itd. Jeżeli jakiś samolot nie był używany podczas wojny przez Polishów to daję na stateczniku lub gdzieś koło kabiny.

PS. Tak z ciekawości, czemu zmienia nazwę na Polishe?

• Upvote 1
medal medal

- z podobnych jak wyżej względów uszanujmy oryginalne malowania samolotów i nie zaklejajmy ich szachownicą niezależnie czy to znaczek RAF, czy czerwona gwiazda

Aleeee...

http://www.muzeumlotnictwa.pl/galeria/sylwetki_barwne/JAKOWLEW_Jak.3/JAKOWLEW_Jak.3_5.jpg

Img_0238.jpg

• Upvote 6
medal medal medal medal medal medal

Mi się podoba Spitfire w takiej wersji:

1524145.jpeg

Jak dla mnie bardzo ładny, ja bym sobie tak umieścił na skrzydłach, i na stateczniku.

• Upvote 1
medal medal medal

Ja tam robie historycznie, np. taki sobie zrobie.

photo_yak-1b_32.jpg

A niektórzy powinny wziąć coś na ból zadka, bo nie odróżniają rzeczywistości od grania w grę.

• Upvote 6
medal

Od dzisiaj dodano nowe zdobienie - polską szachownicę. Mam takie 3 uwagi w związku z tym:

- ze względu na szacunek dla lotników, którzy walczyli i ginęli z tym znaczkiem nie umieszczac jej w sposób głupkowaty, niekompletny itp.  "dla jaj"

Czy położenie szachownicy "dla jaj" w jakiś sposób okazuje brak szacunku dla polskich lotników wlaczących na wszystkich frontach ostatniej wojny?

To jest gra, a nie pomnik pamięci...

• Upvote 12
medal medal medal

Czy położenie szachownicy "dla jaj" w jakiś sposób okazuje brak szacunku dla polskich lotników wlaczących na wszystkich frontach ostatniej wojny?

To jest gra, a nie pomnik pamięci...

Były dwie dyskusje ostatnio na forum miedzynarodowym o polskich samolotach, w jednej ktos napisał, ze fajnie by bylo dodac polskie decals. Myślę, że devsi zrozumieli to w taki sposób, że ich intencją w umieszczeniu tego decalsa była możliwość dodania sobie szachownicy dla tych którzy cenią sobie te barwy i mają lekkie skrzywienie w stronę podkreślania swojej narodowości. Do takich osób skierowałem post. Gdyby nie o to chodziło to równie dobrze mogliby dodać obrazek z koniczynką. Takie jest moje zdanie i taki jest kontekst tego tematu. Osobiście nie obraża mnie umieszczenie jej w jakikolwiek sposób na samolocie. Faktycznie niefortunnie to sformułowałem, gdybym jeszcze raz zakładał ten temat, inaczej bym napisał.

Proszę nie przypinać mi łatki nawiedzonego oszołoma. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze kilka postów i zostanę nazwany pewnie faszystą.......

• Upvote 3
medal medal

Hah, jet bug ze zdejmowaniem niektórych malowań. Przykładowo na Jaku 1B nie mogę zdjąć napisu "Zabijaka". Pomimo zmiany i zapisie lub po prostu usunięciu, nadal widnieje w tabelce. W hangarze na samolocie znika, lecz w bitwach nadal sieci tam gdzie siedział. Nawet położenia nie da się zmienić.

Jetem kretynem, ustawiałem oznaczenia na złym cammo...

medal medal

Wyczyszczone. Skończcie z bzdurami o nienawiści, kretynach itp. głupoty, bo się tego czytać nie da.

Po nazwie tematu myślałem że żeby odblokować ta szachownice to trzeba jakiś specjalny warunek spełnić czy coś w ten deseń, a tu temat jak umieszczać poprawnie szachownicę na samolotach. :lol: .

• Upvote 1

Jak szachownica to tylko mała w miejscu gdzie była malowana, najlepiej jeszcze "bociek" przy kokpicie, w końcu polski ptak :good: . Ja jestem miłośnikiem historycznych malowań - malunki na pół samolotu mnie nie robią.

• Upvote 1
medal

Po nazwie tematu myślałem że żeby odblokować ta szachownice to trzeba jakiś specjalny warunek spełnić czy coś w ten deseń, a tu temat jak umieszczać poprawnie szachownicę na samolotach. :lol: .

W sumie to każdy może używać tej szachownicy nie tylko PoIacy. Na nadużycia przez obcokrajowców nic nie poradzimy.

Generalnie ja tez staram sie tylko historyczne wstawiac.

Jakis klimat dodatkowy sobie stawarzam, a przy okazji poczytam o pilocie ktory na tej maszynie latal.

Zawsze to jakas korzysc z tego dodatkowa zostanie, gdy gra juz zakonczy swoj wirtualny zywot...

:yes:

Natrix,

to fakt, ze na naduzycia nic nie poradzimy, ale za swoje zachowania odpowiadamy (jak mamy swiadomość).

Virese,

to nie problem jakis fantazyjny wzor sobie prysnac na samolot. Z historycznym musisz juz sobie dodatkowy trud zadac.

Kazdy zrobi jak uwaza zgodnie ze starym przyslowiem, że "Jeden woli gruszki, drugi woli jabłka".

No chyba, ze samolot ma poszycie ze stopu "ameliniowego" to moze byc trudno, ale to dotyczy zwolennikow obu opcji ... ;)s

http://www.youtube.com/watch?v=YuMUn9VB0Q0

made by PelzaK1

• Upvote 1
medal medal

Jak autorowi podoba sie takie malowanie?  tfzi.jpg

Odpowiem przewrotnie, że Twój patriotyzm jest tak ogromny, że jego wyraz nie zmieścił się na samolocie. :)s

BTW, Niemców pewnie musi szlag trafiać jak widzą szachownicę na Meserszmitach, czy Junkersach ich dziadków.   :crazy:

• Upvote 15
medal medal

Odpowiem przewrotnie, że Twój patriotyzm jest tak ogromny, że jego wyraz nie zmieścił się na samolocie. :)s

BTW, Niemców pewnie musi szlag trafiać jak widzą szachownicę na Meserszmitach, czy Junkersach ich dziadków.   :crazy:

Zapewne takie małe trololo dla niemców :D

medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...