Stygion 66 Report post Posted September 17, 2013 W przypadku HB w samolotach typu Stuka jest brak jak pisałem pomocniczego celownika na ziemi. Zresztą chyba w każdym samolocie nie traktowanym jako bombowiec na HB brak tego celownika na ziemi. Tak celuję z kabiny, pomału szkolę się aby przesiąść się na FRB. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
the_Coward 780 Report post Posted September 17, 2013 Poza bombowcami nurkującymi wszyscy mają te posrane kółka. Na ironię jedynie bombowce nurkujące nie mają widoku bombardiera, a co za tym idzie jakiejkolwiek szansy na trafienie celu bez dużego doświadczenia. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
swirekster 1,632 Report post Posted September 29, 2013 (edited) Czołgiem! Chciałem tylko podzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie latania Szwabską Kaczuchą ( Hs 129B-2) na arcade, bo słyszałem, że dużo ludzi sobie z tym nie radzi. Porad kilka: -amunicja: Z doświadczenia mogę zaproponować taki oto pakiet. MG17- pociski świetlne, pomogą nam prowadzić korektę ognia na cel, a są na tyle małe, że nie zasłaniają nam widoku lecąc. MG151- Niewidzialne, pomogą nam mocniej uderzać naszych oponentów, nie zasłaniając nam przy tym widoku. MK103- Jeśli chcemy niszczyć czołgi; wybieramy przeciwczołgową o dużej prędkości wylotowej (Nie polecam niewidzialnej przeciwpancernej, jest mocno średnia. Bardzo mocno średnia) Jeśli czołgi są daleko, lub jest ich mało, o wiele bardziej opłaca się polować na bombowce lub samotne myśliwce używając amunicji do ataku na cele powietrzne, która dosłownie ZJADA twych wrogów. -Kaczka musi widzieć swoją zdobycz i potencjalnych złoczyńców, czyhających na jej życie. Mapy z mgłą, chmurzaste, są jednymi do najtrudniejszych jeśli chodzi o latanie kaczuchą, gdyż zwyczajnie słabo ucieka ona z wszelakich pułapek, szczególnie z zaskoczenia i od góry. -Kaczka jaka jest, każdy widzi. Ma żółty dziobek i naprawdę wredne działko automatyczne. To nim trzeba nauczyć się trafiać swoich przeciwników, reszta uzbrojenia jest tylko dodatkiem. Jako że działko umiejscowione jest na naszym brzuszku- jesteśmy bardzo celni, a ogień naszych działek skupiony jest w jednym miejscu. Z głównego działka należy celować nieco powyżej celu, jako że odrzut będzie nam dokuczał. -Nie masz jeszcze swojego naprawdę wrednego działka? Nic nie szkodzi! Każda kaczka była kiedyś mała i każda musiała sobie zasłużyć na swój oręż cierpliwością i treningiem. Na początku raczej skupiaj się na niszczeniu samolotów wroga, odblokowywaniu następnych ulepszeń, aż dojdziesz do bomb. Bomb jest mało, a ich wielkość nie jest czymś zachwycającym, ale wystarczą, jako że dość szybko pojawiają się na nowo. Teraz możesz przyspieszyć cały proces znęcając się nad czołgami wroga. -Kaczka nie jest aerodynamicznie doskonała. Dodatkowo w grze nawet pływać nie potrafi. Wobec tego jesteśmy bardzo wolni, i to będzie nasza największa bolączka, choć przecież im się dłużej dochodzi... do zwycięstwa, tym lepiej smakuje. Obserwuj potencjalne ofiary trzymając się z daleka, nad swoimi czołgami. Oho! Widzisz tą zbliżającą się superfortecę? Wyciągnij działko... Pozwól że ofiary same do ciebie przylecą, używaj skrótów. -Kaczka całkiem nieźle nurkuje, nawet w powietrzu. Można robić nią Boom, ale Zoom wychodzi już znacznie gorzej, bo za szybko wytracamy prędkość. Atakuj swoje ofiary z góry i młóć działkiem aż umrą..stracą przytomność. -Zrobiłeś Boom i chybiłeś? Nic nie szkodzi, kaczuchy to bardzo zwrotne stworzenia. Tak zwrotne, że jesteśmy wstanie wymanewrować większość myśliwców, jeśli tylko nie stracimy całego impetu. Używaj klap i klawiatury, żeby sobie pomóc. To działa. I to naprawdę dobrze! -Trafili cię i musisz lądować? Na lotniskowcu?! Świetnie! Kaczka wytraca prędkość tak szybko, że wystarczy wyłączyć silnik, otworzyć nóżki, założyć klapki do lądowania, a ona stanie w miejscu już po paru sekundach. -Nigdy. NIGDY. nie atakuj sam. Kaczka to zwierz stadny, i w stadzie czuje się silniejsza. Może ktoś zignoruje cie i weźmie na cel twojego kolegę obok? Jeśli nie, to kolega pewnie ci pomoże, gdy będziesz w potrzebie? Bo przecież kaczce nie można powiedzieć nie. -Na początku rundy pozwól reszcie drużyny lecieć przodem. Udawaj miłego i nieśmiałego. Ustaw się gdzieś blisko celów, które są łakomym kąskiem dla wrogich panów w bombowcach. Kaczki uwielbiają wrogie bombowce. -Naturalnym wrogiem kaczek i kaczuszek są wszelkie większe kalibry i KAŻDY PRZECIWNIK, który jakimś cudem znalazł się na twoim ogonie. Jak najszybciej spróbuj go z siebie strząsnąć, póki masz jeszcze szybkość i stateczniki, żeby to zrobić. Upomnij kolegę z oddziału, że ma obowiązek ratować biedną kaczkę. Zagraj na jego uczuciach. Miej respekt do kalibrów 30-wzwyż. -Twoje działko ma duży zasięg i skupienie. Jeśli ktoś leci prosto na ciebie, zacznij strzelać z wyprzedzeniem, lekko zawyżając. Zresztą wprawa przyjdzie z czasem. Uważaj tylko na nadlatujące martwe ciała przeciwników. -Czołgi atakuj od tyłu i od boku, celując lekko powyżej, niż byś pierwotnie chciał. Dodatkowo wykalkuluj sobie jak szybko czołg się przemieszcza, gdyż bardzo często czmychają, te małe dranie. Uważaj, żeby nie uderzyć o ziemie, lub drzewa obok drogi, jeśli celujesz do czołgu z bliska (im bliżej tym lepiej) Ustaw sobie klapy odpowiednio. -Pociski twojego działka są troszkę powolne, celuj nim dalej od przeciwnika, niż zwykle, zrób sobie większą korektę na jego tor lotu. Z czasem wejdzie ci w krew. -Wysiadł ci silnik? Co, mówisz mi, że masz drugi? O nie nie nie. Hs-129 miał bardzo słabe silniki, a sam był stosunkowo ciężki. Przecież to latający czołg. Wracaj jak najszybciej do bazy, chyba, że masz jeszcze wystarczająco dużo mocy/ jesteś dostatecznie wysoko, żeby wymanewrować tego głupka, który chce ci zrobić krzywdę. Dodatkowo silniki zabarwione na czerwono niemal zawsze się psują. Głupie francuskie silniki. -Nie ma wstydu w tym, że musisz polecieć do bazy zmienić rodzaj amunicji do działka, jeśli jesteś jedyną osobą ogarniającą to, że żeby zdobyć lotnisko wroga, trzeba najpierw zniszczyć oblegające je czołgi... Amunicją przeciwpancerną jesteś wstanie poradzić sobie z samolotami, ale gorzej niż z amunicją na samoloty. Za to amunicją na samoloty nie poradzisz sobie z czołgami. Najlepiej planuj co, gdzie, kiedy. I nie staraj się być uniwersalny. Albo samoloty, albo czołgi. No dźgasz albo łupiesz, nie ma jakiegoś tam miziania po plecach :) -Nie zgrywaj bohatera. Jesteś kaczką, nie jakimś tam przereklamowanym amerykańskim orzełem. Znaj swoje ograniczenia i nie rzucaj się w wir walki. Stój spokojnie, bij każdego kto wyłamał się z szeregu. Tutaj dwa filmiki mojego autorstwa :) http://youtu.be/HAWb4XbpBg4 http://youtu.be/V7OX-DMKbpA a tu bonus http://youtu.be/FFgYgE5RjgE Edited September 29, 2013 by swirekster 4 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_Mordi_ 229 Report post Posted September 30, 2013 to na Arcade potrzebny jest jakis poradnik ??? przecierz tam sie lata jak w "Chiken Invaiders" z lepsza grafa ;) 3 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
robert3579 8,343 Report post Posted September 30, 2013 No, czasem jednak trzeba i tam pomyśleć. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
swirekster 1,632 Report post Posted September 30, 2013 Problem z kaczką na arcade jest taki, że dużo ludzi na nią narzeka (i słusznie) i zwyczajnie odpuszczają sobie grę tym samolotem. Sam czerpie bardzo dużo zabawy z latania kaczką, gdyż w przeciwieństwie do innych arcadowych latajek wymaga myślenia i planowania. Chciałbym tylko poradzić coś innym, może wcześniej robili coś źle :) A grać kaczką się da. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
VonToben 449 Report post Posted October 9, 2013 Kaczka nie jest zła ja latam na HB i mam na 20 lotów 21 zestrzeleń i 130 zniszczonych celów naziemnych, działko Mk103 30mm jest boskie, na kaczce nie mam jeszcze pocisków przeciw czołgowych ale mam w Me410B-6/R3 i kosi czołgi pięknie, zresztą Me410B-6/R3 ma takie dwa działka i dużo więcej amunicji niż HS-129 więc moim zdaniem jest najlepszym samolotem do eliminacji jednostek naziemnych, ciekaw jestem kiedy wprowadzą wersję HS-129 z działem 75mm :yes: Już nikt by się nie śmiał z kaczki!!! :crazy: 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stona071 870 Report post Posted November 15, 2013 W następnym paczu chyba. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Skg 132 Report post Posted November 16, 2013 Wspomnę tylko, że na streamie Gaijinu Kaczka z 75mm ściągała czołgi na jeden strzał. Z bombowcami powinno być podobnie. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
robert3579 8,343 Report post Posted November 16, 2013 Od bombowców będzie rykoszetować. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
swirekster 1,632 Report post Posted November 16, 2013 Z pięknymi błędami w odczytywaniu trafień jednak zostanę przy działku mk 103. Już przy działach 50mm, które odbijają się od myśliwców robiło mi się źle... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
VonToben 449 Report post Posted November 16, 2013 Z pięknymi błędami w odczytywaniu trafień jednak zostanę przy działku mk 103. Już przy działach 50mm, które odbijają się od myśliwców robiło mi się źle... Mk 103 to laserowa dzida, kocham te działko, polecam Me.410B-6/R3 ma dwa działka Mk103 i 240 pocisków do nich co na HB potrafi działać cuda. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
swirekster 1,632 Report post Posted November 17, 2013 (edited) Ta, pociski przeciw samolotom są wstanie zjeść jedną serią nawet b17, jednak wolę pojedyncze mk103 na ha-129, cholerstwo jest dużo zwrotniejsze i lepiej opancerzone. :) Dodatkowo ten kochany żółty dziobek :3 Edited November 17, 2013 by swirekster Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HvnterPL 0 Report post Posted December 15, 2013 Dzięki za Zaznajomienie mnie z ich techniką Jestem nowy i chce latać jak Niemieccy Piloci (na niemieckim i włoskim sprzęcie) Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
JZ_pdw 3,037 Report post Posted December 19, 2013 Jakieś pomysły na walkę w Fw190 A5 przeciw Jakowi3?Czy jest wgl coś w czym Fw190 pokonuję tę powojenną maszynę?Bo mnóstwo ich lata i z tego co zauważyłem są szybsze w poziomie, a w nurku wcale nie odstają. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
DozownikPasztetu 4,774 Report post Posted December 22, 2013 ja mam 2 pytania -jakie działko zamontować na kaczce (30 czy 37mm). bo docelowo chcę czołgi tym niszczyć - czy Dora 12 (albo 13, nie pamiętam, ta z drzewka) robi problemy z pzregrzewaniem się? bo właśnie zbieram kasę na ten samolot... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kofeina101 2,529 Report post Posted December 22, 2013 ja mam 2 pytania -jakie działko zamontować na kaczce (30 czy 37mm). bo docelowo chcę czołgi tym niszczyć - czy Dora 12 (albo 13, nie pamiętam, ta z drzewka) robi problemy z pzregrzewaniem się? bo właśnie zbieram kasę na ten samolot... 1. Hs129 B-2 to bierz 30mm z amunicją HVAP, bo ta 37 nic nie robi... 2. D-12 przegrzewa się ale to super samolot i aktualnie tylko tym niemcy latają :D Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
robert3579 8,343 Report post Posted December 22, 2013 D-12 grzej się jak D-13? Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
tWuBLe 3,626 Report post Posted December 22, 2013 Latał ktoś D-9 ? Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
RideR2 5,040 Report post Posted December 22, 2013 Latał ktoś D-9 ? Tia, ja na testowym premium ruską. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rNg 175 Report post Posted March 21, 2014 Chciałbym wam przedstawić "ciekawą", bądź raczej przerażając a taktykę pilotów samolotu, którego nie ma w tej grze i raczej nie będzie. Jest to Bachem Ba-349 Natter. Poczytajcie sobie opis jego zastosowania, a zwłaszcza sposób "powrotu" do bazy :crazy: Tak wyglądał: [URL=http://s769.photobucket.com/user/NieznanySprawca/media/bachen_zpsfe78188b.jpg.html][/URL] A tutaj opis taktyki walki tym samolotem: [URL=http://s769.photobucket.com/user/NieznanySprawca/media/bachen2_zps2371f091.jpg.html][/URL] Przyznacie, że rozwiązanie dość niezwykłe :Ds Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_Kulas_ 1,207 Report post Posted March 31, 2014 Rozwiązanie niezwykłe ale wymuszone sytuacją w jakiej znaleźli się niemcy pod koniec wojny. Potrzebowali czegos co skutecznie zwalczało by bombowce a zarazem było tanie w produkcji i nie wymagało deficytowych stopów metali. Btw ten samolot chyba nawet nie został użyty bojowo. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
swirekster 1,632 Report post Posted March 31, 2014 Ten samolot raz starał się wzbić w powietrze, ale skończyło się razem z życiem pilota, który go oblatywał. Projekt zamknięto. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Hudler_CHAT_BAN 3,028 Report post Posted April 22, 2014 To D-13 jest taka cegłowata, czy Spit Vc zrobił się niezły? skoro wygrał ze mną robienie pętli, gdzie miałem przewagę energii + jeszcze dostał solidną serię. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
JZ_pdw 3,037 Report post Posted April 22, 2014 Ze Spitem to w pętlę nie wchodź, ten samolot ma tak samo jak Zero. Ty myślisz, że masz wystarczającą przewagę energii, lecisz w górę, powoli zwalniasz, chcesz zawrócić a tu zonk, Spitfire przy 100km/h leci pionowo w górę i strzela, a trafienie z Hispano na dystansie 700-800 metrów w praktycznie statyczny samolot nie jest wcale takie trudne. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...