Jump to content

New power - rozbicie floty

sten_77
 Share

Witam

W najnowszej aktualizacji ślimaki rozbiły flotę na 2 osobne drzewa tj. bluewater oraz coastal.

Kompletnie nie rozumiem sensu takiego posunięcia. Teoretycznie ta zmiana miała zachęcić nowych graczy do pływania, szczególnie na niszczycielach i krążownikach. Super , ale po co było psuć flotę. To jest tak zrobione jakby teraz lotnictwo rozbito na myśliwce i bombowce na 2 osobne drzewa. Obecnie, można pominąć część okrętów by badać dalej. W new power trzeba będzie przejść wszystko po kolei  - i to ma być ułatwienie. Wątpię.

Jak będzie się pływać na 5 erze coastal  przy wybadanym całym drzewie to punkty przepadną  i nie przejdą drzewo bluewater. To powinno być zmienione. 

• Haha 1
  • Confused 1
medal medal medal medal

Dla mnie rozbicie floty jest OK, jeśli są 2 oddzielne drzewka to będą luźniejsze, co pozwoli dodać więcej jednostek do każdego z osobna. Ma to znaczenie przy dużych flotach, zwłaszcza Japonii, GB i USA

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

On 07/11/2020 at 19:27, WROwesku said:

Jeżeli mam trzy sloty z okrętami, z wyszkoleniem załogi 100, 80, 100 to będę miał takie same na  flotę przybrzeżną i oceaniczną? 

Tak ma być że to te same załogi są na 2 drzewa

6 hours ago, derbo81 said:

Dla mnie rozbicie floty jest OK, jeśli są 2 oddzielne drzewka to będą luźniejsze, co pozwoli dodać więcej jednostek do każdego z osobna. Ma to znaczenie przy dużych flotach, zwłaszcza Japonii, GB i USA

Można to zrobić w jednym drzewie

medal medal medal medal

Pograłem na dev serwerze i jestem przekonany, że drzewko coastal skazane jest na zapomnienie przez decyzje ślimaków. Exp po wybadaniu wszystkiego w jednym drzewie nie przejdzie do 2 morskiego. Wiadomo , że zmiana miała nakłonić do grania niszczycielami i krążownikami. Zapewne tak się stanie, bo teraz każdy będzie chciał mieć pancerniki. Ludzie już nie kupują kutrów, bo nie widzą sensu inwestować w to drzewo. 

medal medal medal medal

Czyli kutrami będą grać masochistyczni grindownicy i miłośnicy kutrów, również tacy którzy do czasu do czasu chcieliby odpocząć od pancernej mety?

Jak dla mnie nienajgorzej, choć w morzu jeziorku 55k graczy trochę trudno będzie kogoś znaleźć żeby skleciło mecz.

Szkoda że nie gra tak ze 150k codziennie w co niektórych przedziałach godzinowych. Tyle obecnie chyba byłoby najwygodniej dla tak rozciągniętej gry, a i więcej w przyszłości jakby miały dojść nowe BRy i nowe rozciągnięcia tychże (również istniejących).

I tak nie jest aż tak źle. Zazwyczaj co niektóre gry na steamcharts mają po jakimś punkcie nieubłaganą tendencję spadkową. Na tym poziomie WarThunder naprawdę ma się czym chwalić:

https://steamcharts.com/app/236390

Wystarczy porównać do takiego Heroes&Generals czy Battlefield 5.

Niestety, World of Tanks Blitz (bo tylko ta wersja jest na steamcharts) również wykres ma podobny co WT, choć graczy tylko trochę mniej. Pewnie pełnowymiarowe wersje są jeszcze popularniejsze. Czemu WT nie jest na tyle popularny aby te 150k-200k można by było wyciągać codziennie? Może nie przez okrągłe 24/7, ale chociaż tych kilka wieczornych godzin (wczesnowieczornych/późnopopołudniowych + późnowieczornych).

Edited by Nightwolf_
  • Like 1

Chcecie powiedzieć że Gaijiny spartoliły to czego nie da się spartolić? Czemu nie zrobili tak jak jest w samolotach i czołgach - podział na gałęzie, ale wspólne expienie?

59 minutes ago, Nightwolf_ said:

Czemu WT nie jest na tyle popularny aby te 150k-200k można by było wyciągać codziennie?

Bo ma więcej błędów i niedoróbek niż inne gry. Wynika to z systemu pracy Gaijin czyli zamiast zrobić wszystko najlepiej jak się da, w systemie szkolnym dostać 5+, to im wystarcza ocena 3-.

medal medal

10 minutes ago, Mezjasz said:

Chcecie powiedzieć że Gaijiny spartoliły to czego nie da się spartolić? Czemu nie zrobili tak jak jest w samolotach i czołgach - podział na gałęzie, ale wspólne expienie?

No to klasyczna odpowiedź :lol2:

1 hour ago, Nightwolf_ said:

Czemu WT nie jest na tyle popularny aby te 150k-200k można by było wyciągać codziennie? Może nie przez okrągłe 24/7, ale chociaż tych kilka wieczornych godzin (wczesnowieczornych/późnopopołudniowych + późnowieczornych).

Masz "trochę" rozegranych bitew, więc powinieneś być na bieżąco z obecnymi problemami WT, no i ta gra nie jest zbyt przyjazna dla nowych graczych (już nie mówie o urzymaniu ich na dłuższy czas).

PS. Szkoda mi tylko ludzi, których pasją jest marynarka i chcieliby żeby ten tryb inaczej wyglądał, niż stykanie się lufami statków na jeziorze etc.

Edited by KONIK_
  • Like 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

1 hour ago, Hellrider_88 said:

Czyli zmiana jest zła, bo ludzie nie będą zmuszeni przechodzić przez kajaki i będą nimi grać ci, którzy chcą.

A-ha.

No nie do końca, Napalmratte zrobił filmik co jest nie tak, z tą zmianą i jak można było to inaczej rozwiązać:

Spoiler

Does the community LIKE the BR compression?

does the community LIKE the map design?

Does the community LIKE 2 SEPERATE tech trees?

Don't be fooled to think that this is less grinding, in fact, in some cases it is more even if you start with DDs. As it stands right now, you STILL will face heavy cruisers in your DDs, You still will get uptiered all the time in your stock light cruisers! And now you will face Dreadnoughts with the premium cruisers you bought for a mere, slick 60 €...

Do you like that o0

because I offer a better rework!

Jest okej, mogłoby być to o wiele lepiej zrobione, ale według mnie jak na nich to i tak jest serio dobrze no i najważniejsze - da to trybowi zastrzyk nowych graczy, a to potrzebował on już od dłuższego czasu.

Dla graczy co mają kilka drzewek słabo - zmiany na minus mimo wszystko bo nie ma żadnych większych benefitów w ich trudzie, ale cóż takie życie może mogłoby być lepiej. Dla tych co zaczynają lub mają bardzo mało drzewka rozwinięte wręcz genialna zmiana.

1 hour ago, Hellrider_88 said:

Czyli zmiana jest zła, bo ludzie nie będą zmuszeni przechodzić przez kajaki i będą nimi grać ci, którzy chcą.

A-ha.

Zła nie, ale populacja ludzi grających kajakami zmniejsza się xD.

Edited by DukeNukem64
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Moim zdaniem gajin sam zapedzil sie w kozi róg ,wprowadzajac do gry male jednostki,a potem do map gdzie bija sie kutry i barki wrzucil pelnomorskie okrety wojenne.To nie moglo sie udac.Zwlaszcza ze totalnie zachwiali balans mieszajac wspolczesne jednostki z autoamtycznymi dzialami vs wczesne niszczyciele i katastrofa gotowa.Teraz chca wybrnac z tego balaganu,z jakim skutkiem zobaczymy.Mysle ze duzym problemem sa mapy i tryby gry ktore powoduja ze ciezko cieszyc sie gra duzymi okretami,jak rozwniez malymi.Ambicje gajinu sa duze,ale wykonanie takie troche sowieckie,na pies go *****.Mam nadzieje ze wybrna z tego galimatjasu i wydzie to na zdrowie grze i graczom[tworcom wtedy też].

Mazy mi się nocna bitwa pod Guadalcanal!

• Like 1
  • Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

19 hours ago, Hellrider_88 said:

A-ha.

Jak grasz myśliwcem to ci badania przechodzą na bombowce? Dopiero by krzyk podnieśli lotnicy. OK jest tylko to, że możesz zaczynać niszczycielem.

medal medal medal medal

• 2 weeks later...

Pograłem trochę US Navy (AB) i moje spostrzeżenia to:

1. Zmiana rewolucyjna dla tych co nie mieli rozwiniętych drzewek. Na moje szczęście nie miałem prawie ruszonej linii od niszczycieli wzwyż. Prędkość odkrywania nowych okrętów nieporównywalna do wcześniejszej (Niemcy i Włochy).

2. Gdybym miał odkrytą całą flotę uważałbym że Gajin zrobił mnie w jajo. Brak rekompensaty za godziny spędzone podczas wcześniejszego grindowania okrętów (To naprawdę było dużo czasu). 

3. Żeby nie było tak słodko - Najlepsze niszczyciele z BR 5.0, takie dziewicze nie mają czym walczyć z krążownikami bo zasięg ich torped jest za krótki, a amunicja jest tylko na niszczyciele. Trzeba przeboleć pierwsze bitwy i wybierać słabsze cele. Na szczęście jak pisałem wcześniej, dosyć szybko można je ulepszyć.

Podsumowując zmiana na duży PLUS

Edited by WROwesku
  • Like 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Zmiana na plus, bo nareszcie jest dostęp do okrętów, ale z drugiej strony to tylko jedna z dwóch zmian których oczekiwałem. Pogrupowanie maszyn na klasy uważam za bzdurę i tego zdania nie zmienię. Gdyby coś takiego zrobili w czołgach (choć po części już robią - patrz zaniżone BRy czołgów lekkich i kołowców) to gra momentalnie stała by się niegrywalna. Wyobrażacie sobie KV-1 na BR 6.0 lub wyżej, a takiego BMP-1 na BR 4.0?

Edited by Mezjasz
medal medal

• 2 weeks later...

1. Jak jest teraz z trybem bitew morskich? Odżył po tym podziale, czy jednak wciąż konieczne jest dopełnianie drużyn botami?

2. Jak jest z ekonomią bitew morskich? Poprawili ją znacząco, czy jednak wciąż przy przeciętnej grze trzeba dopłacać SL?

3. Jakieś porady odnośnie grania pełnomorską flotą IJN? Bo z tego, co widziałem, część ich niszczarek nie ma amunicji AP czy SAP. Pozostaje wtedy tłuc same małe jednostki?

Edited by b7a
medal medal medal

23 hours ago, b7a said:

1. Jak jest teraz z trybem bitew morskich? Odżył po tym podziale, czy jednak wciąż konieczne jest dopełnianie drużyn botami?

Odżyły - dużo więcej graczy gra teraz niszczycielami.

23 hours ago, b7a said:

2. Jak jest z ekonomią bitew morskich? Poprawili ją znacząco, czy jednak wciąż przy przeciętnej grze trzeba dopłacać SL?

A jaki poziom?

Średnio ogarnięty gracz (co to potrafi strzelać i - uwaga - trafiać) wychodzi na plus tak do 5.0.

Słabsze krążowniki można odpuszczać - dalej jesteś free fragiem.

Obecnie grając Brooklynem (14k za naprawy) jeszcze nie wyszedłem w bitwie na plus, jeśli tylko mnie zatopili.

23 hours ago, b7a said:

3. Jakieś porady odnośnie grania pełnomorską flotą IJN? Bo z tego, co widziałem, część ich niszczarek nie ma amunicji AP czy SAP. Pozostaje wtedy tłuc same małe jednostki?

Nie podpowiem. Nie gram, zbyt mnie wnerwia ich słabość na tle innych nacji,

Edited by PL_Andrev
  • Thanks 2
medal medal medal

6 hours ago, PL_Andrev said:

A jaki poziom?

Póki co nie mam żadnego okrętu pełnomorskiego... kajaków tym bardziej. Kusi mnie Shimakaze (mam sentyment do tego okrętu), dlatego rozważam, czy w realiach WT warto byłoby nim grać. Jednakże martwi mnie ten brak amunicji p.panc. do japońskich niszczarek...

Dzięki za odpowiedzi.:good:

Edited by b7a
medal medal medal

3 hours ago, cebulowy_rycerz said:

Takie rozbicie przydałoby się w czołgach, okres drugowojenny i oddzielnie zimna wojna i później.

Tacy Niemcy kończyliby się na Mausie 7.7 a kolejna gałąź zaczynałaby się od Leoparda 1 lub Ru od 10.0

A co z innymi nacjami? Caernarvon, pierwsze Centuriony, T-44, T-54, IS-3, IS-4, pierwsze Pattony, T-29 i inne HT USA? Pytam się co z ARL-44? :)

• Like 1
medal medal

1 hour ago, Mezjasz said:

A co z innymi nacjami? Caernarvon, pierwsze Centuriony, T-44, T-54, IS-3, IS-4, pierwsze Pattony, T-29 i inne HT USA? Pytam się co z ARL-44? :)

To nie mój problem jak to zrobić, Ślimak nie płaci mi za polepszenie grywalności. Gdyby płacił to by pewnie poszedł z torbami bo takiego Battle Passa bym pewnie nie wymyślił.

medal medal medal medal medal

27 minutes ago, Mezjasz said:

Cholera mnie też, pewnie dla tego nic nie polepszamy :D

Żeby chociaż słuchali "feedbacku" starych wyjadaczy, w sumie kogokolwiek innego niż ruskich płaczków :crazy:

PS. Mówie przykładowo o tym gościu, czyste złoto :DD

Edited by KONIK_

15 minutes ago, KONIK_ said:

Żeby chociaż słuchali "feedbacku" starych wyjadaczy, w sumie kogokolwiek innego niż ruskich płaczków :crazy:

Radzę zajść na ruskie forum. Przekonasz się kogo słuchają. :D

Co do rozbicia reszty drzewek, w obecnej fazie, przy tej ilości prototypów to śmiem twierdzić że jest za późno. Ratunkiem mogą się okazać Historyczne EC (o ile takie będą się pojawiać) i może, ale to z bardzo małą szansą tryb wojny światowej.

Na szczęście Gaijin wydaje inną grę, która może być tym, czym WT mogło być. Jeśli tylko stanie się bardziej otwarta to jest szansa, że Enlisted będzie tym, czego szukali starzy wyjadacze w WT. Lecz obecnie radzę być ostrożnym w przypadku tego tytułu. ;)

• Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

52 minutes ago, Tivoru said:

Radzę zajść na ruskie forum. Przekonasz się kogo słuchają. :D

Toteż napisałem. Nawet przykład podałem, podejrzewam że jakby gość znał ruski, to znalazłby grono ludzi którzą go wspierają :016:

52 minutes ago, Tivoru said:

Co do rozbicia reszty drzewek, w obecnej fazie, przy tej ilości prototypów to śmiem twierdzić że jest za późno. Ratunkiem mogą się okazać Historyczne EC (o ile takie będą się pojawiać) i może, ale to z bardzo małą szansą tryb wojny światowej.

Nie ma szans na rozbicie drzewek przy tej ilości pojazdów. Już nawet nie wspomnę o innych problemach. Z marynarką było dużo łatwiej to zrobić, tym bardziej że musieli ją reanimować.

Nie liczyłbym na wojnę światową, to co widziałem po trzech edycjach, czyli czysty śmietnik:

• głupi poziom skomplikowania
  • granie tylko nacją która ma lepsze czołgi (oczywiście z historycznego punktów widzenia to było ok ale, np: powinna być wtedy uwzględniona różna ilość graczy, żeby to zrekompensować)
  • ciągłe problemy z serwerami, przez co kilkukrotnie włączali/wyłączali WŚ (jeśli dobrze pamiętam, przy którejś edycji, to nawet cały WT się wysrał).
Edited by KONIK_

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...