Jump to content

Powoli mija kolejny rok, a Chiny dalej nie mają śmigłowców

PapaFaust
 Share

No właśnie nie ma ich. W wywiadzie sprzed dwóch lat było powiedziane że w 2019 pojawi się włoska flota, oraz chińskie śmigłowce.

Myślę że Gajin ma problem z dostępem do jakichkolwiek danych na temat tych śmiglaków, chociaż mam pewną tezę na temat tych maszyn. Nie ma ich zbyt wielu, a te które są obecnie wykorzystywane przez chińczyków raczej są ciężkie do rozgryzienia.

Rzecz jasna mówimy o Chinach, więc najprawdopodobniej Tajwan oraz CHRL byłyby połączone, przez co zobaczylibyśmy maszyny stworzone przez Harbin czy AH-64. Myślę że ''drzewko'' to będzie wyglądało tak;

Harbin Z-5

Harbin_Z-5_China_AVIATION_MUSEUM_OCT_201

Pierwszy śmiglak to na 100% Harbin Z-5TZ (TZ oznacza Tuji Zhishengij czy wersja śmigłowca szturmowego, bo podstawowa wersja Z-5 to śmigłowiec transportowy). Jest to kropka w kropę ta sama wersja Mi-4 którą mamy w drzewku rosyjskim. Możliwe że ten "Mi-4" akurat nie posiadałby AGM'ów, dopiero Z-6 korzystał z tego typu podwieszek, podczas gdy Z-5 miał tylko i wyłącznie pody na rakiety HF-5. 

Harbin Z-9

1920px-Chinese_Helicopter_Lands_on_HMS_C

Po nim podejrzewam że pojawi się Harbin Z-9. Jeżeli coś ten śmigłowiec wam przypomina, to macie jak najbardziej rację bo jest to licencyjna wersja AS365. Jest to już całkiem przyzwoita maszyna, posiadająca (rzecz jasna w wersji TZ) wyrzutnie rakiet powietrze-powietrze, czy wyrzutnie agmów. Ciężko tylko powiedzieć która to miała by być wersja, z prostego powodu iż jest ich multum. Osobiście podejrzewam że najlepszym kandydatem byłby Z-9WA (jest to właśnie wersja TZ), która ma możliwość korzystania z sprzętu do walki w nocy. 

Bell AH-1W Supercobra

sDkC1tu.thumb.jpg.bedfe4f0abb7e457c9a7f4

Kolejny jaki może się pojawić to najprawdopodobniej AH-1W Supercobra. Jest to nasz typowy zachodni śmigłowiec szturmowy, posiadający flary, chaff, BGM-71 oraz cokolwiek dusza zapragnie. Nie jestem pewny ale jest szansa żeby pojawił się on po Z-19, z prostego powodu iż posiada "teoretycznie" więcej uzbrojenia. 

Harbin Z-19

Harbin_Z-19_helicopter_(cropped).thumb.j

Przedostatni kandydat to Harbin Z-19. W wielkim skrócie jest to pod każdym względem lepszy śmigłowiec od Z-9, posiadający możliwość zabrania dwukrotnej ilości uzbrojenia Z-9. O ile Z-9 może jeszcze nie otrzymać flar i chaffu, to to cacuszko już na 100% by je posiadało. 

Boeing AH-64E Apache

94061_1539593450.thumb.jpg.890c42fd174db

Ostatni ''możliwy'' śmigłowiec to AH-64E. Jest to nasz standardowy AH-64, który niezbyt wiele się różni od tego co widzimy w innych drzewkach. 

A premka do wyexpienia tego wszystkiego? 

Bell UH-1H "Iroquois"

7320127426_40c44e2556_b.thumb.jpg.a3c2eb

Jest to nasz typowy UH-1, czyli rzecz jasna Jack-of-all-Trades. Wersja ta ma możliwość podwieszek w postaci AGM-22B. Rzecz jasna większość "Huey'ów" ma możliwość korzystania z 40mm granatnika, lecz najprawdopodobniej byłoby to ominięte z uwagi na to że chłopcy z Tajwanu z nich nie korzystali. Od amerykańskich, japońskich oraz niemieckich śmigłowców różniłby się tym iż jego silnik jest o niebo lepszy. Ogólnie ciężko powiedzieć w jaki sposób miałby on tam działać, bo Chińczycy z Tajwanu korzystali z nich tylko i wyłącznie jako z maszyn do transportu, raczej niż żeby do nich montować jakiekolwiek podiweszki. 

Jak sądzicie? Daleko jeszcze do chińskich śmigłowców?

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...