the_Coward 780 Report post Posted August 12, 2013 Ad w czym Bf109E jest taki dobry, że zasługuje na tier 6... Bez przesady Bf109E jak i MC202 są 10 razy lepsze niż Spit mk I, II a nawet V, ze względu na wystarczający climb rate, dużo większy potencjał w walce(EF, BnZ) całkiem przyzwoite, choć dużo słabsze jak u Spit mk II czy V uzbrojenie. Ad przewagi wysokości Luftwaffe: Bf109 bez wysokości nie wygra ze Spitem w normalnej walce, jedyna szansa to mój ostatni patent na Spity mk IX i XVI, czyli snapshoty wszystkimi gondolami. Ad map: Wkurza mnie tylko występowanie smaolotów morskich na lądzie i odwrotnie... Ad mechaniki HB: szkoda w sumie, że punkciki czerwone pojawiają się nei tylko na 2-5km przed samolotem i tylko w kierunku w którym patrzysz... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Hoggypare 1,461 Report post Posted August 12, 2013 @the_V To była wyłącznie wypowiedź dotycząca mechaniki samej gry i z nią związanego problemu. Więc nie wiem czy odnosiłeś wszystkie swoje komentarze do mnie, lecz jeśli tak, to nie miałem na myśli relacji pomiędzy jakimikolwiek siłami. Co do spottingu uważam, że powinny być 3 km i wszędzie, gdzie tylko byłaby możliwość zobaczenia delikwenta z kokpitu (czyli bez patrzenia co pod brzuszkiem, jak jesteśmy ciekawi robimy roll o 180 stopni). No i nie magicznie łączone z innymi graczami, każdy widzi swoich (może z możliwością zareportowania kontaktu). Ale to tylko takie wishful thinking. Co do map, marzą mi się mapy z sensownymi założeniami (np. eskorta/przechwyt) wykonujemy zadanie i wracamy na lotnisko. Nie trzeba byłoby ganiać za przeciwnikami po mapie, walka miałaby wymuszone miejsce (byłaby bardziej intensywna, ciekawsza, taktyczna i bez sztucznego wydłużania) i byłoby lepsze wczucie się w rolę pilota. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
the_Coward 780 Report post Posted August 12, 2013 Każde Ad dotyczy innego użytkownika, jedno odnoszace się mechaniki to Twoje :P 3km w sumie może być, ale bez wyświetlania samolotu jakims ktoś leci. To powinno działać jako ostatnie ostrzeżenie, jak czerwone cyferki rpzed urwaniem skrzydeł... a nie jako główna metoda znajdowania przeciwnika na - nie oszukujmy się - całkiem pokaźnych mapach. * hmm właśnie się zastanawiam, co jest gdy obie strony mają jednego skitranego w chmurach gracza ktory jest zbyt obesrany, żeby wyjśc i walczyć, a siły naziemne nie zdążą się wzajemnie wytłuc, co wtedy? Nigdy nie widziałem remisu w tej grze... Z mapami fajnie by było i jeszcze gdyby było wystarczająco graczy żeby w 2minutowej kolejce być w stanie zagrać wybraną misję... Jeśli kiedykolwiek dostaniemy taki haspicz to raczej za długo... Graczy nie starcza, żeby latać wszystkimi nacjami, choć w innych kolejkach kiszą się jak ogóry w słoiku, banda osłów... * swoim A6M dziś nie doczekałem walki, mimo założenia, że będę grał tylko nim... Grałem tylko niemcami, i po kilku kolejnych wpierdzielach wymyśliłem, że siła ognia też powinna być pomocna, w kończu Bf mk IX w osiagach nie pobije, więc może na zasadzie casusu P39, będzie dobrym pomysłem używanie go jako drętwej platformy artyleryjskiej - działa gorzej jak Ju87G2 ale jestem skłonny sie przemęczyć :) Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
robert3579 8,343 Report post Posted August 12, 2013 hmm właśnie się zastanawiam, co jest gdy obie strony mają jednego skitranego w chmurach gracza ktory jest zbyt obesrany, żeby wyjśc i walczyć, a siły naziemne nie zdążą się wzajemnie wytłuc, co wtedy? Nigdy nie widziałem remisu w tej grze... Nie ma remisów. Ja już widywałem sytuacje, gdzie to tickety spadły do zera u wroga, a ułamek sekundy w naszej drużynie. Mimo to była wygrana. Po spadnięciu do zera ticketów, gra się kończy i nic, kompletnie nic nie jest już zaliczane (punkty, exp czy fakt, że we wrogiej drużynie spadły tickety do zera). Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
karaluch 13 Report post Posted August 12, 2013 @Hoggypare Problem wbrew pozorom jest bardzo prosty.Z perspektywy roku i czterech podejść do WT mogę śmiało powiedzieć, że HB zmierza dokładnie w kierunku wspinania się na 10k bo nigdzie indziej zmierzać nie może, a praktycznie całkowite zmarginalizowanie możliwości zwycięstwa przez cele naziemne tylko ten proces przyspieszyło.I owszem masz racje, że na dłuższą mete jest to makabrycznie nudne i w końcu zabije ten tryb. @the V Spit to samolot, który swoje zalety okupuje jednak pewnymi wadami - głównie zasięgiem.Swoje "pięć minut" miał w sytuacji, kiedy zwalczał naloty na średnim pułapie praktycznie nad swoim lotniskiem.Sposób w jaki próbuje rozwiązać ten problem koncepcja rozgrywki jest jednak trochę "na skróty", nie rozwiązuje go, a niestety rodzi kolejne. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
skinfoks 783 Report post Posted August 12, 2013 http://forum.warthunder.com/index.php?/topic/54774-spitfire-mk-ix-tier-change/ <- link do tematu Modlę się żeby gombrowitch miał mnie w ignorowanych bo nie chce mi się z fanboyami dyskutować, podałem racjonalne powody dla których mk IX powinien być wyżej, i nawet jak wyżej, uargumentowałem i pokazałem, że nie jestem byle lamą która gada o tym o czym nie ma pojęcia. Co do prędkości, to wszystko zależy od pułapu, więc nie zawsze 686 to 686, czasem będzie mniej, bo silnik nie działa optymalnie bo latasz przy glebie a nie na 7km (nie tyle ma mk IX przy predkosci max? - max speed... -enter- on altitude...) Płacz gombrowitcha za 3... 2... 1... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sylphida 281 Report post Posted August 12, 2013 Test wznoszenia, oczywiście niezgodny z wytycznymi Trojana, ale najprawdopodobniej z tym jak lata większa część osób na HB. Kto będzie chciał to rzuci okiem. USTAWIENIA: Paliwo - 30 min, sterowanie - mouse aim Test dla Typhoona 1A (T7) powtórzyłem dla Bf 109 F4 (T7), a teraz małe porównanie: Średni climb rate: Typhoon 1A Bf 109-F4 Bf 109-F4 + Gun Pods 0-4000m 19m/s 21m/s 19m/s 0-5000m 18,8m/s 21,5m/s 19,5m/s 0-6000m 18,2m/s 21,3m/s 19,2m/s 4000-5000m 18,2m/s 23,3m/s 21,3m/s 5000-6000m 15,4m/s 21,6m/s 18,2m/s Dodatkowo sprawdziłem prędkość maksymalną TAS dla pułapu zaznaczonego w tym pseudo info co jest w grze(5800/6250/6250 metrów) 638km/h 671km/h 650km/h A teraz moja osobista refleksja: Typhoon ma sporo zaniżone statystyki, Bf sprawuje się natomiast lepiej niż w tych pseudo cyferkach i lepiej od Typhoon'a nawet po założeniu działek. Różnica między Bf bez i z działkami jest dopiero wyraźna powyżej 5000m, aczkolwiek zgadza się miej więcej z tym co jest podane. Niemiec ma tylko delikatnie za duży CR, o ile podany przez Gajin jest średnim, natomiast Brytyjczyk, no cóż... Nie skomentuje manewrowości, bo nie wiem za bardzo jak to sprawdzić. Ale to na rzut oka widać że Niemiec robi to lepiej. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kwakerfeller 33 Report post Posted August 12, 2013 Dobra zobaczmy drugą stronę medalu-Alianci lvl 6-9 vs Szwaby podobne tiery- kto wygra? ... Teraz trochę dowodów: szwaby z gondolami wspinają się lepiej niż każdy aliancki samolot na tych tierach. Jeżeli komuś z alinatów zechce się zabić takiego bfa F4 to w BnZ znika w przeciągu sekund. Prawie każdy bombowiec wybucha od serii z 20mm. W dni patcha miałem 10 porażek na USA- a w 7 z nich zrobiłem przynajmniej fraga. Skoro chcecie zabrać spita mk IX (albo coś tam innego) to wygranie na tym lvl jest "imposibru". Jedynie w walce na Korei/z Japoncami mają jakieś szanse. Niemcy na tierze 6-9 KOSZĄ aliantów. Grałem F4 wymaksowanym full z dodatkowymi działkami i wiem co piszę.... 2 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
galakty_ 7,203 Report post Posted August 12, 2013 Tylko zauważ że Niemcy to pierwsza nacja która dostała jako takie sprawne FM'y. Amerykanie nadal ich nie mają .. Większość samolotów, nawet 80-90% ma zbugowane FM'. Ciężko mówić o balansie i tierach jeśli samooty nie latają tak jak powinny .. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
tWuBLe 3,626 Report post Posted August 12, 2013 Dobra zobaczmy drugą stronę medalu-Alianci lvl 6-9 vs Szwaby podobne tiery- kto wygra? ... Teraz trochę dowodów: szwaby z gondolami wspinają się lepiej niż każdy aliancki samolot na tych tierach. Jeżeli komuś z alinatów zechce się zabić takiego bfa F4 to w BnZ znika w przeciągu sekund. Prawie każdy bombowiec wybucha od serii z 20mm. W dni patcha miałem 10 porażek na USA- a w 7 z nich zrobiłem przynajmniej fraga. Skoro chcecie zabrać spita mk IX (albo coś tam innego) to wygranie na tym lvl jest "imposibru". Jedynie w walce na Korei/z Japoncami mają jakieś szanse. Niemcy na tierze 6-9 KOSZĄ aliantów. Grałem F4 wymaksowanym full z dodatkowymi działkami i wiem co piszę.... Jak dla mnie zakładanie gondol na HB to samobójstwo zwałaszcza gdy u przeciwnika jest pełno myśliwców. Jedynie na G-6 zakładam bo i tak bez nich jest cegłą. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_Hegemon_ 1,758 Report post Posted August 12, 2013 @up a sprawdziłeś co Ty miałeś w składzie? Max co miał nasz zespół to Spitfire Mk1 i Jak 7B...czyli tier 4-5...najbardziej frustruje fakt ze majac ustawione samoloty na losowania tieru 2-3 - wpadam na graczy którzy używają latadeł od 3 do 6 tieru.. Chce grać tak jak wskazuje licznik rozlosowania (2-3) - max tier 3. Czy dla Gajin jest to takie trudne?? Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sylphida 281 Report post Posted August 12, 2013 Póki co tak... za mało graczy, no i jeszcze jest możliwość wyboru serwera na którym chce się grać co rozbija całą pule na ~trzy, zakładam, że nie wszyscy mają ustawione: Any available. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
the_Coward 780 Report post Posted August 12, 2013 Typhoon mk Ib wczoraj w każdym aspekcie był lepszy od mojego Bf109G2 z gondolami, czy to EF, czy to BnZ, czy to TnB, co skończyło się jego killem, choć walczył przeciw 2x G2 i Fw190A5... Umarł chwile po strąceniu mnie, ale nie zmienia to faktu, że na pułapie 6km nie powinien być wielkim problemem dla równorzędnie rozstawionego energetycznie Bf109G2, z gondolami czy bez. Dla mnie HB bez gondol to przegrane HB, odkąd zakładam gondole jakimś cudem bez względu na maszynę (F4, /trop, G2) wygrywam przynajmniej jeden pojedynek, mimo znacznie gorszych osiągów maszyny, co czuję w grze, szczególnie w walkach manewrowych. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Hlodny 426 Report post Posted August 12, 2013 Dobra zobaczmy drugą stronę medalu-Alianci lvl 6-9 vs Szwaby podobne tiery- kto wygra? ... Teraz trochę dowodów: szwaby z gondolami wspinają się lepiej niż każdy aliancki samolot na tych tierach. Jeżeli komuś z alinatów zechce się zabić takiego bfa F4 to w BnZ znika w przeciągu sekund. Prawie każdy bombowiec wybucha od serii z 20mm. W dni patcha miałem 10 porażek na USA- a w 7 z nich zrobiłem przynajmniej fraga. Skoro chcecie zabrać spita mk IX (albo coś tam innego) to wygranie na tym lvl jest "imposibru". Jedynie w walce na Korei/z Japoncami mają jakieś szanse. Niemcy na tierze 6-9 KOSZĄ aliantów. Grałem F4 wymaksowanym full z dodatkowymi działkami i wiem co piszę.... Ten cały pogrom aliantów robiony przez niemieckie samoloty jest tylko i wyłącznie w waszych umysłach.To jest tak zawany "Efekt psychologiczny" Wy już na samą myśl o tym że z drugiej strony przeciwnik ma Bf-y z trzema działkami praktycznie sami się rozbijacie tymi alianckimi samolotami.To strach Was blokuje przed podejmowaniem sensownych decyzji w walce.Jakoś ja po patchu latałem na Spitfire Mk II i Mk Vb,a także na Hellcacie i wracałem z bitwy z trzema lub czterema fragami,a tymi fragami nie były boty tylko F4,G2 Fw-190 itp.Latałem z kolegą w odziale i widzieliśmy co się dzieje jak na gównażerie działa "efekt psychologiczny".Tak moi drodzy was zżera strach,a nie że niemieckie samoloty z gondolami są "łope".Sam latam Bf-ami i nie zakładam gondol chyba,że przeciwnik ma dużo bombowców to w tedy tak.Widze jak na przykład od mojego F4 natychmiast rzuca się w panicznej ucieczce praktycznie każdy samolot aliancki czasami mi się śmiać chce z tego powodu.Jak się bitwa zaczyna i u przeciwnika są same Bf-y to już na czacie pojawiają się teksty typu " bilions canon 20mm" itp.To świadczy o tym,że efekt psychologiczny działa znakomicie bo być może żaden z tych Bf-ów może nie mieć gondol,ale "piloci" takich maszyn jak Spitfire i innych mają już pełne pampersy. Ps. Jedynymi samolotami "łope" w tej grze są ruskie samoloty. 2 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
the_Coward 780 Report post Posted August 12, 2013 Podoba mi się słowo gównażeria, nie sądziłem, że ktoś jeszcze go używa :D Problem leży w głowie jak zwykle... Miałem problem z mk IX, to zanim zacząłem o nim mówić rozegrałem kilkadziesiąt gier, każda nieco w innym stylu, żeby znaleźć patent na dziewiątkę, i w końcu znalazłem. Problem w tym, że przeciętnym graczem nie jestem. Teraz IX mają problem ze mną, ciekawe jak znerfią niemców w następnym patchu... Szkoda, że Japończycy nie mają 15 sekund kolejki, bo dawno nimi nie latałem jakoś więcej a polatałbym, mam ochotę złoić dupska głupim jankesom. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Hlodny 426 Report post Posted August 12, 2013 Podoba mi się słowo gównażeria, nie sądziłem, że ktoś jeszcze go używa :D Problem leży w głowie jak zwykle... Miałem problem z mk IX, to zanim zacząłem o nim mówić rozegrałem kilkadziesiąt gier, każda nieco w innym stylu, żeby znaleźć patent na dziewiątkę, i w końcu znalazłem. Problem w tym, że przeciętnym graczem nie jestem. Teraz IX mają problem ze mną, ciekawe jak znerfią niemców w następnym patchu... Szkoda, że Japończycy nie mają 15 sekund kolejki, bo dawno nimi nie latałem jakoś więcej a polatałbym, mam ochotę złoić dupska głupim jankesom. Te czekanie na bitwe Japońcami moglo by się skrocić gdyby Hamerykańskie samoloty pokładowe serwer losował tylko do bitew z Japońcami a nie do walki nad Berlinem Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Stona_WT 72,761 Report post Posted August 12, 2013 Jedynymi samolotami "łope" w tej grze są ruskie samoloty. Teraz będzie krótkie ale trudne pytanie. Uwaga. [spoiler]BO?[/spoiler] 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sylphida 281 Report post Posted August 12, 2013 Typhoon mk Ib wczoraj w każdym aspekcie był lepszy od mojego Bf109G2 z gondolami, czy to EF, czy to BnZ, czy to TnB, co skończyło się jego killem, choć walczył przeciw 2x G2 i Fw190A5... Umarł chwile po strąceniu mnie, ale nie zmienia to faktu, że na pułapie 6km nie powinien być wielkim problemem dla równorzędnie rozstawionego energetycznie Bf109G2, z gondolami czy bez. Dla mnie HB bez gondol to przegrane HB, odkąd zakładam gondole jakimś cudem bez względu na maszynę (F4, /trop, G2) wygrywam przynajmniej jeden pojedynek, mimo znacznie gorszych osiągów maszyny, co czuję w grze, szczególnie w walkach manewrowych. Ale 1b z 10 czy 1b z 13 poziomu??? Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
tWuBLe 3,626 Report post Posted August 12, 2013 Ruscy mimo tego że mocno zaniżone tiery i zawyżone statystyki i tak dostają w dupsko. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
szymozillo 522 Report post Posted August 12, 2013 Ruscy mimo tego że mocno zaniżone tiery i zawyżone statystyki i tak dostają w dupsko. Tiery nie są zaniżone, ale nie będę się spierał, bo za chwilę wyskoczy gang niemieckich fanbojów :crazy: . Dostają w dupsko bo dużo nubów nimi lata, widziałem co się działo gdy levelowałem do tieru 10 u ruskich. A co do tego co powiedział hlodny o tym "ŁEFEGDZIE PRZYCHOLOGIDŻNYM", nie mam słów :crazy: Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
robert3579 8,343 Report post Posted August 12, 2013 Teraz będzie krótkie ale trudne pytanie. Uwaga. [spoiler]BO?[/spoiler] Uwaga! Nadchodzi odpowiedź! Zapnijcie pasy. [spoiler]Bo tak![/spoiler] 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
tWuBLe 3,626 Report post Posted August 12, 2013 Tiery nie są zaniżone, ale nie będę się spierał, bo za chwilę wyskoczy gang niemieckich fanbojów :crazy: . Dostają w dupsko bo dużo nubów nimi lata, widziałem co się działo gdy levelowałem do tieru 10 u ruskich. A co do tego co powiedział hlodny o tym "ŁEFEGDZIE PRZYCHOLOGIDŻNYM", nie mam słów :crazy: No oczywiście można uważac, że wszystko jest w porządku i zwalac na to że nnp taki Jak9P na wyższym poziomie nie da sobie rady. "Efekt psychologiczny" jest jak najbardziej trafnym stwierdzeniem. Gdy tylko się wszyscy alianci dowiedzieli że niemcy mogą podwiesic dodatkowe uzbrojenie rozpoczeli płacz jakie to OP samoloty na tak niskich poziomach będą. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
szymozillo 522 Report post Posted August 12, 2013 No oczywiście można uważac, że wszystko jest w porządku i zwalac na to że nnp taki Jak9P na wyższym poziomie nie da sobie rady. "Efekt psychologiczny" jest jak najbardziej trafnym stwierdzeniem. Gdy tylko się wszyscy alianci dowiedzieli że niemcy mogą podwiesic dodatkowe uzbrojenie rozpoczeli płacz jakie to OP samoloty na tak niskich poziomach będą. No cóż, wielkiego płaczu, jaki jest teraz od niemieckich graczy to nie widzę, ani widziałem, nie płaczą w każdym poście. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Hlodny 426 Report post Posted August 12, 2013 No cóż, wielkiego płaczu, jaki jest teraz od niemieckich graczy to nie widzę, ani widziałem, nie płaczą w każdym poście. A czemu mają płakać jak większość "pilotów" alianckich maszyn lata od samego początku bitwy z pełnym pampersem i wyłączonym mózgiem ze świadomością "a i tak mnie zaraz ubiją bo mają trzy działka",ale nie pomyśli jeden z drugim "aliant",że on też ma uzbrojenie i nie wiezie ze sobą wiader wody. Większość tych płaczków to zwykła gównażeria,która nawet mutacji nie przeszła to przez nich gry takie jak WoT i teraz WT schodzą na psy.Płacze w stylu "Mamo,a Messerschmit jest lepszy od mojego Spitfire ła ła ła" tak to w skrócie wygląda,a potem piszą bzdurne tickety do supportu.I gry wyglądają jak wyglądają.Czemu taka symulacja jak Ił-2 czy Silent Hunter są uznanymi symulacjami na całym świecie tylko dlatego,że gówniarze się tam nie mieszają. Gaijin wchodząc na grunt MMO chyba wzią po uwagę masę nieogarnietych dzieci co im będą zaśmiecać poczte. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
szymozillo 522 Report post Posted August 12, 2013 A czemu mają płakać jak większość "pilotów" alianckich maszyn lata od samego początku bitwy z pełnym pampersem i wyłączonym mózgiem ze świadomością "a i tak mnie zaraz ubiją bo mają trzy działka",ale nie pomyśli jeden z drugim "aliant",że on też ma uzbrojenie i nie wiezie ze sobą wiader wody. Większość tych płaczków to zwykła gównażeria,która nawet mutacji nie przeszła to przez nich gry takie jak WoT i teraz WT schodzą na psy.Płacze w stylu "Mamo,a Messerschmit jest lepszy od mojego Spitfire ła ła ła" tak to w skrócie wygląda,a potem piszą bzdurne tickety do supportu.I gry wyglądają jak wyglądają.Czemu taka symulacja jak Ił-2 czy Silent Hunter są uznanymi symulacjami na całym świecie tylko dlatego,że gówniarze się tam nie mieszają. Gaijin wchodząc na grunt MMO chyba wzią po uwagę masę nieogarnietych dzieci co im będą zaśmiecać poczte. No cóż, większość bitew jakie gram, a gram amerykańcami, to ludzie grają normalnie, nie płaczą, a gdy czasem pogram po stronie niemieckiej, to zaraz zaczynają się dyskusje jak to alianci są OPE :?s . Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...