nigel_west 38 Report post Posted March 11, 2022 Každý hráč tanků, pro kterého není bojová technika 2.sv. války knihou se sedmi pečetěmi zná, nebo alespoň slyšel o tanku Panzer III. V německém stromě bojových vozidel se již delší dobu nachází tank Pz III verze "N". A já, ačkoliv jsem se již několikrát zařekl, že si prémiové stroje již nebudu kupovat, jsem si právě tohle N-ko koupil. Nebudu zde psát o historii tohoto zajímavého tanku, ostatně vše důležité najdete snadno na warthunder wikipedii. Popíšu spíše svoje dojmy s hraním s tímto typem. Tank má BR 3.0. Takže je to stejné jako Pz III M a L. Má zesílený čelní pancíř a také boční "zástěrky" kolem trupu a veže. Mně osobně se tyhle zástěrky schurzen nebo jak se tomu říkalo, moc nelíbí. Jednak každý tank s těma zástěrkama vypadá jako neohrabaná krabice, ale hlavně mi přijde, že ty zástěrky v bitvě opticky tank jakoby "zvětšují" - takže je na dálku snáze rozpoznatelný - zvláště, pokud ho vidíme z boku. Je to samozřejmě jen můj dojem. Chtěl jsem tedy hned na začátku upravit modifikaci tak, abych měl širší zimní pásy a přišel tak o ty boční zástěrky. Nakonec jsem to ale neudělal a hraju tank s užšími pásy a právě s těmi zástěrkami, které mi už tolik nevadí. V mnoha bitvách se mi totiž už osvedčily, jak hned popíšu.... Sice se mi ty zástěrky nelíbí na žádném tanku, ale nechávám je tam. Jejich tloušťka je sice malá a rozhodně nezadrží většinu střel, ale můžou vám pomoci. 1. Například v bitvě Ledový průsmyk jsem s četou tanků dobyl pozici v tom velkým železničním tunelu ve skále. Na druhé straně jsme se rozmístili a čuměli do zimní krajiny naproti. Najednou přiletěla Catalina a shodila na nás bomby. Byla dost vysoko a musela je shodit všechny naráz, protože to vypadalo jako déšť bomb. Jedna spadla těsně vpravo vedle mě. Její výbuch mi urval zástěrky na pravé straně tanku. Jinak jsem byl ale v pořádku a mohl hned pokračovat v jízdě. Věřím, že bez těch zástěrek by mi bomba zničila pás nebo zapálila motor či mě rovnou vyřadila komplet. 2. Druhý příklad byl daleko vážnější. Na mapě Polsko jsme opět dobyli pozici na kopci nad jezerem u větrného mlýna. Četa někam zmizela a já tam zůstal stát jak trubka. Z blízkého lesíka se přiblížil nepřítel - nějaký americký polopásák s kulometným čtyřčetem. Nevšiml jsem si ho a on to do mě začal smažit z boku asi 200 metrů ode mě. Všichni víme, jak nebezpečný můžou být protiletadlový vehikly, když mají průbojnou munici a dostanou se k vám příliš blízko. A Pz III nemá zase tak silný pancíř na bocích, aby takovou palbu ustál. Naštěstí jsem měl ty nevzhledný zástěrky. Takže, sice do mě ten amík pálil jako ďas, ale než mi zapálil motor, tak musel ustřelit právě ty zástěrky a to mu chvíli trvalo. Vypadalo to tak, že do boku mi bubnovaly kulky jak podrážděný vosy. Pláty plechů postupně lítaly pryč a vše bylo zahaleno kouřem, prachem a rachotem. No, stihl mi ještě zapálit motor, ale to už jsem měl na toho amíka otočenou vež a sundal jsem já jeho. Pak jsem se uhasil a zdrhnul. Kdyby byl chladnokrevnější, tak by mě on určitě dostal, takhle jsem z toho vyvázl životem já. 3. a poslední příklad je ten, když na pouštní mapě Sinaj si na mě za rohem počkal ruský Su 122. Vypálil mi do boku, mírně pod úhlem granát s výbušnou náplní. Za normálních okolností by mě vypnul hned první ranou. Zkoušel jsem si to později simulovat bez zástěrek s kamerou pod stejným úhlem zásahu, se stejným granátem atd a pokaždé by to byl instakill - ovšem s těmi zástěrkami to byl jen shozený pás, poničená převodovka a část zástěrek v hajzlu. Takže ano, sice vás ty boční plechy neochrání vždycky, ale své opodstatnění určitě mají a doporučuji je nechávat si nainstalované. Pz III vždycky byl frontový dříč. Verze N, ale často hraje druhé housle a určitě se nežeňte do útoku jako první. Příliš často se setkáte s moderními tanky T34 s BR 3.3 nebo 3.7. Rozhodně počítejte i s tanky KV a nebo Shermany. Vaší hlavní zbraní je krátký kanón ráže 75 mm, který můžete znát třeba z typů Pz IV C, E, F1. Tenhle kanón má špatnou balistiku, takže se s ním blbě míří, ale pokud máte cvik z raných verzí Pz IV, tak to zvládnete. Vozím pouze HEAT munici a asi 10 kouřových granátů. Vše ostatní je pro tento typ zbytečné. Ta lepší HEAT munice má v ideálním případě průbojnost 100 mm, což stačí na většinu nepřátel, pokud víte, kam je trefit. Velkou výhodou je rychlost palby. S plně vycvičenou posádkou, dokážete vystřelit každých 3,3 vteřiny - takže překvapeného nepřítele zasypáváte granáty zatímco on vás teprve hledá v dalekohledu. Jako u mnoha jiných tanků je výhodou, když vy vystřelíte první a nepřítel o vás neví. U Pz III N to platí dvojnásob, protože jeho pancíř není nejlepší. Velký pozor si dávejte na letadla. Mnoho nepřátelských letadel vás může zničit palbou z kulometů ráže 12 mm. Shora máte slabý pancíř a už jsem doplatil na nepozornost, když mě shora zapálil a zničil P40 Warhawk nebo P39 Aircobra. O Iljušinech a dalších typech nemluvě. Sice máte na věži protiletecký kulomet, a skutečně jsem s ním už několik letadel sundal, ale radši se na něj nespoléhejte. Celkově jsem si tenhle typ tanku docela oblíbil, ale asi bych vám ho nedoporučil. Je opravdu docela těžký na hraní. Je to celkem výzva jít do bitvy, zvlášť proti vyšším BR a vy víte, že máte podřadnější tank. Jeho nevýhody jsou zřetelnější než výhody - řekl bych. I tak ho ale mám rád a moje dosavadní skóre je zhruba toto: 105 nasazení do bitev, 55 smrtí, 160 killů. Pz III M a L mají dlouhý kanón s lepší balistikou a díky tomu jsou možná víc použitelnější. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Marseill 5,507 Report post Posted March 12, 2022 Pravidelně je za dluhopisy nebo stačí počkat na 50%, jinak se dá hrát zadarmo u Italů. Pár kusů APCBC munice se vyplatí, protože na mnohé tanky, které člověk potká bokem nebo nemají silné pancéřování je lepší použít právě tuto munici. Jinak samozřejmě ten lepší HEAT je základ. ;-) Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_The_Wolff_ 10 Report post Posted April 3, 2022 On 11/03/2022 at 14:22, nigel_west said: Každý hráč tanků, pro kterého není bojová technika 2.sv. války knihou se sedmi pečetěmi zná, nebo alespoň slyšel o tanku Panzer III. V německém stromě bojových vozidel se již delší dobu nachází tank Pz III verze "N". A já, ačkoliv jsem se již několikrát zařekl, že si prémiové stroje již nebudu kupovat, jsem si právě tohle N-ko koupil. Nebudu zde psát o historii tohoto zajímavého tanku, ostatně vše důležité najdete snadno na warthunder wikipedii. Popíšu spíše svoje dojmy s hraním s tímto typem. Tank má BR 3.0. Takže je to stejné jako Pz III M a L. Má zesílený čelní pancíř a také boční "zástěrky" kolem trupu a veže. Mně osobně se tyhle zástěrky schurzen nebo jak se tomu říkalo, moc nelíbí. Jednak každý tank s těma zástěrkama vypadá jako neohrabaná krabice, ale hlavně mi přijde, že ty zástěrky v bitvě opticky tank jakoby "zvětšují" - takže je na dálku snáze rozpoznatelný - zvláště, pokud ho vidíme z boku. Je to samozřejmě jen můj dojem. Chtěl jsem tedy hned na začátku upravit modifikaci tak, abych měl širší zimní pásy a přišel tak o ty boční zástěrky. Nakonec jsem to ale neudělal a hraju tank s užšími pásy a právě s těmi zástěrkami, které mi už tolik nevadí. V mnoha bitvách se mi totiž už osvedčily, jak hned popíšu.... Sice se mi ty zástěrky nelíbí na žádném tanku, ale nechávám je tam. Jejich tloušťka je sice malá a rozhodně nezadrží většinu střel, ale můžou vám pomoci. 1. Například v bitvě Ledový průsmyk jsem s četou tanků dobyl pozici v tom velkým železničním tunelu ve skále. Na druhé straně jsme se rozmístili a čuměli do zimní krajiny naproti. Najednou přiletěla Catalina a shodila na nás bomby. Byla dost vysoko a musela je shodit všechny naráz, protože to vypadalo jako déšť bomb. Jedna spadla těsně vpravo vedle mě. Její výbuch mi urval zástěrky na pravé straně tanku. Jinak jsem byl ale v pořádku a mohl hned pokračovat v jízdě. Věřím, že bez těch zástěrek by mi bomba zničila pás nebo zapálila motor či mě rovnou vyřadila komplet. 2. Druhý příklad byl daleko vážnější. Na mapě Polsko jsme opět dobyli pozici na kopci nad jezerem u větrného mlýna. Četa někam zmizela a já tam zůstal stát jak trubka. Z blízkého lesíka se přiblížil nepřítel - nějaký americký polopásák s kulometným čtyřčetem. Nevšiml jsem si ho a on to do mě začal smažit z boku asi 200 metrů ode mě. Všichni víme, jak nebezpečný můžou být protiletadlový vehikly, když mají průbojnou munici a dostanou se k vám příliš blízko. A Pz III nemá zase tak silný pancíř na bocích, aby takovou palbu ustál. Naštěstí jsem měl ty nevzhledný zástěrky. Takže, sice do mě ten amík pálil jako ďas, ale než mi zapálil motor, tak musel ustřelit právě ty zástěrky a to mu chvíli trvalo. Vypadalo to tak, že do boku mi bubnovaly kulky jak podrážděný vosy. Pláty plechů postupně lítaly pryč a vše bylo zahaleno kouřem, prachem a rachotem. No, stihl mi ještě zapálit motor, ale to už jsem měl na toho amíka otočenou vež a sundal jsem já jeho. Pak jsem se uhasil a zdrhnul. Kdyby byl chladnokrevnější, tak by mě on určitě dostal, takhle jsem z toho vyvázl životem já. 3. a poslední příklad je ten, když na pouštní mapě Sinaj si na mě za rohem počkal ruský Su 122. Vypálil mi do boku, mírně pod úhlem granát s výbušnou náplní. Za normálních okolností by mě vypnul hned první ranou. Zkoušel jsem si to později simulovat bez zástěrek s kamerou pod stejným úhlem zásahu, se stejným granátem atd a pokaždé by to byl instakill - ovšem s těmi zástěrkami to byl jen shozený pás, poničená převodovka a část zástěrek v hajzlu. Takže ano, sice vás ty boční plechy neochrání vždycky, ale své opodstatnění určitě mají a doporučuji je nechávat si nainstalované. Pz III vždycky byl frontový dříč. Verze N, ale často hraje druhé housle a určitě se nežeňte do útoku jako první. Příliš často se setkáte s moderními tanky T34 s BR 3.3 nebo 3.7. Rozhodně počítejte i s tanky KV a nebo Shermany. Vaší hlavní zbraní je krátký kanón ráže 75 mm, který můžete znát třeba z typů Pz IV C, E, F1. Tenhle kanón má špatnou balistiku, takže se s ním blbě míří, ale pokud máte cvik z raných verzí Pz IV, tak to zvládnete. Vozím pouze HEAT munici a asi 10 kouřových granátů. Vše ostatní je pro tento typ zbytečné. Ta lepší HEAT munice má v ideálním případě průbojnost 100 mm, což stačí na většinu nepřátel, pokud víte, kam je trefit. Velkou výhodou je rychlost palby. S plně vycvičenou posádkou, dokážete vystřelit každých 3,3 vteřiny - takže překvapeného nepřítele zasypáváte granáty zatímco on vás teprve hledá v dalekohledu. Jako u mnoha jiných tanků je výhodou, když vy vystřelíte první a nepřítel o vás neví. U Pz III N to platí dvojnásob, protože jeho pancíř není nejlepší. Velký pozor si dávejte na letadla. Mnoho nepřátelských letadel vás může zničit palbou z kulometů ráže 12 mm. Shora máte slabý pancíř a už jsem doplatil na nepozornost, když mě shora zapálil a zničil P40 Warhawk nebo P39 Aircobra. O Iljušinech a dalších typech nemluvě. Sice máte na věži protiletecký kulomet, a skutečně jsem s ním už několik letadel sundal, ale radši se na něj nespoléhejte. Celkově jsem si tenhle typ tanku docela oblíbil, ale asi bych vám ho nedoporučil. Je opravdu docela těžký na hraní. Je to celkem výzva jít do bitvy, zvlášť proti vyšším BR a vy víte, že máte podřadnější tank. Jeho nevýhody jsou zřetelnější než výhody - řekl bych. I tak ho ale mám rád a moje dosavadní skóre je zhruba toto: 105 nasazení do bitev, 55 smrtí, 160 killů. Pz III M a L mají dlouhý kanón s lepší balistikou a díky tomu jsou možná víc použitelnější. Děkuji za recenzi. Když jsme začínal hrát tanky, tak jsme se s tímto tankem trápil. No jakmile jsme pochopil základy hry a taktiky boje, tak jsme si tento stroj nesmírně oblíbil. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...