Pizza_z_Ananasem 66 Report post Posted June 17, 2022 Cześć, jaką taktykę (trasę lotu) stosujecie na F14? Najważniejsze pytanie jak ustawić prawidłowo radar pod AIM 54. Ma dość sporo opcji i często albo nie mogę nikogo wykryć nawet z bliska albo od razu gubi cel. Ktoś chętny wspólnie potrenować na niestandardowych ? Fajnie by było mieć opis od czego jest każdy jeden tryb radaru. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
EuroDoragon2 2,799 Report post Posted June 21, 2022 On 17/06/2022 at 20:50, HawkenRoc said: Cześć, jaką taktykę (trasę lotu) stosujecie na F14? Najważniejsze pytanie jak ustawić prawidłowo radar pod AIM 54. Ma dość sporo opcji i często albo nie mogę nikogo wykryć nawet z bliska albo od razu gubi cel. Ktoś chętny wspólnie potrenować na niestandardowych ? Fajnie by było mieć opis od czego jest każdy jeden tryb radaru. AIM-54 najlepiej wystrzeliwać przy ustawieniu radaru na tryb TWS (track while scan) w tym trybie samolot przeciwnika nie jest ostrzegany o namierzeniu. Phoenixy najlepiej też wystrzeliwać z wyższego pułapu i z dalszych odległości niż AIM-7 Sparrow. Właściwie to tak jak wcześnie tylko kogoś namierzysz na początku bitwy, możesz wystrzelić pocisk. 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_Yoschi_ 695 Report post Posted July 9, 2022 On 17/06/2022 at 19:50, HawkenRoc said: Cześć, jaką taktykę (trasę lotu) stosujecie na F14? Najważniejsze pytanie jak ustawić prawidłowo radar pod AIM 54. Ma dość sporo opcji i często albo nie mogę nikogo wykryć nawet z bliska albo od razu gubi cel. Ktoś chętny wspólnie potrenować na niestandardowych ? Fajnie by było mieć opis od czego jest każdy jeden tryb radaru. Szkoda czasu na Phenixy moim zdaniem najlepszy setup to 2x Sparow7 2x AIM 9H na wewnętrznych pylonach. Optymalna siła ognia z przyspieszeniem i zwrotnością. Ew 2 AIM I reszta Sparow 7. SRC PD krótszy zasięg ale jest wstanie namierzać cele przy ziemi SRC najmocniejszy tryb ale cierpi na zakłócenia w postaci artefaktów w wyniku odbijania wiązki od ziemi. DV(?) Brak IFF w tym trybie raczej bezużyteczny w SB. Lepsza detekcja celów poruszających się z dużymi prędkościami względem radaru. TWS tryb który powinien być używany chyba tylko do Phenixow. Generalnie warto często przełączać się między trybami zwłaszcza między szerokością skanowania. I'm węższa wiązka tym większa szansa na wykrycie. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
superbuster11 636 Report post Posted September 1, 2022 (edited) Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że znalazłem jakiś błąd związany z rakietami AIM-9, które podążają za smugami jak za flarami. Przez coś takiego gra się tym Tomcatem słabo. Do Phenixów mam jeszcze kawał drogi, a obecne rakiety nie ułatwiają gry. W bitwach, na 4 wystrzelone rakiety (AIM-9H) w cel trafia zero lub jedna. O AiM-7F nawet nie ma się co rozpisywać, bo tu radary gubią cel chwilę przed uderzeniem rakiety. Czasami flary i dipole nie działają. W jednej bitwie zaraz po ostrzeżeniu o namierzaniu aktywowałem flary i dipole, i nie wyłączałem ich do końca bitwy. Niestety rakieta z miga-23 była uparta i olała flary. W sumie najlepiej przed radarowymi rakietami uciekać odwracając się tyłem do nich, no ale tu o tym zapomniałem Edited September 1, 2022 by SuperBuster11_PL Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
superbuster11 636 Report post Posted September 1, 2022 (edited) 1 frag na bitwę, ten samolot to jest żenada. Oczywiście za niedługo dodadzą kolejny super-hiper-duper samolot, którym po miesiącu nie będzie się dało grać. Edited September 1, 2022 by SuperBuster11_PL Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
superbuster11 636 Report post Posted September 2, 2022 (edited) .. Edited September 3, 2022 by SuperBuster11_PL Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
PL_Andrev 7,386 Report post Posted September 3, 2022 On 01/09/2022 at 19:46, SuperBuster11_PL said: 1 frag na bitwę, ten samolot to jest żenada. Oczywiście za niedługo dodadzą kolejny super-hiper-duper samolot, którym po miesiącu nie będzie się dało grać. Większość nowych zabawek taka jest, dlatego ja sobie dawno odpuściłem nowości i im podobne BRy. Ale dobrze że przejrzałeś - lepiej późno niż wcale. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
adamL555 431 Report post Posted September 3, 2022 (edited) A ja zajadły gracz maszynami drugowojennymi również postanowiłem sobie wygrindować Tomcata i zacząłem nim grać. Mnie idzie jeszcze gorzej niż Tobie @SuperBuster11_PL, ale wczoraj udało mi się w końcu zestrzelić przeciwnika przy pomocy Phoenixa, ale wiem, że są ludzie co bardzo dobrze grają tym samolotem, samo widziałem gościa co w jednej bitwie zestrzelił 6 przeciwników. Ale generalnie to te bitwy tak wyglądają: Edited September 3, 2022 by adamL555 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Ranach 1,256 Report post Posted September 5, 2022 (edited) A w dodatku te rakiety kierowane są durne jak cholera! Mam namierzonego radarem przeciwnika a rakieta i tak leci prosto w sojusznika i go zabija albo namierzam przeciwnika rakietą AIM-9 a ona i tak sobie wybiera inny cel na przykład palącego się sojusznika chociaż był on kompletnie nie po drodze i dalej od przeciwnika.... W dodatku radar wprost uwielbia przeskakiwać z lockiem na sojusznicze samoloty jeśli takie tylko pojawią się w pobliżu przeciwnika albo namierzać jakieś cele z dupy oddalone o kilkanaście kilometrów dalej od właściwego celu. Albo rakieta bardzo lubi gubić cel pomimo utrzymanego locka i braku jakichkolwiek manewrów wymijających ze strony przeciwnika. EDIT: Ale żeby nie było że tak tylko narzekam to ten samolot jest dosyć dobry w dogfightingu. Ze względu na zmienną geometrię skrzydeł jest w stanie wykręcić większość przeciwników. Ostatnio spizgałem nim MiGa-21. No i brrrrrrrrrrrrt robi robotę Edited September 5, 2022 by Ranach Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zomeer 830 Report post Posted December 12, 2022 Ostatnio nareszcie rozpoczynam grę tym F14 chociaż mam go już od dłuższego czasu. Aim9H to jest jakiś żart na tym br. te rakiety gubią cel chociaż jesteś 3km za celem. Sparrowy może by działały gdy nie ten wybitnie działający radar którego priorytetem jest sojusznik. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
superbuster11 636 Report post Posted December 12, 2022 Jak dla mnie to od AiM-9G do 9P niczym się od siebie nie różnią w tej grze. Na Sparrowy szkoda czasu, bo jak zauważyłeś priorytetem jest tu sojusznik. Nawet jak zwężę pole przeszukiwania radaru i teoretycznie wiązka jest poza zasięgiem "widzenia" sojusznika to i tak go namierza, a przeciwnika często nawet na radarze nie pokazuje. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Cirrus516 0 Report post Posted December 24, 2022 Bo jak to powiedział mój kolega z dywizjonu.... Rosyjskie samoloty są wersją ostateczną a USA pierwszą wersją po testowej. Radary USA to jedna wielka kpina. Tak samo jak rakiety które niby są na podczerwień a musisz mieć locka radarem. Obecnie f14 przy 5km to kaczka na strzelnicy. Nic nie namierzysz a do dog fight lepiej sobie F5C radzi.... To samo mogę powiedzieć o F16. Niby moc ma rakiety nawet ok. Ale Aimy można używać ze wszystkich stron od 3 km a aktywują się dopiero od około 2. Dodatkowo w powietrzu to latająca krowa Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiszorek 272 Report post Posted December 24, 2022 4 hours ago, Cirrus516 said: Bo jak to powiedział mój kolega z dywizjonu.... Rosyjskie samoloty są wersją ostateczną a USA pierwszą wersją po testowej. Ale to MiG-17, 21F-13, 23M są pierwszymi wersjami po testowej/przedprodukcyjnej. A na przykład taki F-5E, F-100D czy F-4J już nie. Podobnie F-16 ADF. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Talbot_pl 4,582 Report post Posted December 24, 2022 Nie mam pojęcia jak to wygląda w WT, ale mam trochę doświadczenia z siedzenia za wirtualnymi sterami F-14B... Ale moment jak to F-14B nie ma w WT F-14B!!! No w WT nie, ale w DCSie już jest ^^ Jako, że WT już nie raz pokazało iż to co sprawdza się w realu tutaj to proszenie się o guza i vice versa rzucam posta bardziej jako ciekawostkę niż poradnik: Zacznijmy od detali; teoretycznie F-14 nawet w wersji A to nic innego jak uzbrojony po zęby AWACS. System kierowania ogniem był zdolny do śledzenia 24 celów powietrznych na dystansie do 240 km, zaś same Aim-54A w optymalnych warunkach miały zasięg ok 180 km przy czym po odpaleniu potrafiły rozpędzić się do 6120 km/h... matematykę, czyli to ile życia pozostawało 'celowi' zostawiam wam, mi się nie chce bo jestem chory... a no i F-14A tych rakiet to targał maksymalnie 6... Ale czas na 'paczaj młody jak to robi profesionalista': 1) Prędkość - tutaj dajesz ile fabryka dała, Wujek Sam i tak płaci:V 2) Wysokość - analogicznie jak wcześniej - in wyżej tym lepiej 3) Dystans... i robi się zabawnie - AIM-54A ma zasięg 180km, ale 'zwyczajowo' tyczy się to strzelania do dużych, powolnych, niemanewrujących celów, jeśli walisz do czegoś małego, szybkiego i zwrotnego to z czystym sercem robisz to w widełkach 35-40 nm... znaczy ten 65, a 75km. Ze świecą szukać tak dużych map, a i tak w WT te rakiety to żart - po 100 sekundach autodestrukcja, a i "Only usable in long ranges, cannot track at close ranges" nie bardzo ma się do tego co znam bo w kokpicie F-14 jest taki guziczek: Tutaj go nie widać, ale znajduje się pod tą klapką czerwoną jak Gwiazda na szycie Baszty Szpaskiej na Kremlu - ACM (Air Combat Maneuver). Odsłaniasz klapkę, wciskasz guzik i zmieniasz Phoenixa w Bersekera, który od razu odpala tryb pitbull i leci na najbliższy cel xD Ale wracamy do teorii... Lecimy wysoko i szybko. Radar w trybie TWS, wasz RIO (wstępnie lokuje cele), obserwujecie zasięg i gdy tango się zbliżają odpalacie salwę - jeden cel, jedna rakieta. Odbijacie na lewo/prawo (zależnie od poglądów) tak by nadal trzymać wrogów w wiązce radaru, ale by nie lecieć bezpośrednio na nich (kolejny fun-fuckt - radary lepiej widzą rzeczy nieco 'z boku' niż na wprost). Zasadniczo po odpaleniu nad 'ikonkami' powinien pojawić się licznik odmierzający czas do trafienia - jak zacznie mrygać, możecie zerwać kontakt, to znak, że was Aim przeszedł w 'pitbulla' czytaj zaczął samodzielnie się naprowadzać na cel. Co prawda oznacza to, że jego RWR zaczyna wyć niczym 7 letnia Jessica co to nie dostała pod choinkę nowego iPhona, ale teoretycznie (bo nadal mówimy tu o czymś w odniesieniu do WT) to umarł w butach... Tyle jeśli chodzi o DCS'a, jako ciekawostkę podam jednak pewną historię, bowiem coś o czym mało kto myśli patrząc na Aim-54 to jego głowica, a 60 kg TNT to nie w kij dmuchał i przekonali się o tym Irakijczycy podczas wojny, którą powadzili z Iranem. 7 stycznia 1981, dwa Irańskie F-14A wykryły na radarach 4, Irackie Migi-23BN lecące w ciasnej formacji. Irańczycy wykorzystując przewagę jaką dawał im potężny radar, zbliżyli się niewykryci przez wroga na 50 km i odpalili jednego Fenixa... Jak powiem, że trafił to raczej nikt się nie zdziwi, ale jak dodam, że eksplozja posłała na ziemię jeszcze dwa lecące obok Migi to daje już do myślenia co nie? 1 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Wyidealizowany 1,506 Report post Posted December 24, 2022 9 minutes ago, Talbot_pl said: [Bełkot] 2 1 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Cirrus516 0 Report post Posted December 26, 2022 I tutaj mamy mechaniki gry lokujesz cel lecąc od lewej czy prawej i nagle twsem musisz sam szukać celów. A i radar mówi sorry szefie nie domagam ^^ Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Talbot_pl 4,582 Report post Posted December 26, 2022 Ja tam i tak zastanawiam się czy kiedy dodadzą zasobniki ECM, wtedy to będziesz miał dopiero zabawę na radarze Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
henryk5pio 505 Report post Posted December 26, 2022 2 hours ago, Talbot_pl said: Ja tam i tak zastanawiam się czy kiedy dodadzą zasobniki ECM, wtedy to będziesz miał dopiero zabawę na radarze Obawiam się, że wtedy w WT pociski na radar to będzie "... i kamieni kupa". A dlaczego? "Bo taki mamy klimat." Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Ranach 1,256 Report post Posted December 26, 2022 3 hours ago, Talbot_pl said: Ja tam i tak zastanawiam się czy kiedy dodadzą zasobniki ECM, wtedy to będziesz miał dopiero zabawę na radarze najpierw to powinni naprawić radary te które są w grze, bo w 90% przypadków wystrzelenie rakiety radarowej kończy się jej eksplozją 5 sekund po wystrzeleniu, zgubieniem locka lub zestrzeleniem sojusznika który był o kilka kilometrów dalej w innym kierunku ale radar zdecydował że to właśnie jego namierzy zamiast przeciwnika 1 Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Talbot_pl 4,582 Report post Posted December 26, 2022 1 hour ago, Ranach said: (...) 90% przypadków wystrzelenie rakiety radarowej kończy się jej eksplozją 5 sekund po wystrzeleniu, zgubieniem locka lub zestrzeleniem sojusznika który był o kilka kilometrów dalej w innym kierunku ale radar zdecydował że to właśnie jego namierzy zamiast przeciwnika. Czyli wychodzi na to, że mamy zaimplementowany ECM Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kiszorek 272 Report post Posted December 26, 2022 1 hour ago, Ranach said: najpierw to powinni naprawić radary te które są w grze, bo w 90% przypadków wystrzelenie rakiety radarowej kończy się jej eksplozją 5 sekund po wystrzeleniu, zgubieniem locka lub zestrzeleniem sojusznika który był o kilka kilometrów dalej w innym kierunku ale radar zdecydował że to właśnie jego namierzy zamiast przeciwnika Od frontu najnowsze pociski radarowe (R-24, AIM-7F) tak przy 8-10 km mają właściwie gwarancję trafienia celu. Chyba, że cel obróci się tyłkiem, ale jak leci prosto na nas to nie ma czasu. Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zomeer 830 Report post Posted January 6, 2023 Gajin coś rozwalił ostatnio aim7F? (od wczoraj) Już któraś gra w ostatnich 24 godzinach, gdzie radar namierzył cel - wypuszczam rakietę, która zamiast lecieć do nadal namierzonego celu wpierdziela się w sojusznika od tak, całkowicie olewając namierzony cel... Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...