Jump to content

BF 109 seria E(E3, E4, E7/U2 kontra Spitfire MK1, MK2(Venture też) RB

Marcinos76
 Share

Gram już od wielu lat, głównie RB, chętnie niemieckimi maszynami, ale nie tylko.

Na Messer'ach wylatałem sporo, ale wciąż mam nieustający problem w okolicach BR 3.0.

Gdy spotykam dowolnego Spitfire, zwłaszcza MK2 w sytuacji 1x1 - dostaję łomot. Oczywiście piloci Spita chcą się kręcić, czego nie robię, bo nie mam szans.

Ataki z zaskoczenia jak najbardziej mi wychodzą. Staram się zachować energię, nie marnować jej w niepotrzebnych manewrach. Stosuję ataki na dochodzenie, po spirali w górę i inne techniki dla BF 109.

Ale, no właśnie:

Spitfire(posiadam wersję Venture), wznosi się lepiej niż mój BF109 E7/U2. Jest cholernie zwrotny. Próby ucieczki wznoszeniem, także w spirali - zawodzą. Nie jestem w stanie uciec. 

Przewaga wysokości pomaga, ale Spit nawet powyżej 4000 metrów jest co najmniej tak samo dobry jak BF, a nawet lepszy. Gdy widzę ogarniętego pilota w Spicie, który siedzi na dużym pułapie, wiem, że mam przechlapane.

Najwyraźniej nadal robię coś nie tak, albo po prostu MK2 jest wyraźnie lepszym samolotem. Albo jedno i drugie naraz.

Jak Wy sobie radzicie???

Odczuwacie wyższość odpowiednika Venture nad E7, czy jestem "ostatnia dupa" i BF'y są nie dla mnie???

Dodam, że w przypadku FW powyższe problemy nie występują - okrutna siła ognia zmiata Spity z karabinami w czołówkach, a wspaniałe osiągi na niskim pułapie pozwalają uciec.

medal medal medal medal

• 4 months later...

Twoja retencja energii jest zdecydowanie lepsza od tej w Spit-cię,

Spit nie ma też możliwości do zoom climbing-u jak to jest w przypadku 109-ki.

Nie wspominając już, że climb rate na E4/E7 jest rewelacyjny, zdecydowanie nie odstaje od Spita w sposób, który byłyby widoczny jeśli w ogóle, a że to 109 to efektywny climb rate jest osiągalne przy większej prędkości i niższym kącie wznoszenia (choć ja tam MEC-a używam to mam lepszy climb rate z tego tytułu)

Sama 109 jak to 109 działa lepiej na wysokościach.

4000m to nie jest wysoko dla 109, 6000m czy 7000m to dużo większy komfort i swoboda ruchu, na takich pułapach konkurencja się dławi no i energia retencji się ujawnia, bo na takich pułapach to nikt już mocy z kieszeni nie wyciąga (nawet Ki-44-II) więc retencja energii, low speed maneuverability i low stall speeds to wszystko, co tam się liczy.

Jedyny przeciwnik na tym Br-ze który wywołuje pot na czole to Ki-44-II, a wszystko inne Emilem idzie zaorać

Energy fighting jest trudniejszy do nauczenia, bo wymaga dyscypliny, ale oddaje z nawiązką. Kto dobry w te klocki ten nietykalny, a Spit nie ma nawet możliwości, by z tobą w te klocki zagrać, bo jeśli chodzi o retencję energii to tak naprawdę zwykłe Zero, tylko że zrobione przez tych ludzi co piją o piątej herbatę.

Edited by SwatPl

Wiesz, ja tam z zegarkiem nie patrzyłem ile to czasu zajmuje, ale:

1. Nie tyle by trzeba było uskuteczniać side-climbing

2. Łapajta tu tabelę-niezbędniki powietrznego bandyty ;) https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1946785123

3. Wspinaczka E4/7 na 6 kafli, to nie tak samo jak takim Ki61 co to idzie się zapłakać by na tyle wlecieć 

109 na wysokim pułapie harcują aż miło, gdzie powietrze rzadkie tam i 109 się może wykazać JEDNAKŻE

To nie o to chodzi by się przykleić do 7000m i krążyć tam jak krążownik, tu chodzi o to by mieć absolutną pewność że nikt nie jest nad tobą i o to, by nie galopować na łeb na szyję za pierwszym wrogiem gdy ten zdecyduję się zanurkować (może próbować w ten sposób albo nas "skompresować" albo "zequalizować/zrównać" swoją energię z naszą, czego absolutnie musimy uniknąć jako energy-fighter)

Magia 109 polega na tym że trzeba się twardo trzymać swojego pułapu i grać ludziom na nosie, tańcząc wokół nich, czekając aż coś spie*rzą i wtedy nura, salwa, wyciągnąć, obserwacja, powtórzyć aż martwi.

13 minutes ago, SwatPl said:

Wiesz, ja tam z zegarkiem nie patrzyłem ile to czasu zajmuje, ale:

1. Nie tyle by trzeba było uskuteczniać side-climbing

2. Łapajta tu tabelę-niezbędniki powietrznego bandyty ;) https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1946785123

3. Wspinaczka E4/7 na 6 kafli, to nie tak samo jak takim Ki61 co to idzie się zapłakać by na tyle wlecieć 

109 na wysokim pułapie harcują aż miło, gdzie powietrze rzadkie tam i 109 się może wykazać JEDNAKŻE

To nie o to chodzi by się przykleić do 7000m i krążyć tam jak krążownik, tu chodzi o to by mieć absolutną pewność że nikt nie jest nad tobą i o to, by nie galopować na łeb na szyję za pierwszym wrogiem gdy ten zdecyduję się zanurkować (może próbować w ten sposób albo nas "skompresować" albo "zequalizować/zrównać" swoją energię z naszą, czego absolutnie musimy uniknąć jako energy-fighter)

Magia 109 polega na tym że trzeba się twardo trzymać swojego pułapu i grać ludziom na nosie, tańcząc wokół nich, czekając aż coś spie*rzą i wtedy nura, salwa, wyciągnąć, obserwacja, powtórzyć aż martwi.

To przy 25 minutowych bitwach, ile masz takich gdzie nie zrobisz nic?

medal medal medal medal

Cóż, 10 bitew, 27 fragów, 4 zgony

Bitwa w które nic bym nie zrobił? bez fraga? Nie ma opcji ;)

Q: łoooo tylko 10 bitew, łojojoj! toż to nic

A: Samolot, a raczej BR, jest za niski a samolot za mocny, nie lubię się znęcać nad ludźmi, tylko Ki-44 mnie mogło tam zatrzymać (2 zgony) jeden zgon to gleba bo się przeliczyłem, a co to był 4 to nie pamiętam.

E4 wspina się BARDZO DOBRZE, z MEC-em, nie przegrzewa się W OGÓLE, samolot jest trochę jak Ki-44 w odczuciu = bardzo mocny

To nie jest Ki-87 że mówią wieki by się na 7km dostać, 6-7 minut i jesteś gdzie trzeba.

A by być dokładnym:

5000m - 4min 7 sekund

6000m - 5min 6 sekund

7000m - 6min 21 sekund

Stoper wciśnięty przy 0% przepustnicy na pasie startowym

Zostaje więcej niż wystarczająco czasu na bitwę (fenomenalny climb rate, i to jest 3.0!)

Premium Spit Venture

5000m - 5min 2 sekundy

6000m - 6min 4 sekundy

7000m - 7min 13 sekund

No i kto by się spodziewał? A do tego MAKABRYCZNE problemy z przegrzewaniem, musiałem MEC-em wachlować na lewo i prawo (zasada - brak żółtych temperatur) Od 109-tki na oko, średnio wolniejszy o 40 km/h IAS

Edited by SwatPl
  • Like 1
  • Thanks 1

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...