Jump to content

Junkers Ju 87 Stuka


Thulle_
 Share

news_ju87_com.jpg


1280x1024 | 1920x1080


  Bundesarchiv_Bild_146-0908-500,_Flugzeug

Junkers Ju -87 mohl být jen další zrušený projekt, ale jak víme, místo toho se stal jedním z nejznámějších letounů všech dob.

Ve srovnání se svými současníky, letouny jako Douglas SBD Dauntless nebo Aichi D3A nebylo na Junkersu Ju 87 na první pohled nic zvláštního, ale žádné letadlo předtím ani potom nezískalo tak strašlivou pověst. Označení „Stuka“ pocházející ze slova „Sturzkampfflugzeug“ (střemhlavý bombardovací letoun) se zapsalo do všech slovníků na světě a stalo se synonymem přesnosti a hrůzy.
 

Bundesarchiv_Bild_101I-642-4711-17A,_Pro

Původ Stuky pochází od legendárního pilota Ernsta Udeta, který měl značný vliv na budoucnost Luftwaffe. Použil Curtiss Hawk II (D-IRIK, který dodnes existuje) zakoupený v Americe k experimentům s hloubkovým bombardováním, které svým kolegům předvedl v květnu 1934. To vyvolalo zájem o další rozvíjení této taktiky a vedlo k návrhům letounů vyvíjených nejprve Karlem Plauthem a posléze Hermanem Pohlmannem. Pohlmann použil k testování letoun Junkers K 47 se zesíleným drakem a dvojitou směrovkou, která umožňovala zadnímu střelci lepší pokrytí palbou.

Stuka sledovala typickou filosofii Junkersu té doby - křídla se vzepjetím a štěrbinovými klapkami pod centroplánem, které navrhl a pojmenoval profesor Junkers osobně. Pod názvem Doppelflügel byly k vidění na dalších tehdejších letounech Ju 52 a Ju 86, kde byly velmi účinné při letu v nízkých rychlostech, což byly v době travnatých letišť velmi důležité vlastnosti. Také dávaly Stuce lepší obratnost, než by se dala očekávat u tak velkého a těžkého jednomotorového letounu. Prototyp Ju 87 V-1 měl dvojitou směrovku podobně jako K 47, čímž se podobal Ju 86.
 

Bundesarchiv_Bild_101I-646-5188-17,_Flug

Slavné „obrácené racčí křídlo“ někdy nazývané „lomené křídlo“ bylo běžným řešením pro dosažení co nejkratších podvozkových nohou a tento přístup byl použit třeba i u letounů F4U Corsiar a Loire-Nieuport LN.401. Rychlost Stuky byla považována za příliš nízkou, než aby složitý a těžký zatahovací podvozek přinesl významnou výhodu. Také šlo v té době (v roce 1933) o hranici technologických možností a tyto podvozky trpěly vysokou poruchovostí.
 

Bundesarchiv_Bild_101I-646-5184-26,_Russ

První prototypy byly vybaveny motory Rolls Royce Kesteral, ale nespokojenost s nimi urychlila hledání domácích výrobců – nejdříve BMW „Hornisse“ a poté Jumo 210A, i když i s ním byl letoun podmotorován. Dvojitá směrovka prvního prototypu byla příliš slabá a při testovacím letu došlo k jejímu zlomení, což vedlo ke smrti pilota a letového technika. Situace se vyhrotila natolik, že nově zřízené Říšské ministerstvo letectví v jednu chvíli zrušilo celý projekt Ju 87 ve prospěch konkurenčního návrhu Heinkel He 118. Naštěstí pro Junkerse, Ernst Udet toto rozhodnutí zvrátil poukázáním na své předchozí zkušenosti se závažnými nehodami při testech.

Problémy této budoucí legendy ještě nebyly u konce, protože výkony byly nedostatečné a Wolfram Richthofen, vzdálený bratranec slavného Rudého barona, silně kritizoval letové vlastnosti. Spolu s ostatními piloty měl tento letoun rád, ale cítil, že výkony je třeba zlepšit - i když se Ju 87 A dobře předvedla ve Španělské občanské válce.
 

Bundesarchiv_Bild_146-1981-064-16A,_Nord

Zkušenosti z této války, které si účastnil i nový model B, přispěly ke konečnému dozrání ve výkonný stroj. Na začátku 2. světové války při invazi do Polska měla Luftwaffe k dispozici 336 letounů Ju 87 B. Jedinečným a nezapomenutelným prvkem byly sirény zvané „Trubky z Jericha“, nápad Ernsta Udeta (i když někteří ho připisují Hitlerovi), které se spouštěly při střemhlavém letu. I když snižovaly maximální rychlost, jejich jekot přiváděl vojáky i civilisty v cílové oblasti k šílenství. Byl stejně ničivý jako samotné pumy a přeživší nemluvili o ničem jiném, než strašlivém řevu snášejícím se z oblohy.


Zatímco mýtus rostl, efektivita klesala. Stuka se stávala stále snažším cílem pro stále rychlejší a silněji ozbrojené stíhače. Pokusy o zlepšení výkonů jen oddalovaly nevyhnutelné, ale přesto si Stuka vedla nad očekávání dobře. I proto se konstruktéři z Fairchild Aircraft při návrhu letounu A-10 Warthog zajímali ze všech druhoválečných letounů právě o záznamy Ju 87.
 

Největší pochvalu vyřkl zkušený kapitán Eric Brown, když uvedl, že Ju 87 Stuka byl jediný letoun se kterým letěl a který byl schopen opravdu střemhlavého letu. Pevný jako skála, skvěle vybavený, s dokonale vyladěným ovládáním byla Stuka „třidou sama o sobě.“

 

War Thunder tým (autor: Joe Kudrna)
  

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Všetky nie. Poslednou verziou so sirénou bola Ju-87D-1. Sirény sa prestali montovať od verzie D-3 (D-2 bola určená na ťahanie klzákov). Napríklad verzie D-7, D-8 boli nočné bombardéry, mali okrem sirény odstránené aj vzdušné brzdy.

Edited by JG1_Baron
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Pánové, 

vyzkoumal jsem první stuku a dost mě mrzí, že nejdou pořádně aktivovat sirény. Povede se to tak když "padám" z půl kilometru a to ještě těsně nad zemí. Naopak po srovnání letu do horizontální polohy trvá jakou dobu než siréna utichne (mimo to zní dost monotónně). Ale jak píšu, povede se mi jí "rozehrát" tak jednou za pět střemhlavých letů. Také při střemhlavém letu se letadlo začne podivně naklápět na bok a padá bokem, což by se rozhodně stát nemělo. Stává se to také někomu? 

medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...

Jsem právě u poslední Štuky (G-2) a dost by mě zajímalo, jestli se tu najde někdo, kdo některou z nich pravidelně a s oblibou létá?

Podle mého má nějaký význam v bitvě akorát tak D-5 s podvěšenými kanóny, ta nějakou škodu nadělá, krásně točí a pokud jí má v rukou zkušený hráč, tak se spousta stíhačů 1:1 nechytá, o bombardérech nemluvě.

Naopak poslední G-1 a G-2 nejenom že jsou v podstatě stejné (ano vím že první je postavená z D-3 a druhá z D-5), ale obě dvě taky úplně naprd. Visí ve vzduchu silou vůle (díky hmotnosti značného pancéřování) a po vyflusnutí 12-ti výstřelů (!!!!) musejí na letiště přebít (hraju výhradně RB). Upřímně tohle je asi největší vopruz, jaký jsem ve WT doposud zažil, to už je i s OS2U Kingfisherem a H6K4 větší zábava ... (to byli zatím moji největší favorité)

Edited by MPospCZ

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...

news_ju_87_b2_com_68f445565b6d76035006ae

Stáhnout jako tapetu: 1280x1024 | 1920x1080 | 2560x1440


Další harcovník ve War Thunderu se dočká nového vzhledu! Koukněte na novou Štuku v celé své kráse! V aktualizaci War Thunderu 1.67 představíme nový model ikonického německého střemhlavého bombardéru – Ju 87 Štuka. Tento model vznikl dodržením stejných standardů, se kterými se do hry přidávají nové stroje.


ju_87g2_06_450_e6be46e244e8d73109e739c27 ju_87b2_07_450_8f4a40387b7678ffe7e0cc7ee

Navíc jsme přidali funkci a animaci bombardovací hrazdy - integrální součásti Štuky:

 

V-3_5_047869725316237914b498b387888876_b


Připravte se na legendární Štuku, milovanou piloty a nenáviděnou nepřáteli, tentokrát ve vysokém rozlišení!


ju_87g2_07_450_fa3312d34f1523ad5f06d26fe ju_87d5_03_450_5b1923197a75791f28250d802

Již publikované devblogy:

 

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

On ‎28‎.‎2‎.‎2017 at 6:24 PM, Beatey_CZ said:

No na přesnost to bude mít vliv v tom, že teď čekáš že bomba vypadne hned a tutíž poletí na očekávané místo, jenže po updatu musíš počítat se spožděním. Stejný problém je u otočné pumovnice např. u Canberry.

Měl by být minimální. Uvolnění pumy přece obstarává gravitace. Puma po odhozu je jen díky hrazdě vysunuta mimo vrtuli. Hrazda není nijak poháněna. vše jen gravitace. Jestli ten půl metr má takový vliv na přesnost??? Zpoždění třením je zanedbatelné. ;)

To už má větší vliv směr větru.... A myslím, že ve WT je poznat zda letíš, nebo přistáváš po nebo proti větru. Aspoň já jsem pozoroval rozdíl při přistání.

Edited by Havran27CZ
medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

tak nam GJ pekne sprasil stuku, radoby je ted realnejsi diky vidlici. jenze v podani GJ je to paskvil protoze stuka mohla odhazovat vsechny bomby naraz cas 0:41 a zde nikoliv a je mezi tim dost velika prodleva na to kdyz to clovek hraje v SB aby se dobre trefoval. dekuji a priste si tu svou "realnost" nech na doma GJ PS: ja mam pocit ze vidlice sla vysunout predem a ne az v momente odhozu

 

medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proč by se měla vysouvat předem?, to je blbost. Vůbec tu bombu nedržela, její funkce byla pouze ji vychýlit z osy vrtule stroje.

Vidlice nezpůsobovala ABSOLUTNĚ ŽÁDNÉ ZPOŽDĚNÍ ODHOZU, to je vidět i ve videu. Odhodí vše najednou a vše odpadne ve stejný zlomek vteřiny.

 

To jenom nějaký retardovaný kre....n v GJ namodeloval asi 3s zpoždění......

  • Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, tomas_CZ said:

Proč by se měla vysouvat předem?, to je blbost. Vůbec tu bombu nedržela, její funkce byla pouze ji vychýlit z osy vrtule stroje.

Vidlice nezpůsobovala ABSOLUTNĚ ŽÁDNÉ ZPOŽDĚNÍ ODHOZU, to je vidět i ve videu. Odhodí vše najednou a vše odpadne ve stejný zlomek vteřiny.

 

To jenom nějaký retardovaný kre....n v GJ namodeloval asi 3s zpoždění......

no vsak taky o tom mluvim....na videu je to okamzite cili v realu a tady je jejich "real" k nepouziti, nejsem si prave jist jestli sem nevidel video kde je vidlice vysunuta predem proto o tom mluvim

 

Edited by hrosovka_cz
medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS: tak s tim pocitem o videu sem mel fakt jen pocit, tady jsem nasel video kde je videt ten shoz a je okamzity. priserny jak GJ dokaze ohybat realitu a tvrdit ze je to ok. ca 5:54

 

medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 6 months later...
4 minutes ago, Jerson said:

 

Možná kvůli tomu, že to skutečně udělat mohl, zatímco ostatní letadla skutečně většinou odpalovala rakety a odhazovala pumy v párech? 

A skutečně to tak bylo?

Třeba Stuka měla přepínače režimu odhozu pum (resp. volič, která bomba má být odhozena) a mohla tedy odhodit jakoukoliv pumu z libovolné pozice, případně několik pum naráz. Přitom tady to je pevně dáno a odhazuje v párech...

  • Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 hours ago, Packal said:

Třeba Stuka měla přepínače režimu odhozu pum (resp. volič, která bomba má být odhozena) a mohla tedy odhodit jakoukoliv pumu z libovolné pozice, případně několik pum naráz. 

 

To jsi vyčetl kde? Já ve svých knížkách nic takového nemám, ale zrovna o Stuce mám jen dvě. 

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potvrzuji co píše Packal. V pravé části(po pravé ruce) přední přístrojové desky měl pilot panel závěsné výzbroje kde aktivoval bomby(elektrická rozbuška což byla klasika u všech německý bomb) a volil jaké chce odhodit.

Pokud si pustíš nějaké video z Cliffs of Dover se Stukou tak ho tam určitě uvidíš.

 

attachment.php?attachmentid=331&d=132478

Vše zeleně značené souvisí s bombardování a bombami.

Edited by Marduk879
  • Thanks 1
  • Upvote 1
medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Já z toho nepoznám, že si mohl zvolit shození třeba jen pum z levého křídla. Vidím jen volič kombinace pum, což i při symetrickém odhazování v párech pořád dává pět možných kombinací odhozu pum. 

medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Ten větší dolní panel představuje závěsníky na křídlech. Horními přepínači určoval pilot jaké bomby se odhodí, Dollní jsou master arm(aktivace roznětky). Kombinace tedy mohla být jakou pilot chtěl, např dvě z pravého a 1 z levého.

2) Menší horní panel představuje trupový závěsník a ten je jednoduchý - jenom mater arm a vybráno/nevybráno.

 

Tohle je ještě Béčková Stuka, v pozdejších verzích bylo sjednoceno do jednoho panelu a trupový byl jenom jednoduchý přepínač(např. D-3).

Edited by Marduk879
medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jsem ten ovladač oscanoval (proto je v .pdf):

SMF_MH_23S17100212470.pdf

Tady jsem k tomu dohledal i originál:

https://www.deutscheluftwaffe.de/fl-50836-abwurfschaltkasten-ask-87a-1943

https://www.deutscheluftwaffe.de/cpcokpitprofil-ju-87

 

A tady je manuál k Ju 87:

http://www.avia-it.com/act/profili_daerei/libretti_velivolo/PA_libretti_tedeschi_PDF/Ju-87%20D5%20Bo.pdf

 

Podle kolegy, který mi to přeložil (nevládnu jazykem Goethovým, kolega je rodilý němec), tak na straně 23 a 24 (24 a 25 dle .pdf) je stručně uveden výběr bomb podle ASK 87. Mimo jiné i prý "Einzelwurf" znamená po jedné a "Reihenwurf" v řadě. Na konci je tabulka, kde je to rozkresleno, vč. pořadí, jak mohou bomby odpadat (levá, střed, pravá) a zda na 1 stisknutí tlačítka rychle po sobě, nebo postupně na každé stisknutí tlačítka jedna bomba, případně pouze jedna atd.

  • Thanks 2
  • Upvote 3
medal medal medal medal medal medal medal medal medal medal

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...